BEAUTY

Ακμή στα μάγουλα: Οι αιτίες και η σωστή αντιμετώπιση της

Πηγή φωτογραφίας Instagram @_jeanettemadsen_

Κατά καιρούς όλες μας συναντάμε στο πρόσωπο νέους «φίλους», που πάντα είναι απροσκάλεστοι και πάντα αναρωτιόμαστε τι τους έφερε στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Φυσικά ξέρουμε πως οι περισσότερες εξάρσεις στο πηγούνι συνδέονται συχνά με ορμόνες και εκείνες στη ζώνη «Τ» με το άγχος, αλλά τα σπυράκια στα μάγουλα δεν έχουν ακόμη μία σαφής αιτία. Έχοντας, λοιπόν, υπόψιν πως η έξαρση της ακμής συνδέεται με την υγεία μας και τις συνήθειες μας, παρακάτω αναλύουμε τις αιτίες αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των σπυριών στα μάγουλα.

Οι αιτίες

Αρχικά, οι εξάρσεις ακμής στα μάγουλα μπορεί να οφείλονται στα γονίδια, όμως, οι πιθανότητες να δημιουργούνται από τις καθημερινές συνήθειες μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε αντίθεση με την ακμή στα σημεία που επηρεάζονται από τις ορμόνες, τα μάγουλα έρχονται σε επαφή με αμέτρητα αντικείμενα μέσα στην ημέρα.

Σκεφτείτε μονάχα πόσες φορές πιάνετε το μάγουλα σας, καθώς στηρίζετε το κεφάλι σας στο χέρι σας. Φυσικά αμέτρητες, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας. Τα χέρια συλλέγουν αλλεργιογόνα και ρύπους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας από τα πληκτρολόγια, τις πόρτες, τα κουμπιά του ανελκυστήρα και τα smartphones. Έτσι, όσο περισσότερο αγγίζετε το πρόσωπό σας, τόσο περισσότερη βρωμιά, βακτήρια, λάδια, αλλεργιογόνα και νεκρά κύτταρα του δέρματος έρχονται σε επαφή με το δέρμα του.

Έπειτα, σκεφτείτε τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία πιάνετε εξίσου αμέτρητες φορές μέσα στην ημέρα και έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο και κυρίως τα μάγουλα σας. Αυτά, ωστόσο, δεν καθαρίζονται τόσο συχνά και σχολαστικά όσο τα χέρια σας, οπότε αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Και δεν σταματούν εδώ… Για την έξαρση της ακμής στα μάγουλα μπορεί να οφείλονται οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας. Έπειτα από δύο εβδομάδες χρήσης τους, μετατρέπονται σε εστία μικροβίων, τα οποία με ένα άγγιγμα τους μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία της επιδερμίδας σας. Για αυτό θεωρείται αναγκαία η συχνή αλλαγή τους.

Ακόμα, το μακιγιάζ, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και το πινέλων, αποτελούν μία επικίνδυνη εστία για την έξαρση της ακμής ειδικά στα μάγουλα. Έτσι, ο συχνός και ενδελεχής καθαρισμός τους θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εμφάνισης των εξάρσεων. Βέβαια, η ακμή στα μάγουλα μπορεί να εμφανίζεται και λόγω των συστατικών τους ή ακόμα και του φινιρίσματος τους, αν δηλαδή είναι ματ ή υπερβολικά ενυδατικό το εκάστοτε προϊόν.

Επίσης, η ακμή σε αυτό το σημείο του προσώπου μπορεί να προκαλείται από την έντονη απολέπιση, τον συχνό καθαρισμό με «δυνατά» προϊόντα και την ανεπαρκή ενυδάτωση. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας, η οποία για να αναπληρώσει την χαμένη υγρασία της παράγει περισσότερα έλαια, που μπλοκάρουν τους πόρους και προκαλούν την ακμή στο τέλος.

Η αντιμετώπιση των εξάρσεων 

Φυσικά για να μηδενίσετε κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να περιορίσετε τις κακές συνήθειες. Όπως προαναφέραμε είναι αναγκαίο να σταματήσετε να πιάνετε το πρόσωπο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να καθαρίζεται σχολαστικά το κινητό, τα προϊόντα και τα πινέλα του μακιγιάζ, ενώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα συστατικά και τη φόρμουλα τους. Επίσης, θα πρέπει να αλλάζετε συχνά τα σεντόνια σας.

Βέβαια, απαραίτητη είναι και η διαμόρφωση μίας σωστής και ολοκληρωμένης ρουτίνας περιποίησης. Προμηθευτείτε, πρώτα, ενυδατικές κρέμες (ημέρας και νύχτας) για επιδερμίδες με τάση προς ακμή. Έπειτα, ένα καθαριστικό προϊόν με τα απολεπιστικά «θαύματα» της κοσμετολογίας AHA & BHA, τα οποία θα απομακρύνουν και θα καθαρίσουν σε βάθος την επιδερμίδα, ενώ θα ξεμπλοκάρουν τους φραγμένους πόρους.

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τοπικές θεραπείες με σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη και υπεροξείδιο του βενζολίου. Αν παρ΄όλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, για να σας προτείνει την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Beach Waves: Αποκτήστε ανεπιτήδευτες μπούκλες εύκολα και γρήγορα με αυτά τα σπρέι

Έχει ημερομηνία λήξης η βούρτσα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση;

Το παραμελημένο προϊόν ομορφιάς που θρέφει και επουλώνει την επιδερμίδα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση