ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βάσω Στασινού Νικοπολίδη: Οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους διοίκησης σε κάθε τομέα

Βάσω Στασινού Νικοπολίδη: Οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους διοίκησης σε κάθε τομέα

Καταξιωμένη αθλήτρια, επιχειρηματίας και, πάνω απ’ όλα, μητέρα. Η Βάσω Στασινού Νικοπολίδη δε φοβάται τις προκλήσεις. Τώρα ετοιμάζεται να δώσει «τον πρώτο αγώνα για το μπάσκετ εκτός παρκέ». Έτσι χαρακτηρίζει την απόφασή της να βάλει υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης.

Το motto της ζωής της; Δεν έχει σημασία πόσο ευφυής είσαι ή αν έχεις σπουδαία στρατηγική, εάν παίζεις μόνος σου, θα χάνεις πάντα ενάντια σε μια ομάδα. – Reid Hoffman

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ από παιδί ακόμη. Ήταν μαθήτρια της Γ’ Λυκείου όταν κατέκτησε το σχολικό πρωτάθλημα με την ομάδα του Ελληνικού, ενώ οι διακρίσεις ακολούθησαν με την Ακαδημία Ηλιούπολης στην Α1 κατηγορία γυναικών. Συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Λιλιάνα Ρονκέτι, ενώ συνέχισε με τον Αστέρα Εξαρχείων για μία τετραετία.

Η μητρότητα, έπειτα, δε στάθηκε εμπόδιό της. Ως μαμά, έπαιξε για δύο χρόνια στον Άρη Χολαργού.

Η Βάσω Στασινού Νικοπολίδη φόρεσε το εθνόσημο σε όλες τις εθνικές ομάδες κορασίδων μέχρι γυναικών όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση στους μεσογειακούς αγώνες Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με την προπονητική σε τμήματα κορασίδων και νεανίδων ενώ συνεργάστηκε και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων μαθαίνοντας μπάσκετ στα παιδιά. Από το 2000 και για 12 χρόνια εργάστηκε στον Αθλητικό Οργανισμό Κηφισιάς, ως υπεύθυνη για την οργάνωση αθλητικών τμημάτων όλων των αθλημάτων, διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και σχολικών δράσεων.

Παράλληλα, έκανε μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση, πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Το 2009 ξεκίνησε η «καρμική», όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία της με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Στόχος – Πρόληψη, η οποία διήρκησε έξι χρόνια. Το 2011, μάλιστα, ως Αντιπρόεδρος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών διοργάνωσε αγώνα μπάσκετ  ανάμεσα σε Ελληνίδες πρώην μπασκετμπολίστριες, ενώνοντας τις έννοιες «Αθλητισμός» και «Υγεία». Εκείνη την ημέρα, εξετάστηκαν 250 γυναίκες. Μέχρι το 2015, πραγματοποιούνταν ετησίως μεγάλες καμπάνιες με αναγνωρίσιμες γυναίκες από το χώρο των τεχνών και του αθλητισμού, προκειμένου να αφυπνίσουν το αίσθημα της πρόληψης και να το εντάξουν στη ζωή τους. Το Υπουργείο Υγείας παραχωρούσε για 3 ημέρες την κεντρική αίθουσα του Μετρό Συντάγματος όπου δινόταν η δυνατότητα στις γυναίκες να εξεταστούν και να ενημερωθούν. Εκείνο το διάστημα, εξετάστηκαν περισσότερες από χίλιες γυναίκες.

Στο μεταξύ, πήρε την απόφαση να ιδρύσει το δικό της site.

Μαζί με  την Αμαλία Κυπαρίσση και την Βιβή Μπασινά, απέκτησε ένα ακόμη «παιδί»: την αγαπημένη ιστοσελίδα όχι μόνο των μαμάδων, αλλά και όλης της οικογένειας, 4moms.gr. Αυτήν τη στιγμή μετρούν πολλές επιτυχίες με εκδηλώσεις για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό , ημέρες ευεξίας, σεμινάρια για startup επιχειρήσεις και μια σειρά άλλων συνεργασιών με τις μεγαλύτερες εταιρείες και οργανισμούς της Ελλάδας.

Είναι παντρεμένη με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Αντώνη Νικοπολίδη και έχουν τρία παιδιά, το Γιάννη, το Γιώργο και τη Μαριτίνα. Σήμερα, η Βάσω Στασινού Νικοπολίδη μιλάει για πρώτη φορά στο portraits.gr και μας δίνει την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Είναι πιθανό να γίνετε η πρώτη γυναίκα στο ΔΣ της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης. Πώς πήρατε την απόφαση να βάλετε υποψηφιότητα; Αυτή η πρωτιά σας τρομάζει;

Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα η πρόταση του Παναγιώτη  Φασούλα. Σε αυτό το κομβικό σημείο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, που μετά από πάρα πολλά χρόνια αλλάζει η ηγεσία της ΕΟΚ, αποχωρεί ο κ .Βασιλιακόπουλος, μόνο μια μεγάλη αθλητική προσωπικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει το άθλημα στην επόμενη μέρα. Το όραμα και η φιλοσοφία για την εξέλιξη του μπάσκετ ταίριαζε απόλυτα με το πως βλέπω εγώ το μέλλον του αθλήματος, η πολύ σπουδαία ομάδα ανθρώπων που έχει καταφέρει να τον πλαισιώσει αλλά πάνω από όλα η πρόκληση όπου μια γυναίκα θα διεκδικήσει ρόλο στο ΔΣ της ΕΟΚ ήτανε οι λόγοι που ώθησαν στο να δώσω τον πρώτο μου αγώνα για το μπάσκετ εκτός παρκέ! Το να αγωνίζομαι για να διεκδικήσω τα «θέλω» μου το έχω μάθει από πολύ μικρή, δε  με τρόμαξε ποτέ η δουλειά, ξέρω πολύ καλά ότι δε γίνεται τίποτα χωρίς να κοπιάσεις και είμαι αποφασισμένη να δουλέψω πολύ για να τα καταφέρω!

Πώς νιώθετε για την έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης στο χώρο;

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», έστω και μετά από τόσα χρόνια, έγινε η αρχή! Είμαι αισιόδοξη βλέπω φως στο τούνελ, οι γυναίκες είναι έτοιμες να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους διοίκησης σε κάθε τομέα, ηγετικούς ρόλους και αυτό γιατί έχουν όλα τα προσόντα για να το κάνουν και να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία!

Τι πιστεύετε πως μπορεί να γίνει ώστε το γυναικείο μπάσκετ να πάρει την προσοχή που του αξίζει;

Το γυναικείο μπάσκετ για να πάρει την προσοχή που του αξίζει   θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πλάνο προβολής του και ενεργειών που θα γίνουν έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να μπορεί να χτίσει στέρεες βάσεις και ισότιμες με των αντρών. Τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη! Οι Εθνικές ομάδες  θα  πρέπει να λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα και να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις ανδρικές, ως προς τους προπονητές, το επιστημονικό επιτελείο και τη γενικότερη οργάνωση.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Α1 γυναικών, είναι η προβολή των αγώνων, μέσω τηλεοπτικού καναλιού και της «Hellenic Basketball TV» έτσι ώστε να  ενισχυθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων και των χορηγών. Οι γυναίκες αθλήτριες θα πρωτοστατούν σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και θα είναι πρότυπα για τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Ως γυναίκα, τι εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεράσετε για να πετύχετε στο μπάσκετ; 

Ήμουν αποφασισμένη από την αρχή να πετύχω. Είχα αφοσιωθεί στο μπάσκετ και ξεπερνούσα όλα τα εμπόδια σα να μην υπήρχαν! Προσπαθούσα όσο μπορούσα περισσότερο να μείνω προσηλωμένη στον στόχο μου έστω και αν αυτό  σήμαινε πολλές ώρες προπόνηση και κούραση για να εξελιχθώ, να βελτιώσω τις κινήσεις μου, να μπορέσω να είμαι στην πρώτη γραμμή.

Τι θα συμβουλεύατε μια νεαρή γυναίκα που ονειρεύεται μια καριέρα στο άθλημα αυτό;

Θα τους έλεγα να ονειρεύονται και να μη σταματούν να αγωνίζονται για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Να έχουν πίστη και προσήλωση στον στόχο τους. Να μάθουν το «εμείς» και όχι το εγώ είναι το κλειδί στο μπάσκετ που θα τις φέρει ακόμα πιο κοντά στην επιτυχία. Να μάθουν όσο ενδυναμώνουν το έξω τους να ενδυναμώνουν και το μέσα τους, και πάνω απ’ όλα να πιστεύουν στον εαυτό τους!

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άνδρες ώστε το μπάσκετ να πάψει να θεωρείται «ανδρικό» άθλημα από την κοινωνία;

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούμε ισότιμα; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το μπάσκετ γυναικών όχι ως ανταγωνιστή του αντρικού, αλλά ως μπάσκετ ,το παιχνίδι είναι ένα και πρέπει να το χαίρεσαι δεν έχει φύλο!

Πώς επηρέασε τον χαρακτήρα σας ο αθλητισμός;

Ο αθλητισμός με έκανε ατσάλινη, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου, έμαθα να λειτουργώ ομαδικά ,να σέβομαι, να έχω πίστη στους στόχους μου, να είμαι συνεπής και να πειθαρχώ στους κανόνες. Το πιο μεγάλο καλό όμως ήταν η διέξοδος που μου έδωσε όταν στην δύσκολη εφηβική ηλικία έχασα τον πατέρα μου και ένιωσα μετέωρη, νιώθω ότι χρωστάω πολλά στο μπάσκετ μετά από αυτό….

Έχετε πρότυπα;

Πρότυπο για εμένα είναι η μητέρα μου είναι μια ηρωίδα στα μάτια μου και την θαυμάζω πάντα για την ανεξάντλητη δύναμη που δείχνει να ξεπερνά όποιες αντιξοότητες προκύπτουν στη ζωή μας.

Είστε συνιδρύτρια του 4moms.gr και μαμά. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία μητέρα σήμερα;

Η σύγχρονη μητέρα έχει πολλαπλούς ρόλους, Πρέπει να είναι δυναμική, ανεξάρτητη, να εργάζεται, καλή σύντροφος, να έχει κατανόηση, να είναι νοικοκυρά, να είναι πάντα σε καλή φόρμα, να προσέχει το στυλ της, να είναι καλή μαγείρισσα, καλή οικοδέσποινα – θέλετε μήπως κι άλλες προκλήσεις;

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου προκάλεσε το ξέσπασμα ενός ελληνικού κινήματος #MeToo. Σε εσάς έχει συμβεί κάτι ανάλογο; Πώς θα μπορούσε ο χώρος του αθλητισμού να γίνει ασφαλέστερος για τα παιδιά – ειδικά εκείνα που ακολουθούν το δρόμο του πρωταθλητισμού;

Θεωρώ ως αθλήτρια, σύζυγος και μητέρα αθλητή, ότι προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά άσκησης βίας και κακοποίησης οποιουδήποτε είδους στο χώρο του αθλητισμού σε οποιονδήποτε αθλητή οποιασδήποτε ηλικίας και μάλιστα σε έφηβους και νέους αθλητές, και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της καλαθοσφαίρισης, από οποιονδήποτε παράγοντα είτε της ομοσπονδίας είτε του χώρου της καλαθοσφαίρισης, η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας θα πρέπει να συστήσει αρμόδιο ειδικό τμήμα, που θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς), που σαν στόχο θα έχει την διευκόλυνση αναγγελίας περιστατικών βίας ή κακοποίησης αθλητών από οποιονδήποτε παράγοντα, την αντιμετώπιση και την ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων τέτοιων περιστατικών, την συμβουλευτική αγωγή για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον στο χώρο του αθλητισμού με την διενέργεια σεμιναρίων και επιμορφωτικών μαθημάτων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές μας, σε περίπτωση που τυχόν υποστούν οποιασδήποτε μορφής βία ή κακοποίηση όχι μόνο να έχουν την δυνατότητα να την καταγγείλουν αλλά και στη συνέχεια να μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά και να λάβουν την ενδεδειγμένη ψυχολογική στήριξη και βοήθεια. Επίσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία γραμμή στήριξης μέσω της οποίας θα γίνονται δεκτές ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, που αφορούν περιστατικά κακοποίησης/κακομεταχείρισης, ενώ παράλληλα θα μπορεί να λειτουργεί και ως εργαλείο συμβουλευτικής αθλητών και των οικογενειών τους.

Τυχόν τέτοιες καταγγελίες θα αποστέλλονται  στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τα θύματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Μίνα Αποστολίδη: Η Ελληνίδα σοκολατοποιός που κατέκτησε το Βέλγιο

Ελίνα Χατζηχρόνογλου: Η Ελληνίδα που σχεδιάζει όλα τα καταστήματα της Swatch

Λίλα Κουντουριώτη – Μαρία Ζαφειράτου: Η θηλυκή πλευρά του αθλητικού ρεπορτάζ

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση