INSPIRATION

Βίκυ Σάφρα: Η συναρπαστική ιστορία της γυναίκας που κληρονόμησε μία τραπεζική αυτοκρατορία 90 δισ. δολαρίων

Bloomberg

H Βίκυ Σαρφάτι ήταν μόλις 17 ετών όταν παντρεύτηκε τον άνδρα που έμελλε να γίνει ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, είναι πλέον μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη, επικεφαλής της τεράστιας περιουσίας των Σάφρα, που χτίστηκε σε περισσότερα από 180 χρόνια, από τρεις γενιές, και εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους.

Μετά τον θάνατο του Τζόζεφ Σάφρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο έλεγχος ορισμένων από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας έχει περάσει στην 68χρονη χήρα του και στα τέσσερα παιδιά της.

Μεταξύ άλλων, είναι ιδιοκτήτες της ελβετικής J. Safra Sarasin και βραζιλιάνικης Banco Safra, δύο τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία περίπου 90 δισ. δολαρίων, καθώς και εταιρειών που συνδέονται με τα ακίνητα της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται o ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτήριο στη 660 Madison Avenue, στη Νέα Υόρκη.

H Σαρφάτι και τα παιδιά της έχουν συνολικά περιουσία αξία άνω των 16,2 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Η μεταβίβαση της περιουσίας του Σάφρα είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία, ενώ έχουν σημειωθεί και άλλες αντίστοιχες κινήσεις υπερβολικά πλούσιων οικογενειών το τελευταίο διάστημα.

Οι συγγενείς του Πετρ Κέλνερ και του Χάιντζ Χέρμαν Τίλε πρόκειται να κληρονομήσουν περιουσίες αξίας άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τον θάνατο των δύο ευρωπαίων επιχειρηματιών φέτος.

Στη Νότια Κορέα, η Χονγκ Ρα – χι, σύζυγος του εκλιπόντος προέδρου του ομίλου της Samsung, Lee Kun-hee, έχει πλέον περιουσία αξίας άνω των 7 δισ. δολαρίων από τότε που κληρονόμησε τμήμα των μετοχών που είχε στην κατοχή του.

Βίκυ & Τζόζεφ Σάφρα

Η σύζυγος του Σέλντον Άντελσον, Μίριαμ, ελέγχει μια περιουσία 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τον θάνατο του μεγιστάνα των καζίνο τον Ιανουάριο, σε ηλικία 87 ετών.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι δισεκατομμυριούχοι θα μεταβιβάσουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την UBS και την PwC.

«Ελάχιστες είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να περάσουν στα χέρια της τρίτης γενιάς», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μπέντο Βιντάλ, συνεργάτης στην Cambridge Family Enterprise Group Brazil, μια εταιρεία συμβούλων για πλούσιες οικογένειες. «Στην περίπτωση του Σάφρα, βλέπουμε μια καλά δομημένη διαδικασία που φαίνεται ότι έχει μελετηθεί προσεκτικά».

Τα καραβάνια με τις καμήλες

Η τραπεζική αυτοκρατορία του Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια ίδρυσε την Safra Freres & Cie το 1840 για να χρηματοδοτεί εμπόρους με καμήλες που συμμετείχαν στα καραβάνια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν επίσης η γενέτειρα του Τζέικομπ Σάφρα, ο οποίος μετέφερε την οικογένεια του στη Βραζιλία το 1953, όπου ίδρυσε μια εταιρεία με εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα δημιούργησε μια τράπεζα.

Ο Τζόζεφ, ο μικρότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στη Νότια Αμερική. Χρόνια αργότερα, μετακόμισε και αυτός στη Βραζιλία, μετά την επιδείνωση της υγείας του πατέρα του. Εκεί συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του, της οποίας η οικογένεια, όπως και οι Safra, ήταν εβραϊκή και είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.

«Ήταν η έρωτας με την πρώτη ματιά, μια αγάπη που θα διαρκούσε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του», αναφέρει η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν τέσσερα παιδιά (και 14 εγγόνια). Ο Jacob, 45 ετών, το μεγαλύτερο παιδί, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ ο νεότερος, ο David, 36 ετών, επιβλέπει τη βραζιλιάνικη εταιρεία. Ο πατέρας τους, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον, διέθεσε περισσότερο από μια δεκαετία προετοιμάζοντας τους για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να καθοδηγήσουν τις τράπεζες της οικογένειας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό τοπίο, αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από τις νέες επιχειρήσεις, αλλά και να διαχειριστούν σωστά τις εταιρίες, προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες προκλήσεις, όπως η ψηφιακή τραπεζική και οι πληρωμές.

«Η πρόκληση θα είναι η αναμόρφωση της επιχείρησης, φέρνοντας μοντέρνο αέρα σε ένα πολύ παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», δήλωσε ο Frederico Bastos, καθηγητής στο βραζιλιάνικο πανεπιστήμιο Ibmec.

Χαμηλό προφίλ

Όπως ο σύζυγός της, ο οποίος σπάνια έδινε συνεντεύξεις, έτσι και η Vicky διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της αφορούν συνήθως τη φιλανθρωπική της δράση, όπως αυτές που πραγματοποιεί για το Ίδρυμα Βίκυ και Τζόζεφ Σάφρα. Κατοικεί στην Ελβετία και δεν έχει ζήσει στη Βραζιλία για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντος της.

Ο αδελφός της, Έλιο Σαρφάτι, εργάζεται στην Banco Safra επί τέσσερεις δεκαετίες και είναι υπεύθυνος για το τμήμα πληρωμών της Safrapay. Η αδερφή της, Γκρέτα Σαρφάτι, είναι σύγχρονη καλλιτέχνης.

Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Safra έχουν επιχειρήσεις εκτός του οικογενειακού ομίλου. Ο μεσαίος γιος, ο Αλμπέρτο, 41 ετών, αποχώρησε από το ΔΣ της τράπεζας το 2019, αν και διατήρησε το μερίδιο του στην Grupo J. Safra. Δημιούργησε την ASA Investments, μια χρηματοοικονομική εταιρεία με μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Έστερ, 44 ετών, είναι εκπαιδευτικός και διευθύνει το σχολείο Beit Yaacov στο Σάο Πάολο, που δημιουργήθηκε από το οικογενειακό ίδρυμα Safra.

Πρόσφατες συναλλαγές δείχνουν ότι τα δύο αδέλφια που ασχολούνται με την οικογενειακή επιχείρηση σκοπεύουν να επεκτείνουν την αυτοκρατορία.

Η J. Safra Sarasin ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά των ιδιωτικών τραπεζικών επιχειρήσεων της Bank of Montreal στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, ενώ η Banco Safra ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι εξαγοράζει τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Agricole στη Βραζιλία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο όμιλος έχει την δυνατότητα και την δύναμη να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του για τις μελλοντικές γενιές, καθώς προσβλέπουμε σε άλλα 180 χρόνια ανθεκτικότητας και απόδοσης», έγραψε ο Τζέικομπ Σάφρα στην ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα διαζύγια των δισεκατομμυριούχων: Οι 5 ακριβότεροι χωρισμοί της ιστορίας

Πώς η οικογένεια Ροκφέλερ έχτισε την αμύθητη περιουσία της

Alice Walton: Έτσι ξοδεύει την περιουσία της η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση