ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βερώνη Παπατζήμου (KPMG): Οι γυναίκες δεν διαπραγματεύονται σκληρά το μισθό τους όπως οι άντρες

Στο 17% ανήλθε το 2019 η απόκλιση στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στις διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με όσα  αποκαλύπτει στο #portraitsgr η Βερώνη Παπατζήμου Γενική Διευθύντρια, στις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Το θέμα της ψαλίδας στις αποδοχές γυναικών και ανδρών για τις ίδιες θέσεις και την ίδια εργασία, απασχολεί τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρείται σημαντική μισθολογική ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα τόσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η KPMG πραγματοποιεί κάθε χρόνο έρευνα αποδοχών και παροχών που δείχνει τις τάσεις στις αμοιβές του ανθρώπινου δυναμικού και την πορεία της αγοράς και εκ μέρους της εταιρείας η κυρία Παπατζήμου παρουσιάζει αποκλειστικά στο #portraitsgr  πώς εξελίχθηκε το 2019 το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ίδιες θέσεις.  Όπως μας λέει η ψαλίδα μικραίνει έστω και αργά ενώ όπως μας τονίζει οι γυναίκες δεν διαπραγματεύονται το ίδιο σκληρά τις αμοιβές τους όπως οι άνδρες, ενώ θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο περιβάλλον και στις σχέσεις που δεν θα ήθελαν να τις διαταράξουν.Επίσης, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται στις υψηλότερες θέσεις. Για το 2019, η γυναικεία παρουσία στις θέσεις Γενικής Διεύθυνσης είναι στο 10% από 7% το 2018 και στις στελεχιακές θέσεις πρώτης γραμμής στο 24% (2019) από 21%.

Η κυρία Βερώνη Παπατζήμου, εξειδικεύεται σε έργα που αφορούν το ανθρώπινου δυναμικό & την αλλαγή, με έμφαση στη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ερευνών απόψεων εργαζομένων και διάχυση εταιρικών αξιών, στην ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης της απόδοσης και ανταμοιβών, στην αναγνώριση των δυνατοτήτων στελεχών για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση μέσω Κέντρων Ανάπτυξης & Αξιολόγησης.  Έχει Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ωκαι Μεταπτυχιακό (MSc) στις Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Προσωπικού από το London School of Economics and Political Science, M.B.

Σύμφωνα με την έρευνα αποδοχών του 2019, υπάρχει απόκλιση στις αποδοχές ανδρών και γυναικών για τις ίδιες θέσεις; Σε τι ποσοστό είναι η διαφορά το 2019;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 114 εταιρείες της ελληνικής αγοράς για την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών του 2019, παρατηρείται απόκλιση στις μέσες αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η διαφορά είναι πιο έντονη στα υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα οι μέσες σταθερές αποδοχές των γυναικών που καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις πρώτης γραμμής (αναφέρονται απευθείας στη Γεν.Διεύθυνση, C-level) είναι 17% χαμηλότερες σε σχέση με τους άντρες στις θέσεις αυτές, ενώ αν λάβουμε υπόψη τις μέσες αποδοχές όλων των επιπέδων το ποσοστό απόκλισης διαμορφώνεται στο 13%.

Μειώθηκε η ψαλίδα σε σχέση με το 2018; Ποια είναι η τάση στη δεκαετία;

Η διαφορά βαίνει μειούμενη σε σχέση με πέρσι για το σύνολο των επιπέδων.

Ενώ σε διάστημα 5ετίας φαίνεται να υπάρχει στο σύνολο των επιπέδων μία συγκρατημένη μείωση της ψαλίδας, εάν εστιάσουμε στα υψηλότερα επίπεδα αυτή η διαφορά παρουσιάζει σχετική αύξηση, με τις μέσες σταθερές αποδοχές των γυναικών να είναι κατά μέσο όρο 16% χαμηλότερες έναντι των αντρών σε αντίστοιχες θέσεις της ανώτατης διοίκησης των εταιρειών.

 

Ποια είναι η παρουσία γυναικών στις υψηλές θέσεις σε ποσοστό; Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια;

Από τα αποτελέσματα του 2019, ενώ στα μη διοικητικά επίπεδα (τόσο σε εξειδικευμένες θέσεις, όσο και σε υπαλλήλους γραφείου) δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην κατανομή ανδρών-γυναικών, στα διοικητικά επίπεδα παρατηρείται διαφορά, που αυξάνεται στις υψηλότερες θέσεις, από τα μεσαία στελέχη προς τη γενική διεύθυνση. Σημαντική διαφορά επίσης υπάρχει στις θέσεις πωλητών όπου ο αριθμός των γυναικών είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτό των αντρών.

Για το 2019, η γυναικεία παρουσία στις θέσεις Γενικής Διεύθυνσης είναι στο 10% από 7% το 2018 και στις στελεχιακές θέσεις πρώτης γραμμής στο 24% (2019) από 21% (2018).

Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά; Δίνουν εξήγηση οι ίδιες οι εταιρείες;

Η καριέρα για τους άνδρες είναι η κύρια επιδίωξη τους και φαίνεται να επιτυγχάνεται η αυτοπραγμάτωση τους μέσα από την επαγγελματική τους ανέλιξη. Σε αντιδιαστολή οι γυναίκες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα επιλέξουν την οικογένεια εάν βρεθούν σε δίλημμα και θα δώσουν χώρο στην καριέρα του συντρόφου τους έναντι της δικής τους.  Θεωρώ ότι το μοντέλο αυτό θα φθίνει όσο μπαίνουν στην αγορά εργασίας νεαρά άτομα με λιγότερα στερεότυπα αναφορικά με το ποιος θα πρέπει να έχει προβάδισμα στην καριέρα του εάν απαιτηθεί να γίνει κάποια επιλογή. Οι λίγες γυναίκες που ανέρχονται στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας και θα απαιτηθεί να διαπραγματευτούν για το μισθό τους δεν θα εξαντλήσουν τα περιθώρια μία σκληρής διαπραγμάτευσης μάλλον θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο περιβάλλον και στις σχέσεις που δεν θα ήθελαν να τις διαταράξουν. Αν συνδυαστεί και ότι το περιβάλλον στην πλειοψηφία του είναι ανδροκρατούμενο και είναι μάλλον πιο επιφυλακτικό για τους ρόλους που μπορεί να αναλάβει μία γυναίκα, καταλαβαίνει εύκολα γιατί υπάρχει η διαφοροποίηση στις αποδοχές των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών.

Η μισθολογική διαφορά υπάρχει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις εταιρείες και όλους τους κλάδους, ή είναι αυξημένη σε κάποια κατηγορία επιχειρήσεων (τις μικρότερες ή κάποιους κλάδους) ή γυναικών ( πχ τις μεγαλύτερες).

Επειδή το δείγμα είναι σχετικά μικρό ειδικά όταν αναφερόμαστε στα υψηλά ιεραρχικά επίπεδα δεν έχουμε προχωρήσει στην κλαδική ανάλυση.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάνδρα Σδούκου: Για μένα δεν υπάρχει «δεν γίνεται»!

Αγγελική Αλειφεροπούλου και Μαίρη Σαρπ οι νέες πρόεδροι σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας

Σεμίραμις Παληού: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Helmepa

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση