SUCCESS STORIES

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ: Η κληρονόμος της L’Oreal με την αμύθητη περιουσία δεν αντέχει την πολυτέλεια

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ: Η κληρονόμος της L'Oreal με την αμύθητη περιουσία δεν αντέχει την πολυτέλεια
πηγή: Instagram

Είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, όμως η ζωή της δε μοιάζει σε τίποτα μ’ εκείνη της συνηθισμένης κληρονόμου δισεκατομμυρίων. Γεννήθηκε γνωρίζοντας, περίπου, το δρόμο που θα ακολουθούσε καθώς η ο παππούς της Εζέν Σέλλερ είχε ιδρύσει τον κολοσσό της ομορφιάς L’Oreal και σήμερα προσπαθεί να βρει μία ισορροπία μεταξύ συγγραφής και συναντήσεων με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ο λόγος για τη Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέρ.

Ο Σέλλερ ήταν ο φαρμακοποιός που εφηύρε μία νέα «συνταγή» βαφής μαλλιών πίσω στο 1908, την οποία ονόμασε L’ Oreal. Το προϊόν του γνώρισε τεράστια επιτυχία κι εκείνος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται. Η κόρη του – και μητέρα της Φρανσουάζ – Λιλιάν, κληρονόμησε ολόκληρη την περιουσία του κι έγινε η πιο περιζήτητη νύφη. Παντρεύτηκε τον πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ και, μαζί, διοργάνωναν τεράστια, πολυτελή πάρτι.

Η Μπετανκούρ Μεγιέρ δεν αγάπησε ποτέ το glamour. Προτιμούσε να μένει σπίτι και να παίζει πιάνο, αντί να βγαίνει με τους συνομηλίκους της. Όταν μπήκε στην εφηβεία, ξεκίνησε να διαφωνεί έντονα με τη μητέρα της. Η τελευταία, την είχε χαρακτηρίσει «κρύο παιδί», ενώ σε συνέντευξή της την αποκάλεσε «αργή και βαριά, πάντα ένα βήμα πίσω μου».

Η Φρανσουάζ επέλεξε να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Η θεματολογία των έργων της ποικίλλει – γράφει από μυθιστορήματα γύρω από την αρχαία Ελλάδα, μέχρι βιβλία για τις Εβραιοχριστιανικές σχέσεις. Παράλληλα, πέρασε καιρό ως επικεφαλής βιώσιμης ανάπτυξης της L’Oreal, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βρέθηκε στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης όταν η σχέση της με τη μητέρα της ήρθε σε οριστική ρήξη. Η «Υπόθεση Μπετανκούρ», όπως έμεινε στην ιστορία, ξεκίνησε όταν η κληρονόμος κατηγόρησε το φίλο της μητέρας της και φωτογράφο Φρανσουά – Μαρί Μπανιέ για αποπλάνηση της ηλικιωμένης, η οποία του έδωσε μετρητά, έργα τέχνης κι ακίνητα αξίας 1.86 δισεκατομμυρίων. Του έκανε μήνυση και η μητέρα της, που διαγνώστηκε με άνοια, στάθηκε απέναντί της και παραδέχθηκε ανοιχτά τη σχέση τους.

«Δε βλέπω την κόρη μου και δεν το θέλω. Για εμένα, είναι πια κάτι αδιάφορο», είχε πει.

Η Μπατενκούρ Μεγιέρ βρήκε εννέα ακόμη συμμάχους και στη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 2015, ο Μπανιέ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «εκμετάλλευση αδυναμίας» και αποζημίωση ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ στη Φρανσουάζ.

Ένας δικηγόρος που ασχολήθηκε με την υπόθεση, είχε πει χαρακτηριστικά στο Vanity Fair πως «η μητέρα κατέσφαξε την κόρη, έπειτα η κόρη κατέσφαξε τη μητέρα».

Εξαιτίας της δίκης εκείνης, βγήκαν στην επιφάνεια τα πιο «σκοτεινά» μυστικά της οικογένειας κροίσων. Ο Μπετανκούρ και ο Σέλλερ ήταν υποστηρικτές του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο δεύτερος ανήκε σε μία κοινότητα που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα τη δεκαετία του ’30. Μάλιστα, οι συναντήσεις των μελών της πραγματοποιούνταν στα κεντρικά της L’ Oreal.

Έχοντας γυρίσει την πλάτη στους Μπετανκούρ, η Φρανσουάζ τα έβγαζε πέρα μόνη της ως το 2017. Τότε, όταν η μητέρα της έφυγε από τη ζωή, κληρονόμησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, πολύτιμα έργα τέχνης και υπερπολυτελείς επαύλεις. Κι όμως, ποτέ δεν επαναπαύθηκε, ούτε έμεινε σε κάποιο από τα σπίτια εκείνα.

Δε χρησιμοποιεί καν τα χρήματα για τον εαυτό της. Ήταν μία από τους δισεκατομμυριούχους που δώρισαν χρήματα στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά τη φωτιά του Απριλίου του ’19, δίνοντας το ποσό του ενός δισ. Δεσμεύθηκε να προσφέρει 226 εκατομμύρια για τις εργασίες.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Bettencourt Schueller Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί επιστημονικές έρευνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Alice Walton: Έτσι ξοδεύει την περιουσία της η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου

Rihanna: Πώς έχτισε μία περιουσία 586 εκατομμυρίων κι έγινε η πλουσιότερη μουσικός του κόσμου

Elisabeth Badinter: H ιστορία της πλουσιότερης συγγραφέα του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση