SUCCESS STORIES

Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

πηγή: www.instagram.com/laurene_powell1

Ποιες είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο; Σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, υπάρχουν συνολικά 239 γυναίκες στον κατάλογο με τους πιο πλούσιους ανθρώπους παγκοσμίως, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και τομείς. Με ετήσιο μισθό ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οι δέκα πλουσιότερες γυναίκες, που θα δούμε παρακάτω, είναι κομψές, έξυπνες και καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Παρότι η κάθε μια έχει διαφορετικό υπόβαθρο, όλες έχουν ένα κοινό: Έχουν εργαστεί σκληρά και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

#1 Francoise Bettencourt-Meyers (Γαλλία): $57.8 δισεκατομμύρια δολάρια

Francoise πήρε στα χέρια της τις 107,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχές της μητέρας στην L’Oreal μετά το θάνατο της το 2017. Μέχρι τότε, η επιχειρηματίας διαδραμάτιζε μεγάλο ρόλο στην επίβλεψη της οικογενειακής περιουσίας, ως επικεφαλής της δικής της εταιρείας επενδύσεων. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η κληρονόμος ενός κολλοσού  στο χώρο των καλλυντικών, η Francoise είναι επίσης καταξιωμένη συγγραφέας μυθολογικών κειμένων, εμπνευσμένων από τα ελληνικά έργα και βιβλίων, που εστιάζουν στις εβραϊκο-χριστιανικές σχέσεις.

#2 Alice Walton (Ηνωμένες Πολιτείες): $52.5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το μικρότερο παιδί και μοναδική κόρη του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, μπορεί να μην είναι τόσο επικεντρωμένη στην επιχείρηση της οικογένειας όπως οι αδελφοί της, Rob και Jim, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν κερδίζει δεκάρα (ή δισεκατομμύρια) από αυτό. Η Alice είναι συν-διευθύντρια της Walton Enterprises, η οποία είναι μία από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της οικογένειας που είναι υπεύθυνες για το 50% του μεγαλύτερου λιανοπωλητή της Walmart.

Το πάθος της Alice, ωστόσο, βρίσκεται στην τέχνη, γεγονός που μαρτυρείται και από την προσωπική της συλλογή, η οποία αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

#3 Jacqueline Mars (Ηνωμένες Πολιτείες): $30.9 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Jacqueline Mars ζει κυριολεκτικά μια γλυκιά ζωή ως κληρονόμος του μεγαλύτερης ζαχαροπλαστικής εταιρείας στον κόσμο, της Mars Inc. Σήμερα, κατέχει περίπου το ένα τρίτο της εταιρείας, όπως και ο αδελφός της. Εκτός από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η Jacqueline είναι ενεργή φιλανθρωπος και ιδιοκτήτης μερικών από τους κορυφαίους αγωνιστικούς ίππους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

#4 Yang Huiyan (Κίνα): $26.1 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Yang παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα στην Κίνα για έξι χρόνια στη σειρά και είναι μόλις 38 ετών. Ως αντιπρόεδρος της κτηματομεσιτικής εταιρείας Country Garden Holdings, έχει καταφέρει μοναδικά επιτεύγματα, κατέχοντας το 57% των μετοχών της.

Η άνοδος της Yang στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως ξεκίνησε το 2007, όταν ο πατέρας της, Yang Guoqiang, μετέφερε το 70% των μετοχών της εταιρείας στο όνομα της και την έκανε όχι μόνο έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους, αλλά και το πλουσιότερο άτομο της Κίνας σε ηλικία 25 ετών.

Η περιουσία της κληρονόμου, ωστόσο, δεν περιστρέφεται γύρω από την αγορά ακινήτων της οικογένειας. Η Yang είναι επίσης  ιδιοκτήτρια της Bright Scholar Education Holdings, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των μεγαλύτερων διεθνών σχολείων K-12 στην Κίνα.

#5 Laurene Powell Jobs (Ηνωμένες Πολιτείες): $21.6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Laurene ήταν πάντα στη σκιά του συζύγου της, Steve Jobs, και έμεινε έτσι μέχρι τη στιγμή που αυτός έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου, το 2011. Ο απροσδόκητος θάνατός του στην ηλικία των 56 ετών άφησε τη Laurene με μια μεγάλη περιουσία. Εκείνη κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απώλεια του συζύγου της, να στηρίξει τα παιδιά της και να διαχειριστεί την κληρονομιά.

Άγνωστο σε πολλούς, αλλά η Laurene είχε ήδη  χαράξει τη δική της πορεία ως φιλάνθρωπος, με μεγαλύτερο έργο της το Emerson Collective, μια οργάνωση που εδρεύει στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση κοινωνικών αλλαγών. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2004 και λειτούργησε σχεδόν αθόρυβα, αφού κανείς δεν ήξερε σε ποιον ανήκε.

#6 Susanne Klatten (Γερμανία): $21.2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η 56χρονη επιχειρηματίας της Γερμανίας και μητέρα τριών παιδιών κατέχει αυτήν την περίοδο πάνω από το 19% του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο, της BMW, η οποία κατέχει επίσης τη μάρκα Mini Cooper και Rolls-Royce. Η Susanne, ωστόσο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος μετά τον αδελφό της, Stefan Quandt, ο οποίος κατέχει πάνω από το 23% της εταιρείας.

Η επιτυχία της Susanne, ως επιχειρηματίας, δεν σχετίζεται μόνο με την κύρια δραστηριότητα της οικογένειας. Η προσοχή της είναι εδώ και χρόνια στραμμένη στην Altana AG, μια φαρμακευτική εταιρεία που ίδρυσε ο παππούς της και η ίδια ανέδειξε σε παγκόσμια δύναμη. Μέχρι σήμερα, παραμένει πρόεδρος και μοναδική ιδιοκτήτρια της Altana AG, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κερδίζει 2,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από πωλήσεις.

#7 Charlene de Carvalho-Heineken (Ολλανδία): $17.4 δισεκατομμύρια δολάρια

Η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας της Heineken κατέχει το 25% της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ζυθοποιίας παγκοσμίως, της Heineken International, μετά το θάνατο του πατέρα της και πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Freddy Heineken, το 2002.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μοναχοπαίδι, η Charlene δεν συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση του πατέρα της, αφού είχε μόνο μία μετοχή που άξιζε $32 δολάρια. Η ίδια είχε επιλέξει να ζήσει μια ήσυχη ζωή, σπουδάζοντας νομική στο Λονδίνο, όπου ζούσε με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Μέσα σε μια εβδομάδα από το θάνατο του πατέρα της, η Charlene, με την ενθάρρυνση του συζύγου της αποφάσισε να αναλάβει το ένα τέταρτο των μετοχών της Heineken International. Αντάλλαξε την ήρεμη ζωή της με την απαιτητική καθημερινότητα ενός επιχειρηματία, στηρίζοντας την αυτοκρατορία που της είχε αφήσει ο πατέρας της.

#8 Abigail Johnson (Ηνωμένες Πολιτείες): $17 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Abigail Johnson, γεννημένη στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, έσπασε τις παραδόσεις καθώς έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στον τομέα της οικονομίας, μετά την ανάληψη της προεδρικής θέσης στην Fidelity Investments, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κληρονομώντας μια περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ίδια δεν δίστασε να «εισβάλλει» σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο, χτίζοντας ένα ισχυρό όνομα. Η επιτυχία της Abby, όχι μόνο χρησιμεύει ως απόδειξη ότι μια γυναίκα μπορεί να κρατήσει τη δική της θέση σε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν οι άνδρες, αλλά χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να φέρει περισσότερες γυναίκες στις επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες να συμμετάσχουν στην χρηματοπιστωτική βιομηχανία.

#9 Gina Rinehart (Αυστραλία): $15.3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η κύρια δραστηριότητα της Gina είναι η εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος, που ιδρύθηκε αρχικά από τον πατέρα της Lang Hancock. Ωστόσο, η Gina δεν κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της, ούτε θέλει να αποκαλείται κληρονόμος.

Όταν ο πατέρας της πέθανε το 1992, στην ίδια έμεινε μια επιχείρηση που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Για εκείνη και για όσους γνώριζαν την ιστορία της, η Gina είναι μια δισεκατομμυριούχος, που πάλεψε και έκανε την επιχείρηση και τον εαυτό της καλύτερο μέσα από την φοβερή οικονομική κατάσταση που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει. Είκοσι χρόνια μετά την ανάληψη της Hancock Prospecting, η επιχειρηματίας σκοπεύει να συνεχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να ταξιδέψει στον κόσμο με το ιδιωτικό αεροσκάφος των $80 εκατομμυρίων.

#10. Iris Fontbona (Χιλή): $14.2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ως βασίλισσα της εξορυκτικής βιομηχανίας της Χιλής και μέλος της πλουσιότερης οικογένειας της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της Iris Fontbona προέρχεται από την Antofagasta, την εταιρεία χαλυβουργίας που κληρονόμησε από τον τελευταίο σύζυγό της Andronico Luksic. Η εξόρυξη, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κλάδος στον οποίο η Iris έχει τον έλεγχο. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του ομίλου Luksic, όπως τράπεζες, ζυθοποιία και ναυτιλιακή εταιρεία.

 

Διαβάστε επίσης

Οι 8 πλουσιότερες γυναίκες στη μάχη κατά του κορονοϊού

Diane Hendricks: H πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα των ΗΠΑ

Πώς συμβάλλουν οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου στη μάχη κατά του Covid-19