SUCCESS STORIES

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Ποια είναι η Δανή πολιτικός που θέλει να φέρει την ισότητα στο χώρο της τεχνολογίας;

πηγή: Facebook

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε πως η επόμενη Άντα Λάβλεϊς θα συναντήσει τις ευκαιρίες που της αξίζουν», είπε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού και νυν Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Είναι μία γυναίκα που παλεύει ώστε οι άλλες γυναίκες του χώρου της τεχνολογίας να στέκονται γερά στα πόδια τους, δυνατές, απόλυτα ίσες με τους άνδρες. Είναι μία από τις λιγότερο συμπαθείς προσωπικότητες για τους κολοσσούς του Silicon Valley, ενώ ο λαός της Δανίας τη σέβεται απεριόριστα.

«Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραφαν για εκείνη οι New York Times το 2018, ενώ η Guardian υποστήριζε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός, που μπορεί και συνδυάζει την καριέρα με την οικογένεια.

Πρόκειται, πράγματι, για μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες στο χώρος της πολιτικής.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε στη Δανία το 1968. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που έτρωγε βραδινό στο τραπέζι και μοιραζόταν τα νέα της ημέρας. Οι γονείς της, ήταν Λουθηρανοί ιερείς και, τις Κυριακές, πλήθος εκκλησιαζόμενων κατέληγε στο σπίτι της. «Οι γονείς μου δεν εργάζονταν σε ώρες γραφείου και δεν έκαναν διακοπές, επομένως αν κάποιος είχε ένα πρόβλημα μπορούσε πάντα να έρθει στο σπίτι. Τους παρακολουθούσα και έλεγα από μέσα μου “εντάξει, αυτό πρέπει προφανώς να κάνουμε όλοι”», δήλωσε στο παρελθόν.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και, από πολύ νωρίς, έγινε μέλος του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος. Το 1998, στα 30 της χρόνια, έγινε Υπουργός Οικονομικών στο συνδυασμό του κεντροαριστερού Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν. Το 2007, έγινε αρχηγός του κόμματος στη δανική Βουλή και πήρε μέρος στις εκλογές του 2011, στις οποίες διπλασίασε τον αριθμό των εδρών του.

Σχημάτισε συμμαχία με τη Χέλλε Τόρνινγκ – Σμιντ κι ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. Πολλοί, μάλιστα, έλεγαν πως ήταν εξίσου ισχυρή με την Πρωθυπουργό.

Το 2012, όταν η Δανία ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε τις οικονομικές υποθέσεις. Ο ρόλος της ήταν καίριος για την λήψη αποφάσεων που θα έσωζαν τις τράπεζες και την οικονομία της Ε. Ε. Κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση κορυφαίων ηγετών, όπως ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αλλοτινό Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ, όμως δέχθηκε σκληρή κριτική από κόμματα των κρατών στα οποία εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας.

Το 2014, ανέλαβε τα καθήκοντα της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Κομισιόν κι έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και η Apple τη βρήκαν απέναντί τους. Κατάλαβε πως έπρεπε να τους «στήσει στον τοίχο», επιβάλλοντας πρόστιμα για φοροδιαφυγή. Αναγνωρίζοντας πως μία μόλις πενταετία ήταν ελάχιστη για να αλλάξει τα πράγματα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της, όπως η ίδια δήλωσε, θα χρειαζόταν «να γίνει η δουλειά».

To 2018, μιλώντας στην Guardian προειδοποίησε για τον κίνδυνο που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έχουν τη δύναμη να «απενεργοποιήσουν τη δημοκρατία», με τους χρήστες να «ζούμε στη δική μας, ιδιωτική φούσκα με μία αρχική σελίδα γεμάτη με όλα εκείνα που θέλουμε να ακούμε», ενώ υπερασπίστηκε τη σημασία του δικαίου του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ήταν μία από τις ηγετικές φιγούρες στις εκλογές της Ευρωβουλής το 2019, ενώ λέγεται πως ήταν υπό την προστασία του Εμμανουέλ Μακρόν. Έγινε μία από τις τρεις κορυφαίες Αντιπροέδρους της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κι ανέλαβε το πρόγραμμα με τίτλο Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

Αυτή τη στιγμή, είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη μάχη της Ευρώπης για την καθιέρωση ως μίας κανονιστικής υπερδύναμης στους κλάδους του δικαίου του ανταγωνισμού, της ψηφιακής φορολόγησης ή του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, εξασφαλίζοντας πως εταιρείες όπως η Apple και η Google θα λογοδοτούν για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Έτσι λοιπόν, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η κόρη δύο Λουθηρανών ιερέων που αποφάσισε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι διαφορετικό από αυτή που σχεδίαζε η οικογένειά της, έφυγε από τη μικρή πόλη του Ølgod κι έγινε, όπως έχει αναφέρει η Guardian, ο φόβος και ο τρόμος των φοροφυγάδων της τεχνολογίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μέττε Φρεντέρικσεν: Ποια είναι η νεότερη Πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας;

Amanda Lind: Η αντισυμβατική Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας

Άνγκελα Μέρκελ: Δεν βάζω εγώ πλυντήριο – Για να είμαι ειλικρινής, με αυτά ασχολείται ο σύζυγός μου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση