ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χριστίνα Δουκουζγιάννη (Μake Video Greece): Η Ελληνίδα που μας μαθαίνει πώς θα κάνουμε τα καλύτερα βίντεο στο YouTube

Χριστίνα Δουκουζγιάννη (make video Greece): Η Ελληνίδα που μας μαθαίνει πως θα κάνετε τα καλύτερα βίντεο στου YouTube.

Η Χριστίνα Δουκουζγιάννη είναι η δυναμική και ενθουσιώδης δημιουργός του Make Video Greece, η οποία είναι πιστοποιημένη από το YouTube στη στρατηγική δημιουργία περιεχομένου. Στόχος της είναι να βοηθήσει ελεύθερους επαγγελματίες και προσωπικά brands να αναπτύξουν την επιχείρηση τους κάνοντας το δικό τους κανάλι στο youtube. Το κανάλι της έχει ξεπεράσει τους 38.000 συνδρομητές, 2.2 εκατομμύρια προβολές και μέσα από τα εκπαιδευτικά της σεμινάρια έχει διδάξει σε εκατοντάδες ειδικούς (όπως γιατρούς, συμβούλους, coaches, social media experts, εκπαιδευτές) πώς να μιλάνε με άνεση στην κάμερα και πώς να δημιουργήσουν στρατηγικά το περιεχόμενο τους για το YouTube για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους.

Η Χριστίνα Δουκουζγιάννη, που διαπίστωσε τη δύναμη του YouTube τυχαία, από ένα βίντεο που δημιούργησε εξηγώντας πώς φτιάχνεται ένα βραχιολάκι μακραμέ, μιλάει στο portraits.gr για το YouTube και τη δύναμη του για επαγγελματίες ειδικούς σε έναν τομέα.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Make Video Greece ;

Με το ΥouΤube ξεκίνησα το 2015 ως χόμπι. Οι σπουδές μου ήταν Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό μου ήταν στη Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Bath στην Αγγλία. Μετά εργάστηκα στο Online Βusiness σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελβετία, όμως έβλεπα ότι η καριέρα σε μια πολυεθνική εταιρία δεν μου έδινε χαρά. Τότε επέστρεψα στην Ελλάδα και βάλθηκα να ανακαλύψω με ποιόν τρόπο μπορώ να εργάζομαι με χαρά και όχι μέσα από το άγχος. Πειραματίστηκα με το να φτιάχνω ιστοσελίδες, blogs, να κάνω φωτογραφίσεις, διακοσμήσεις, και με κάθε τι που μου τραβούσε την προσοχή.

Κάποια στιγμή είχα φτιάξει ένα βραχιολάκι μακραμέ, το είδε μια φίλη μου και μου ζήτησε να της εξηγήσω πώς τα φτιάχνω. Η διαδικασία ήταν αρκετά περιπλοκή και έτσι σκέφτηκα να κάνω ένα βίντεο με οδηγίες και να της το στείλω. Το βίντεο αυτό βγήκε πολύ μεγάλο και ο πιο εύκολος τρόπος για να της το στείλω τότε ήταν να το ανέβασα στο ΥouΤube για να της στείλω το λινκ.

Την επόμενη μέρα ξυπνάω και βλέπω ότι το βίντεο είχε τραβήξει την προσοχή του κόσμου, και άρχισε να παίρνει πολλές προβολές. Έτσι ξεκίνησα το πρώτο μου κανάλι στο YouTube το imagine hearts με οδηγίες για χειροποίητα κοσμήματα. Αυτό το κανάλι, που τότε ξεκίνησε ως χόμπι ήταν η  αφορμή για να διαπιστώσω την τεράστια δύναμη του YouTube, στο να προωθήσουμε τις υπηρεσίες μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού.

Το 2017 ξεκίνησα το Μake Video Greece, το πρώτο ελληνικό εκπαιδευτικό κανάλι που μαθαίνει σε επαγγελματίες πώς να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους δημιουργώντας το δικό τους κανάλι στο YouTube. Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε φτάσει τους 38.000 συνδρομητές και τις 2,2 εκ. προβολές στα βίντεό μας, ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθει πώς να εκφράζεται και να επικοινωνεί μέσω του βίντεο.

Ποιά είναι τα οφέλη του να αναπτύξουμε ένα κανάλι στο YouTube;

Όταν μιλάμε στο κοινό μέσα από το βίντεο, αποκτά πολύ μεγαλύτερη δύναμη το μήνυμα μας. Ο κόσμος αρχίζει να μας γνωρίζει και δημιουργώντας το σωστό περιεχόμενο αρχίζει να μας εμπιστεύεται. Μια εικόνα αξίζει  1000 λέξεις λέει ένα ρητό, το βίντεο αποτελείται από εκατοντάδες εικόνες και πολλαπλασιάζει εκθετικά τη δύναμη της επικοινωνίας που προσφέρει.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που μας δίνει το YouTube σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα επικοινωνίας είναι πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο μετά την Google.  (To YouTube ανήκει στην εταιρία Google).

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργώντας περιεχόμενο στο κανάλι μας ο κόσμος μας βρίσκει μέσα από την αναζήτηση της Google. Τα βίντεο μας δεν χρειάζεται να είναι πρόσφατα για να μας βρούν, έχω βίντεο που δημιούργησα 2 χρόνια πριν και συνεχίζουν να έχουν προβολές.

Ο κόσμος μπαίνει στo ΥouΤube για τρεις κυρίως λόγους: Να βρεί απαντήσεις στα ερωτήματα του, να βρει λύσεις στα προβλήματά του και να αποκτήσει ενημέρωση και ψυχαγωγία. Καθημερινά 70% των αναζητήσεων στο youtube ξεκινούν με το «Πώς να…». Πώς να έχω αυτοπεποίθηση, πώς να βρω σύντροφο, πώς να φτιάξω παστίτσιο, πώς να χάσω κιλά, η λίστα είναι ατελείωτη.

Αν εμείς ως επαγγελματίες φροντίσουμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο σε βίντεο που απαντούμε στις ερωτήσεις των θεατών, μας βρίσκουν μέσα από την αναζήτηση, αρχίζουν να μας εμπιστεύονται, δημιουργείται μια σχέση και στο επόμενο βήμα που θα χρειαστούν μια επαγγελματική βοήθεια θα μας εμπιστευτούν γιατί μας ξέρουν, τους έχουμε ήδη  προσφέρει αξία.

Ποιοι επαγγελματίες συνήθως ενδιαφέρονται για ένα κανάλι;

Οι επαγγελματίες που είναι ειδικοί σε έναν τομέα, μπορούν πολύ αποτελεσματικά να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους μέσα από το youtube. Προσφέροντας αξία στο κοινό τους, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί πλέον να βλέπει διαφημίσεις. Αν θέλουμε να μας προσέξουν είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε πρώτα αξία και υποστήριξη μέσα από χρήσιμο περιεχόμενο.

Για παράδειγμα ένας life coach μπορεί μέσα από το κανάλι του στο YouTube να δώσει συμβουλές και tips για το πώς να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, πώς να αντιμετωπίζουμε τοξικές συμπεριφορές. Ολα αυτά είναι θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό. Προσφέροντας αξία o επαγγελματίας life coach αυξάνει το κοινό του, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους και προωθεί πολύ πιο αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του.

Ποιο είναι το μυστικό για να μη φύγει το κοινό;

Πολύ ωραία ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως έχουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας για να για να πείσουμε το κοινό μας να παραμείνει στα βίντεο μας.

Υπάρχουν τόσο πολλά βίντεο διαθέσιμα που αν βαρεθεί ο θεατής μας  με ένα κλικ  θα βρει πολύ γρήγορα στο επόμενο βίντεο.

Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η δομή του βίντεο μας. Δεν ξεκινάμε απλά να μιλάμε στην κάμερα, χωρίς να έχουμε σκεφτεί από πριν τί θα κερδίσει ο θεατής μας αν παραμείνει ως το τέλος του βίντεο.  Οι θεατές δεν έρχονται στο YouTube για εμάς, αλλά για να βρούν απαντήσεις στα ερωτήματα τους άρα από την αρχή λέμε στους θεατές μας το όφελος που θα έχει για εκείνους το να παραμείνουν έως το τέλος.

Το ΥouΤube επιβραβεύει τα κανάλια που καταφέρνουν  να κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού ως το τέλος. Διαθέτει πολύ εξελιγμένους αλγόριθμους που ανιχνεύουν τις προτιμήσεις του κοινού. Όταν παρατηρεί ότι ένα βίντεο το επιλέξει το κοινό και το βλέπει έως το τέλος τότε το προωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό και αυτό είναι κλειδί για την ανάπτυξη ενός καναλιού

Μέσα στη μεθοδολογία που διδάσκω στους μαθητές μου στο πρόγραμμα YouTube Success τους καθοδηγώ ώστε να επιλέξουν σωστά τη θεματολογία του καναλιού τους, και να δημιουργούν τη δομή του βίντεο τους με τρόπο που θα διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού τους ως το τέλος.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη δουλειά σας; Περισσότερο κόσμος στράφηκε και στο ΥouΤube;

Με το Covid και την καραντίνα, το ενδιαφέρον του κοινού για υπηρεσίες online έχει αυξηθεί πολύ. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αναζητούν τρόπους να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους κάνοντας βίντεο μιας και η δια ζώσης επικοινωνία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.  Άνθρωποι που πριν τον covid ήταν σκεπτικοί στο να μιλήσουν στην κάμερα, και να εκθέσουν τον εαυτό τους στα social media πλέον βλέπουν πως έχει γίνει πλέον μονόδρομος το να έχουν παρουσία online.

Το πιο δημοφιλές βίντεο του καναλιού εν μέσω πανδημίας με 89.000 προβολές ήταν το “Πώς να κάνουμε τηλεδιάσκεψη στο Ζοομ”

Είναι εύκολο, επαγγελματίες που δεν έχουν σχέση με την κάμερα, να τα καταφέρουν; Πόσοι έχουν φόβο έκθεσης, άγχος ή δεν είναι επικοινωνιακοί με καλή άρθρωση και φωτογενείς;

Είναι πολύ συνηθισμένο το να έχουμε φόβο έκθεσης στην κάμερα όταν πρωτοξεκινάμε να κάνουμε βίντεο. Θυμάμαι πόσο πολύ άγχος είχα κι εγώ στα πρώτα δικά μου βίντεο. Με απασχολούσε πολύ η γνώμη των άλλων και η αρνητική κριτική.

Για να μιλάμε με άνεση και αυθεντικότητα στην κάμερα είναι σημαντικό να θυμόμαστε την ώρα που γυρίζουμε το βίντεο ότι απευθυνόμαστε σε έναν καλό μας φίλο ή στον ιδανικό μας πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο η έκφραση του προσώπου μας, και η χροιά της φωνής μας αποκτούν μεγαλύτερη φυσικότητα.

Ξέρετε, το να μάθουμε να μιλάμε στην κάμερα το παρομοιάζω συχνά με την οδήγηση. Τις πρώτες φορές που πιάνουμε το τιμόνι μας φαίνεται βουνό, και με την εξάσκηση βλέπουμε πόσο άνετα και φυσικά οδηγούμε, χωρίς να το σκεφτόμαστε καν.

Κανένας μας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας πως να μιλάει στην κάμερα, όμως είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ γρήγορα με την εξάσκηση.

Τι γίνεται με την ποιότητα του περιεχομένου; Είναι πάντα ο ειδικός αυτός που θέλει να βγει  για να δώσει απαντήσεις;

Είναι πολύ σημαντικό ως θεατές να αποκτήσουμε κριτήριο και να αξιολογούμε το περιεχόμενο που παρακολουθούμε.

Αυτό είναι απαραίτητο όχι φυσικά μόνο στο YouTube αλλά και στον τύπο, στα βιβλία, στις ιστοσελίδες που διαβάζουμε.

Είναι σημαντικό να ακούμε απόψεις από διάφορες πηγές και να σχηματίζουμε τη δική μας προσωπική άποψη για κάθε θέμα που μας απασχολεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Μυλαίδη Στούµπου (Microsoft Corp.): Οι γυναίκες φοβούνται να διεκδικήσουν μία προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα προσόντα

Μαρίλη Μέξη: Η «Ελληνίδα γυναίκα» έχει πολλά πρόσωπα, πολλαπλές ανάγκες και προσδοκίες – Όλες πρέπει να έχουμε και ρόλο και λόγο

Μαρία Πάτση (Warply): Το 90% των developers και των στελεχών στις εταιρείες τεχνολογίας είναι άνδρες

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση