SUCCESS STORIES

4 εμβληματικές γυναίκες που γνώρισαν την επιτυχία μετά τα 50

Οι γυναίκες έχουν μάθει να ορίζουν την επιτυχία με αριθμούς. Συνήθως, επικεντρώνονται σε δύο: Αυτόν που βλέπουν όταν ανεβάινουν στη ζυγαριά κι εκείνον των κεριών που σβήνουν στην τούρτα γενεθλίων. Θεωρούν πως πρέπει να έχουν κατασταλάξει στην επιλογή καριέρας γύρω στα 25, να έχουν κάνει σημαντικά βήματα μέχρι τα 30 ώστε να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια. Κι έπειτα, στα 40, να είναι ήδη καταξιωμένες.

Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οι παρακάτω έφτασαν στο απόγειο της καριέρας τους διανύοντας την έκτη δεκαετία της ζωής τους κι αποδεικνύουν πως κανείς δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στα όνειρά μας, αν δεν του το επιτρέψουμε.

Πατρίτσια Φιλντ

Το 1966, η σχεδιάστρια από τη Νέα Υόρκη ήταν 25 ετών. Είχε μόλις ανοίξει το πρώτο της κατάστημα, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείται σημείο – σταθμός στη μόδα. Κι όμως, λίγοι τη γνώριζαν. Το 1986 ασχολήθηκε με την τηλεόραση, όπου ανέλαβε το styling διάφορων σειρών, ενώ τη δεκαετία του ’90 ανέλαβε τα ρούχα κινηματογραφικών παραγωγών. Μέχριτ ο 1995, όμως, παρέμενε στην αφάνεια. Τότε ήταν που, στα 54 της, συνάντησε τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Εκείνη, ενθουσιασμένη καθώς ήταν με τη δουλειά της, την παρακάλεσε να σχεδιάσει μερικά φορέματα για ένα νέο σήριαλ στο οποίο πρωταγωνιστούσε: το Sex and the City.

Η Φιλντ είπε το μεγάλο «ναι» και η φήμη της εκτοξεύθηκε.

Χάρη στην εξαιρετική της δουλειά στο SATC, υπήρξε πέντε φορές υποψήφια για Emmy – εκ των οποίων κέρδισε τη μία – και έξι φορές για Costume Designers Guild Awards – βγήκε νικήτρια τις τέσσερις. Έχει κερδίσει Όσκαρ και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στο χώρο της μόδας.

Μάρθα Στιούαρτ


Στη δεκαετία του ’70, η Μάρθα Στιούαρτ αποφάσισε να ανοίξει το δικό της catering. Μία δεκαετία αργότερα, η μικρή της επιχείρηση μετατράπηκε σε αυτοκρατορία. Κυκλοφόρησε βιβλία μαγειρικής κι όταν έκλεισε τα 50, μετέτρεψε το όνομά της σε κορυφαίο brand. Κυκλοφόρησε το περιοδικό Martha Stewart Living, παρουσίασε τηλεοπτική εκπομπή σε συνδρομητική τηλεόραση, είχε ραδιοφωνική εκπομπή, κυριάρχησε ακόμη και στο διαδίκτυο. Μέχρι το 1998, η περιουσία της ανερχόταν στα 763 εκατομμύρια δολάρια. Το 2004 όμως, όλα κατέρρευσαν. Πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή για συνωμοσία, παρακώλυση εξουσίας και ψευδορκία. Σήμερα, συνεχίζει να ασχολείται με τις επιχειρήσεις, χωρίς να έχει το αλλοτινό της κύρος.

Μπέτσι Τζόνσον

Λίγο αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Syracuse, η Μπέτσι Τζόνσον κέρδισε το διαγωνισμό Mademoiselle’s Guest Editor Contest. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιάστρια στη Νέα Υόρκη και, μέχρι το 1970, ήταν επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος στην Alley Cat. Η επιτυχία της ήταν απρόσμενη. Στα 29 της μόλις χρόνια, είχε γίνει η νεότερη νικήτρια του Coty Fashion Critics Award.

Όλα, όμως, άλλαξαν. Η εταιρεία που την είχε κάνει πάμπλουτη, χρεωκόπησε. Κι η Τζόνσον έμεινε άνεργη. Ξεκίνησε, έτσι, να δημιουργεί ρούχα για εγκύους και παιδικά.

Όταν πια η punk έγινε τεράστια τάση της μόδας, αποφάσισε να κάνει μία προσπάθεια και, μαζί με τη Σαντάλ Μπέικον, ίδρυσε τo label με το όνομα Betsey Johnson. Η εταιρεία ήταν αδιάφορη για χρόνια ώσπου το 2004, όταν εκείνη ήταν 65 ετών, μετατράπηκε σε επιτυχημένο lifestyle brand. Αυτήν τη στιγμή, τα ετήσια έσοδά του ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δολάρια και εκείνη διευθύνει τα 65 φυσικά του καταστήματα.

Τζούντι Ντεντς

Η Τζούντι Ντεντς έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη θεατρική σκηνή ως Οφηλία, πίσω στο 1957. Πέρασε τριάντα χρόνια στο Royal Shakespeare Co., παίζοντας τους πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους όλων των έργων του Σαίξπηρ. Θεωρούταν καλή, όμως όχι κορυφαία, παρά τις 26 υποψηφιότητές της για BAFTA.

Η καριέρα της έφτασε σε άλλο επίπεδο όταν εκείνη έκλεισε τα 60. Υποδυόμενη το αφεντικό του Τζέιμς Μποντ το 1995, κέρδισε κοινό και κριτικούς. Τρία χρόνια αργότερα, ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ. Και έχοντας περάσει μόλις 8 λεπτά στη μεγάλη οθόνη, κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Pόλου. Ήταν 64 ετών.

 

Διαβάστε επίσης:

Μίντι Γκρόσμαν (Weight Watchers): Η CEO που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της εταιρείας κι έδωσε τέλος στην κουλτούρα της δίαιτας

Vera Wang: Η κορυφαία σχεδιάστρια που άλλαξε τον κόσμο της μόδας

Ζονγκ Χουιγουάν: Πώς από καθηγήτρια χημείας έγινε η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση