SUCCESS STORIES

Κιμ Ανγκ: Η πρώτη Γενική Διευθύντρια ομάδας μπέιζμπολ γράφει ιστορία

Η Κιμ Ανγκ έγραψε ιστορία. Το Νοέμβριο έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια ανδρικής ομάδας μπέιζμπολ, όταν ανέλαβε τους Miami Merlins. Για μία ολόκληρη δεκαετία, έπαιρνε συνεντεύξεις από τους διάφορους υποψηφίους, απλώς για να τους δώσει τη θέση που άξιζε στην ίδια.

Όταν ανακοίνωσε την επαγγελματική της νίκη, δέχθηκε συγχαρητήρια από τη Μισέλ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μέσω Twitter. Ο Ρίτσαρντ Λάπτσικ, CEO του Ινστιτούτου για την Ποικιλομορφία και την Ηθική στον Αθλητισμό, μίλησε για την «πιο αξιοσημείωτη μέρα στο χώρο του μπέιζμπολ από τότε που ο Τζάκι Ρόμπινσον έσπασε το φράγμα του χρώματος το 1947».

«Είναι απίστευτο αλλά κι απόλυτα δίκαιο, το ότι η Κιμ βρέθηκε σε θέση εξουσίας, επιρροής και ηγεσίας», δήλωσε η κορυφαία τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ στο TIME. «Τι ότι η Κιμ Ανγκ έγινε Γενική Διευθύντρια μεγάλης ομάδας είναι η απόδειξη πως αν μπορείς να το δεις, μπορείς και να το καταφέρεις».

Ως η πιο επιδραστική γυναίκα στον ανδρικό αθλητισμό, η Ανγκ έχει μία απίστευτη δύναμη στα χέρια της. Μπορεί να καταρρίψει στερεότυπα, να κάνει το χώρο λιγότερο ανδροκρατούμενο, να αποδείξει ότι δεν υστερεί σε τίποτα από τους υπόλοιπους Διευθυντές. Όταν της ανακοινώθηκε η νέα της θέση, εκμυστηρεύτηκε πως «ένιωσα πως έφυγε ένα τεράστιο βάρος από τον έναν ώμο μου. Και, μισή ώρα μετά, κατάλαβα ότι το βάρος μεταφέρθηκε στον διπλανό ώμο».

Η Κιμ Ανγκ μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. «Ήμουν αγοροκόριτσο», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της. «Πάντα διαφορετική». Ο πατέρας της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή όταν εκείνη ήταν 11 ετών, τη μύησε στο μπέιζμπολ. Πάνω από το παιδικό της κρεβάτι, είχε μία αφίσα των New York Yankees κι ονειρευόταν πως μία μέρα θα ασχολούταν, με κάποιον τρόπο, με το άθλημα αυτό.

Η οικογένειά της μετακόμισε στο Λονγκ Άιλαντ και εκείνη ξεκίνησε να παίζει σόφτμπολ. Ήταν η σταρ της σχολικής ομάδας και, χάρη στις εξαιρετικές της επιδόσεις, κατέκτησε αθλητική υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Όταν αποφοίτησε, αποφάσισε να κυνηγήσει μία καριέρα στη βιομηχανία του αθλητισμού. Δεν άργησε να κλείσει την πρώτη της συνέντευξη – ήταν για μία πρακτική στην ομάδα μπέιζμπολ Chicago White Socks. Ο βοηθός του Διευθυντή, Νταν Έβανς, εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητά της και την προσέλαβε – φυσικά, εργαζόταν αμισθί.

Για να καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, η Ανγκ έκανε τρεις δουλειές ταυτόχρονα. Τελείωνε από την White Sox, φορούσε τη σχολή της Toyota Tercel όπου ήταν βοηθός προπονητή και τελείωνε την ημέρα της στο Πανεπιστήμιο, όπου συμμετείχε σε μία έρευνα. Τότε ήταν που αγόρασε ένα μαξιλάρι από το Walmart και κοιμόταν στο πάτωμα του δωματίου της αδελφής της.

Ο κόπος της, όμως, ανταμείφθηκε και η αξία της αναγνωρίστηκε από τη White Sox. Έμαθε να κάνει τα πάντα, να αναλαμβάνει κάθε πόστο, γιατί ήταν πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Κι είχε τσαγανό. Όταν της είχε ζητήσει κάποιος άνδρας συνάδελφός της να «πιάσει μια κούπα καφέ», τον κοίταξε στα μάτια και του είπε «ευχαριστώ αλλά δε διψάω». Την υποτιμούσαν επειδή ήταν μία νεαρή γυναίκα, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Το 1996, η Κιμ Ανγκ έφυγε από το Σικάγο και ξεκίνησε να εργάζεται για το Πρωτάθλημα American League. Βρισκόταν σε μία θέση που την ευνοούσε αρκετά, καθώς ερχόταν καθημερινά σε επαφή με υψηλά ιστάμενα στελέχη μεγάλων ομάδων – ανάμεσά τους κι ο βοηθός Διευθυντή των Yankees, Μπράιαν Κάσμαν. Επειδή το ταλέντο της του τράβηξε την προσοχή, της πρότεινε να τον αντικαταστήσει όταν εκείνος πήρε προαγωγή. Όπως είναι επόμενο, δέχθηκε και, πλέον, συνεργαζόταν με τον απαιτητικό ιδιοκτήτη της ομάδας, Τζορτζ Στάινμπρεννερ.

Το 2002, την προσέλαβε ο ιδιοκτήτης των Los Angeles Dodgers. Η δουλειά ήταν απαιτητική. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, η Ανγκ είδε πόσο αφιλόξενος ήταν ο χώρος για τις γυναίκες. Ο Μπιλ Σίνγκερ, αλλοτινός scouter των Mets, τη ρώτησε τι δουλειά είχε στο δωμάτιο και την ειρωνεύτηκε για την ασιατική καταγωγή της.

«Ήμουν εξοργισμένη», θυμάται τώρα.

Καιρό μετά, σε συνάντηση των Dodgers με τους Mets, της ζήτησε συγγνώμη. «Πάψε, πάψε», του είπε. Κι έπειτα, σε ένα δωμάτιο γεμάτο ισχυρούς άνδρες, του είπε πώς ακριβώς την είχε κάνει να νιώσει – πως είχε στραφεί ενάντια στον μοναδικό άνθρωπο που είχε λιγότερη σωματική δύναμη από εκείνον, κάτι που, από μόνο του, σήμαινε πολλά.

Η Κιμ Ανγκ καταρρίπτει τα στερεότυπα από την πρώτη μέρα που μπήκε στο χώρο εργασίας. Αναγκάστηκε να αποδεικνύει την αξία της ξανά και ξανά, επειδή οι άνδρες την υποτιμούσαν. Χρειάστηκε να ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες πριν γίνει επικεφαλής της ομάδας της.

To Δεκέμβριο του 2011, έφυγε από τους Dodgers κι έγινε στέλεγος του MLB, της διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος μπέιζμπολ των ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετική, όμως όχι ευτυχισμένη. Το όνειρό της, να διευθύνει μία από τις 30 μεγαλύτερες ομάδες – και δεν είχε καμία πρόθεση να το αφήσει στην άκρη. Δοκίμασε την τύχη της με τους San Diego Padresτο 2014, τους San Fransisco Giants και τους New York Mets το 2018, όμως δεν τα κατάφερε. Τότε ήταν που, απογοητευμένη, ήρθε σε επαφή με τον CEO και συνιδιοκτήτη των Marlins, Ντέρεκ Τζέτερ, με τον οποίο γνωριζόταν από την κοινή τους θητεία στους Yankees.

Τελικά, κατάφερε να χαμογελάσει. Κι όταν πια ανακοινώθηκε η πρόσληψή της και η νέα της θέση, έκανε πολλές γυναίκες να αισθανθούν υπερήφανες.

«Ξέσπασα σε κλάματα», είπε η CEO μίας εταιρείας δημοσίων σχέσεων και πρώην συμπαίκτρια της Ανγκ, Σαμάνθα ΝτιΤζενάρο. Βρισκόταν σε σύσκεψη όταν έμαθε τα νέα. «Άρχισα να βουρκώνω λίγο. Ήταν δάκρυα χαράς, δάκρυα υπερηφάνειας, δάκρυα νοσταλγίας από τα χρόνια που βρισκόμουν μαζί της στο γήπεδο. Αλλά ήταν και δάκρυα αναγνώρισης. Για κάθε γυναίκα που τον ονειρευόταν». Ακομη κι η COO του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, της έστειλε συγχαρητήρια.

Το έργο της δεν πρόκειται να είναι εύκολο – ειδικά εξαιτίας της πανδημίας. Η πρώτη της συνάντηση με τους αθλητές και το προσωπικό των Marlins πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom, ενώ γνώριζε πως όλοι εξαρτώνταν από τις αποφάσεις της.

«Το ξέρω πως θα με κατακρίνουν ως ένα βαθμό», είπε στο περιοδικό TIME. «Το ξέρω όμως πως δεν πρόκειται να αποτύχουμε. Όλοι μας, άλλωστε, θέλουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα: Να φέρουμε ένα ακόμη πρωτάθλημα στο Μαϊάμι».

 

Διαβάστε επίσης:

Αντονέλα Γκονζάλεζ: H μπασκετμπολίστρια που απέδειξε ότι μητρότητα και αθλητισμός, πάνε μαζί

Άλισον Γκέιλερ: Η επιχειρηματίας που φέρνει την ισότητα στο χώρο του αθλητισμού

Βάσω Στασινού Νικοπολίδη: Οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους διοίκησης σε κάθε τομέα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση