SUCCESS STORIES

Lisa Su: O ζωντανός θρύλος της AMD

πηγή: AMD

Παρά τα τεράστια χρέη και το σενάριο πτώχευσης που φάνταζε πιο ρεαλιστικό από ποτέ, η Lisa Su ονειρευόταν να γίνει CEO της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Advanced Micro Devices (AMD). Αυτό που τη γέμιζε, ήταν ότι μπορούσε να μπει σε οποιοδήποτε κατάστημα υπολογιστών, να πιάσει ένα laptop στα χέρια της και να ξέρει πως ο επεξεργαστής του προέρχεται από τη δική της επιχείρηση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMD (@amd) on


Ο ενθουσιασμός της προκαλούσε έκπληξη στους γύρω της. Άλλωστε, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΑMD, το 2014, θα προσπαθούσε να την αναστήσει. Ήταν – και παραμένει – όμως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του χώρου και δεν τη φόβισε η πρόκληση. Κλήθηκε πολλές φορές να λάβει δύσκολες αποφάσεις, εργάστηκε ακούραστα και κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

Η Lisa Su, η οποία έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το ΜΙΤ, θεώρησε πως ο μοναδικός τρόπος να ξαναδώσει ζωή στην εταιρεία εκείνη, ήταν μέσω της κατασκευής εξαρτημάτων και συστημάτων για υπολογιστές υψηλής απόδοσης. Έθεσε τα θεμέλια για τη νέα εποχή στον κλάδο, με βάσεις δεδομένων, gaming και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, όλα αυτά κυριαρχούν. Έξι χρόνια νωρίτερα, όμως, τίποτα δεν ήταν δεδομένο.

Η βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιείται είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Κάθε νέο προϊόν χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Έτσι, οι διευθυντές χρειάζεται να είναι διορατικοί, να σκέφτονται ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των καταναλωτών στο μέλλον. Είναι ανάγκη, επίσης, να καινοτομήσουν, φέρνοντάς τα στην αγορά πριν τους ανταγωνιστές τους.

«Το σημαντικότερο για εμάς τότε, το 2014, ήταν να επιλέξουμε, καταρχάς, τους τομείς που θα επενδύαμε. Δεν έχει σημασία αυτό που κάνεις σήμερα, αλλά τι θα κάνεις του χρόνου και τη μεθεπόμενη χρονιά. Αυτό θα προσέξει ο κόσμος», έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στο CNN.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMD (@amd) on


Έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα, την ημέρα που έγινε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της AMD, και το κέρδισε. Από την πρώτη στιγμή, τον Οκτώβριο του 2014, έχει εκτοξεύσει τα κέρδη της εταιρείας στο 1.300%  – παρά το πλήγμα που δέχεται από την πανδημία.

Η Su δεν ξεκίνησε με ένα σχέδιο που περιλάμβανε τις κινήσεις που κα ακολουθούσε. Ήξερε καλά τι δεν έπρεπε να κάνει και πορευόταν με αυτό σαν οδηγό. Σκέφτηκε αντικειμενικά, είδε σε τι υστερούσε κι αποφάσισε να μην επενδύσει στα συστήματα για κινητά τηλέφωνα. Πήρε βαθιά ανάσα κι έδωσε όλη της την ενέργεια στην αρχιτεκτονική υπολογιστών υψηλής απόδοσης, τους επεξεργαστές, τα τσιπ γραφικών για gaming, την τεχνητή νοημοσύνη, τους υπερ-υπολογιστές. Η AMD δημιουργούσε γρήγορα και πανίσχυρα τσιπ, τα οποία διέθετε σε χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMD (@amd) on


Από τους τελευταίους, ο σημαντικότερος ήταν και παραμένει η Intel. Η εταιρεία αυτή, έκανε μία προσπάθεια να μετακινηθεί από τσιπ  14 νανόμετρων σε μικρότερα, ισχυρότερα των 10 νανόμετρων. Απέτυχε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη τον περασμένο Νοέμβριο. Η AMD, αντίθετα, το κατάφερε νωρίτερα, διατηρώντας το κόστος στο κατώτερο δυνατό σημείο.

Τώρα, η Lisa Su έχει κάνει προτεραιότητά της την ανάλυση δεδομένων και προσπαθεί να εξελίξει τα προϊόντα τις, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της επόμενης τεχνολογικής γενιάς η οποία είναι πιο κοντά από ποτέ.

Φυσικά, πρόκειται για μία επιχείρηση που, όπως κάθε άλλη, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό. Βέβαια, από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να αυτοματοποιούνται τα πάντα, είναι πολύ πιθανό εκείνες που ανήκουν στο συγκεκριμένο χώρο να βγουν κερδισμένες.

Βραχυπρόθεσμα, ο COVID-19 ίσως προκαλέσει έκρηξη στα κέρδη της εταιρείας. Ήδη ανέβηκαν, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές, που εργάζονταν από το σπίτι, χρειάστηκε να αγοράσουν καινούργιους υπολογιστές που ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές τους απαιτήσεις. Ο στόχος της Su, είναι να συνεχίσει δυναμικά και στο μακρινό μέλλον.

«Όσο περήφανη κι αν είμαι με όσα έχω καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επόμενη πενταετία θα είναι ακόμη πιο απαιτητική και θα χρειαστεί να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στοιχήματα. Βάζουμε δεκάδες τώρα. Καθημερινά συζητάμε για το πώς θα χαρτογραφήσουμε το μέλλον. Κι αυτός είναι ο κόσμος μας», δήλωσε στο CNN.

 

Διαβάστε επίσης:

Indra Nooyi: H ιστορία της πρώην CEO της PepsiCo

Sheryl Sandberg: Η Γενική Διευθύντρια του Facebook που αξίζει 1.6 δις

Arianna Huffington: Ξεκίνησε από την Ελλάδα και κατέκτησε τον κόσμο