ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από ροδόχρου ακμή

ροδόχρου
Photo by Ekaterina Bolovtsova from Pexels

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ορίζει την ροδόχρου ακμή ως μία δερματική κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα του προσώπου, σε όλη τη μύτη και τα ζυγωματικά. Εκδηλώνεται με μικρά σπινθουράκια που περιέχουν πύον, ενώ συχνά μπορεί να κανείς να την μπερδέψει με την ακμή ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ροδόχρου ακμή, εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, όπως:

ερυθηματοδιαγγειακή ροδόχρου ακμή: το δέρμα μπορεί να ξεπλυθεί εύκολα ή να έχει σταθερή ερυθρότητα στο πρόσωπο και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

θηλώδης ροδόχρου ακμή: εμφανίζονται εξογκώματα που μοιάζουν με ακμή. Στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς συχνά πιστεύουν ότι έχουν ακμή και αρχίζουν να την αντιμετωπίζουν με θεραπείες ακμής που είναι πάρα πολύ σκληρές για αυτούς, επιδεινώνοντας την κατάσταση ερεθίζοντας το δέρμα.

φυτική ροδόχρου ακμή: Η Rosacea μπορεί να μιμείται περισσότερο την ακμή

Ίσως να αναρωτιέστε: Πώς θα μπορούσα να έχω μια κατάσταση δέρματος και να μην την γνωρίζω; Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ροδόχρου ακμή παρουσιάζει παρόμοια σημάδια και συμπτώματα διαφόρων δερματικών παθήσεων και όχι μόνο ακμής. Αυτές περιλαμβάνουν δερματίτιδα και ψωρίαση, όπως αναφέρει το Medical News Today.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πρώτο στάδιο της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνει έξαψη στο πρόσωπο. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το δέρμα σας γίνεται κόκκινο. Εσείς ίσως να το εκλαμβάνετε ότι έχετε κοκκινίσει πολύ επειδή είχατε μια έντονη προπόνηση, εξαιτίας μιας απότομης αλλαγής στη θερμοκρασία ή ακόμα και από το έντονο άγχος. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια, χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ροδόχρου ακμή.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Πότε η κατάσταση αυτή, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την υγεία;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν την κατάσταση τους, έως ότου φτάσει στο τρίτο στάδιο. Μόλις καταλήξει σε αυτό το σημείο, βρίσκεται πλέον στο φλεγμονώδες στάδιο.

Αυτό δεν θεωρείται καθόλου καλό γιατί από εκεί και έπειτα ενδέχεται να εξελιχθεί στα μάτια και να προκαλέσει οφθαλμική ροδόχρου ακμή. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στην όραση.  Εάν λοιπόν διαπιστώσετε κόκκινες, ανυψωμένες περιοχές στο πρόσωπό σας, μην τις παραβλέψετε. Επισκεφτείτε άμεσα έναν δερματολόγο.

 

Διαβάστε επίσης:

Tο ύπουλο σημάδι που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Ποια σημάδια δείχνουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση