SUCCESS STORIES

Μορίν Σικέτ: H πρώην CEO της Chanel γίνεται πρόεδρος της Credo και δείχνει πως η βιώσιμη ομορφιά, είναι γυναικεία υπόθεση

Μορίν Σικέτ: H πρώην CEO της Chanel γίνεται πρόεδρος της Credo και δείχνει πως η βιώσιμη ομορφιά, είναι γυναικεία υπόθεση
πηγή: Facebook

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που συμμετέχω στο κίνημα αυτό, κι ακόμη περισσότερο που γίνομαι μέλος του συμβουλίου μίας εταιρείας που ηγείται από γυναίκες», δήλωσε η Μορίν Σικέτ στο Forbes για την ένταξή της στην ομάδα της Credo. «Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να πω ότι βρίσκομαι σε συμβούλιο με τον αριθμό των γυναικών να υπερισχύει, οπότε αυτό με γεμίζει χαρά, αν αναλογιστούμε από πού προέρχομαι. Είμαι συγκινημένη που βάζω το λιθαράκι μου σε αυτήν την επανάσταση.»

Η Credo είναι μία πρωτοπόρος επιχείρηση που προωθεί το κίνημα της «καθαρής» ομορφιάς. Τώρα, καλωσόρισε τη Μορίν Σικέτ, πρώην CEO του οίκου Chanel, ως ανεξάρτητη πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου – το οποίο αποτελείται, πλέον, κατά 70% από γυναίκες. Χάρη στην εμπειρία τις στις πωλήσεις και τη συνεργασία με πολυτελή, κορυφαία brands, θα οδηγήσει κι αυτό στην κορυφή, κάνοντας την βιωσιμότητα κανόνα κι όχι εξαίρεση.

Το βιογραφικό της Σικέ είναι εντυπωσιακό.

Σπούδασε λογοτεχνία και κινηματογράφο στο Yale. Αποφοίτησε, μετακόμισε στο Παρίσι και, χωρίς να χάσει χρόνο, «βούτηξε στα βαθιά». Ξεκίνησε την καριέρα της στο marketing το 1985 στη L’ Oreal Paris, ενώ τρία χρόνια αργότερα συνέχισε στην Gap. Εκεί, χάρη στην καινοτόμο σκέψη της συνέβαλε στη δημιουργία και την επιτυχία της Old Navy. Στο project αυτό ήταν που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη σημερινή CEO της Credo, Ντον Ντόμπρας.

Αργότερα, έγινε Πρόεδρος της Banana Republic και, το 2003, αποδέχθηκε την πρόταση της Chanel κι ανέλαβε το ρόλο της COO. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2007, έγινε η πρώτη Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλός της, έχοντας υπό την εποπτεία της όλα τα τμήματα του πολυτελούς label.

Το 2016, όμως, όλα άλλαξαν. 

Απολύθηκε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες επικεφαλής οίκων μόδας – πόσο μάλλον του πιο μυστηριώδους και «σκοτεινού» – η «πτώση» της δεν πέρασε απαρατήρητη. Κι από τότε, άλλαξε δραστικά η ζωή της.

Πήρε διαζύγιο από τον επί 26 χρόνια σύζυγό της, ξεκίνησε μία νέα ζωή με την Τες Μπίσλι και έγραψε το βιβλίο Beyond the Label: Women, Leadership and Success on Our Own Terms.

«Πέρασα τόσον καιρό στην καριέρα μου ακολουθώντας ανδρικά μοτίβα, πιέζοντας τον εαυτό μου να είμαι όσο καλός είναι ο άνδρας που στέκεται δίπλα μου», είχε πει σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times το 2017, σχετικά με τη στροφή 180, σχεδόν, μοιρών που έκανε. «Εκπαιδευόμαστε να ακολουθούμε μία κατεύθυνση, και η δουλειά γίνεται τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας, που ξεπερνά τα όρια και εισβάλλει στα προσωπικά μας.»

Σήμερα, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων των Canada Goose και MatchesFashion, αλλά και Πρόεδρος της εταιρείας πολυτελών sneakers, Golden Goose.

Η αγάπη της για την τέχνη παραμένει αμείωτο από τα εφηβικά της χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθεται στο συμβούλιο της Ακαδημίας Τεχνών της Νέας Υόρκης. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό της πάθος – αυτό ακριβώς τονίζει και στα απομνημονεύματά της: Μία γυναίκα είναι πολύπλευρη και μπορεί να πετύχει συνδυάζοντας το ενδιαφέρον της για την τέχνη, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις.

Από ένα «πάθος», άλλωστε, έφτασε στην Credo. Το πάθος για «καθαρή» διατροφή, «καθαρή» ομορφιά, και μία πιο ολιστική φιλοσοφία.

Αναγνωρίζοντας τον παραλληλισμό στο κίνημα οργανικής διατροφής, όπου η βιωσιμότητα, η ηθική, ο αντίκτυπος στο περιβάλλον και η υγεία αποτελούν παράγοντες – κλειδί στην επιλογή των καταναλωτών, η Μορίν Σικέτ θέλει να φέρει την αλλαγή στη βιομηχανία της ομορφιάς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το κοινό θέλει να στηρίξει εταιρείες που λειτουργούν με διαφάνεια και παράγουν ασφαλή προϊόντα, τα οποία συμφωνούν με την ηθική τους.

«Δε θέλω να γράψω “τα 10 μυστικά για να πετύχετε”», έχει αναφέρει. «Οι γυναίκες μαθαίνουμε να θαυμάζουμε το τέλειο. Και μετά γυρίζεις σπίτι και το τέλειο καταρρέει. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Δεν μπορώ καν να μετρήσω τις φορές που έκλαψα σε ένα αεροπλάνο ή μόνη, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Πρέπει, όμως, να πεις στον εαυτό σου: Αυτά συμβαίνουν. Δεν πειράζει».


Διαβάστε επίσης:

Τρίσα Πράμπου: Η 20χρονη CEO μίας εταιρείας αφιερωμένης στην αντιμετώπιση του cyberbullying

Karen Cahn: Από υψηλόβαθμο στέλεχος της Google σε δυναμική CEO που βοηθά τις γυναίκες να πετύχουν

Jane Fraser: Η νέα CEO της Citi έγραψε ιστορία και τώρα καλείται να λύσει τα προβλήματα της τράπεζας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση