SUSTAINABILITY

Project Cece: Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα ηθικής μόδας της Ευρώπης είναι φτιαγμένη από γυναίκες

πηγή: Instagram @project_cece

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει πως όταν καταπιάνονται με κάτι, δεν ηρεμούν μέχρι να πετύχουν. Τώρα, τρεις φυσικοί αποφάσισαν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους, να ιδρύσουν μία εταιρεία και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηθικής μόδας της Ευρώπης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Project Cece (@project_cece) στις


Οι Marcella και Melissa Wijngaarden, μαζί με τη φίλη τους, Noor Veehoven, γνωρίστηκαν όταν ακόμη σπούδαζαν στο Άμστερνταμ. Άρχισαν να ασχολούνται με το περιβάλλον και το πραγματικό κόστος της γρήγορης μόδας και είδαν πως, στην πραγματικότητα, δεν τις εξέφραζε. Ήθελαν να κάνουν κάτι για αυτό, να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο. Αλλά για εκείνες, το να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες δεν ήταν αρκετό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Project Cece (@project_cece) στις


«Η βιομηχανία αυτή βασίζεται σε σαθρές μεθόδους παραγωγής, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον και αναγκάζουν τους εργαζομένους να υπομένουν σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες. Έτσι, άλλωστε, καταφέρνουν να κρατούν τόσο χαμηλά τις τιμές τους. Επιπλέον, ενισχύεται η αντίληψη πως τα κακής ποιότητας ρούχα μας πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως, κάτι που οδηγεί εμάς στον υπερκαταναλωτισμό κι εκείνα στη χωματερή», εξήγησε η Noor.

Έτσι, το 2016 ένωσαν τις δυνάμεις τους. Άλλωστε, έχουν γνώσεις προγραμματισμού και γνώριζαν τι χρειάζεται για να φτάσουν στο στόχο τους.

Το Project Cece, λοιπόν, με πλήρη ονομασία Project Conscious Clothing, είναι μία μηχανή αναζήτησης οικολογικών, βιώσιμων ρούχων. Έχει στη βάση δεδομένων της τα πάντα για το Δίκαιο Εμπόριο και τα ηθικά brands, ενώ αυτή τη στιγμή συνεργάζεται έχει πλέον φτάσει στο νούμερο ένα του τομέα της και συνεχίζει δυναμικά. Συνεργάζεται με περισσότερες από διακόσιες επιχειρήσεις και μας επιτρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δέκα χιλιάδων προϊόντων.

«Από την ημέρα που ξεπεράσαμε τους εκατό συνεργάτες, που ήταν το σημαντικότερο και πιο συγκινητικό επίτευγμά μας, είδαμε πως υπάρχουν τόσες καταπληκτικές, βιώσιμες εταιρείες εκεί έξω, και πως το να ψωνίζεις υπεύθυνα δεν είναι όσο δύσκολο φαίνεται», τόνισε η Veehoven στο Euronews.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Project Cece (@project_cece) στις


Βέβαια, για τις τρεις φίλες, η δημιουργία του Project Cece δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να ελέγξουν τα αρχεία των εταιρειών, να διασταυρώσουν αν όσα υποστήριζαν ήταν αληθινά κι όχι προϊόντα greenwashing – κάτι που, χάρη σ’ εκείνες, δε χρειάζεται να κάνουμε εμείς. Έχουν συγκεντρώσει τα πάντα, και μας τα δίνουν έτοιμα.

Σήμερα, η ομάδα τους περιλαμβάνει νέους προγραμματιστές, ενώ η ιστοσελίδα τους έχει και νέες ενότητες, με αποκλειστικά vegan προϊόντα.

«Μα καλά, από τη φυσική στη μόδα;», αναρωτιόμαστε πολλοί. Κι όμως, γίνεται. «Δυσκολευτήκαμε αρκετά, ήμασταν τρεις σπασίκλες που προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν στο χώρο αυτό», είπε γελώντας η Νοοr. Να, όμως, που τα κατάφεραν. Ποτέ δεν περίμεναν να πάρουν τη θέση της Vogue, αλλά να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αντιμετωπίζουν τη βιομηχανία σαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τάσεις και σχεδιαστές, αλλά σαν κάτι που μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το γούστο, την εμφάνιση και την ηλικία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Project Cece (@project_cece) στις


«Αν ο καθένας μας επιλέξει την ηθική μόδα, μπορούμε να ανατρέψουμε τα πάντα, για πάντα», σημείωσαν. Με αυτό πορεύονται και τα πηγαίνουν περίφημα.

 

Διαβάστε επίσης:

Δίκαιο Εμπόριο: Τι είναι και πώς συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη

4+1 λάθος υποθέσεις που κάναμε για την ηθική μόδα

4 βιώσιμα brands που έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση