SUSTAINABILITY

Sachi Tungare: Η γυναίκα που μετατρέπει τα αποτσίγαρα σε τέχνη

πηγή: Instagram @aquamarineninja

Οι γόπες των τσιγάρων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες περιβαλλοντικής ρύπανσης στον κόσμο. Κάθε χρόνο, πετάμε στο έδαφος ή στον κάδο απορριμμάτων τουλάχιστον 4.5 τρισεκατομμύρια από αυτές. Δεν ανακυκλώνονται, πολλά ζώα τις μπερδεύουν με τροφή και χάνουν τη ζωή τους επειδή δηλητηριάζονται.

Η Sachi Tungare από την Ινδία, αποφασισμένη να βοηθήσει τον πλανήτη, τις χρησιμοποιεί και παράγει τέχνη. Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από την Ακαδημία Σχεδίου του Αϊντχόβεν, παλεύει να συνδέσει τον άνθρωπο και τη φύση. Να εκφράσει τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη. Συγκέντρωσε, λοιπόν, πέντε κιλά από αποτσίγαρα και «γέννησε» μία συλλογή πολύχρωμων μπολ και βάζων. Κάθε ένα από τα προϊόντα της είναι φτιαγμένο από ρεγιόν κυτταρίνης που προέρχεται από 300 φίλτρα τσιγάρων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη sachi tungare (@aquamarineninja)


«Προκαλούν το ίδιο πρόβλημα με τα πλαστικά καλαμάκια, αν όχι μεγαλύτερο», δήλωσε στο περιοδικό Dezeen. «Αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από πλαστικό, τυλιγμένο από χαρτί, γεμάτο χημικά και βλαβερές τοξίνες οι οποίες καταλήγουν στο περιβάλλον.»

Έχοντας συγκεντρώσει τα απαιτούμενα αποτσίγαρα, η Sachi τα ένωσε και τα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη. Φυσικά, τα αποστείρωσε με οικολογικές μεθόδους πριν τα ανακατέψει και τα βάψει. Έπειτα από ειδική διεργασία, προέκυψε ένα υγρό το οποίο σιγά – σιγά φουσκώνει και πήρε τη μορφή που ήθελε να του δώσει.

Η «πράσινη» αυτή συλλογή ονομάζεται Jugaad. Δεν υπάρχει ελληνική μετάφραση της ινδικής λέξης. Χρησιμοποιείται, όμως, για την περιγραφή της επίλυσης ενός προβλήματος με έναν αυθεντικό τρόπο, με ελάχιστα μέσα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη sachi tungare (@aquamarineninja)


Η Sachi έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για το έργο της. Έχει ήδη βραβευθεί με το  Green Concept Award στο Βερολίνο, έχει συμμετάσχει στην έκθεση Yksi Expo στο Αϊντχόβεν και στην Ολλανδική Εβδομάδα Design.

Το επόμενο βήμα της είναι η συνεργασία με ένα κέντρο ανακύκλωσης που συλλέγει γόπες τσιγάρων από εστιατόρια, μπαρ και χώρους εκδηλώσεων. Η καλλιτέχνιδα από την Ινδία βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της καριέρας της και ήδη κατακτά τον κόσμο.

 

Διαβάστε επίσης:

Η αρχιτέκτονας που φέρνει τη βιωσιμότητα στο χώρο του design, Elora Hardy

Project Cece: Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα ηθικής μόδας της Ευρώπης είναι φτιαγμένη από γυναίκες

Josie George: Η καλλιτέχνιδα που καταγράφει την κλιματική αλλαγή μέσα σ’ ένα…κασκόλ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση