BEAUTY

Νύχια που σπάνε; Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης τους

Πηγή φωτογραφίας Instagram @argentovivo_us

Συχνά, όλα φαίνονται να περνούν, κυριολεκτικά, από τα χέρια μας. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει αρκετή ταλαιπωρία για την υγεία των χεριών και ειδικά των νυχιών. Ίσως, μάλιστα, να έχετε ήδη παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά πιο εύθραυστα από ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να σπάνε και να ξεφλουδίζουν.

Η αδυναμία τους, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αρκετά περισσότερους λόγους από αυτούς που φαντάζεστε. Μάλιστα, δεν περιορίζονται μονάχα στις καθημερινές συνήθειες μας αλλά και στην υγεία του οργανισμούς μας.

Οι λόγοι που τα νύχια γίνονται εύθραυστα

-Η ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β, C, και Ε, καθώς και πολύτιμων μετάλλων όπως καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, αλλά και πρωτεϊνών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των νυχιών, μπορούν να οδηγήσουν στην αδυναμία τους. Έτσι, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Α βοηθά σε μερικές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί η ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά, η πρωτεΐνη θεωρείται ως η βασική δομική μονάδα των νυχιών και για αυτό η πρόσληψή της επηρεάζει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών. Επίσης, ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό όπως επίσης και στα νύχια.

παράλειψη ενυδάτωσης των χεριών και των νυχιών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αδύναμα νύχια. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ξηραίνει τα πετσάκια, τα οποία καθίστανται χρήσιμα για την προστασία και σωστή ανάπτυξη των νυχιών. Κρέμες χεριών εμπλουτισμένες με βιοτίνη, βιταμίνη Ε, και προβιταμίνη Β5, καθώς και διάφορα ενυδατικά έλαια, μπορούν να περιποιούνται και να ενδυναμώνουν αποτελεσματικά τα νύχια, αποτρέποντας έτσι τις φθορές και το σπάσιμό τους.

-Το συχνό βάψιμο των νυχιών δεν τα αφήνει να αναπνεύσουν, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει φθορές καθιστώντας τα αδύναμα και ευαίσθητα στο σπάσιμο.

-Η συχνή πληκτρολόγηση στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο των νυχιών αν αυτά χτυπούν συνέχεια στα πλήκτρα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είναι κομμένα κοντά και καλά λιμαρισμένα.

-Η συχνή χρήση καθαριστικών και σαπουνιών μπορούν να φθείρουν τα νύχια οδηγώντας σε σπάσιμο. Το να χρησιμοποιείτε γάντια τουλάχιστον για τις φορές που καθαρίζετε και κάνετε τις δουλειές του σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Για να τονώσετε την υγεία των νυχιών όπως καταλαβαίνεται θα πρέπει μετά από εξετάσεις να προμηθευτείτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με εξειδικευμένη σύνθεση. Αυτά περιέχουν πληθώρα βιταμινών που ενισχύουν τη μήτρα του νυχιού, μετατρέποντας τα με την πάροδο του χρόνου πιο ανθεκτικά και υγιή. Επίσης, υπάρχουν κρέμες, λάδια, gel ή στυλό (οι διάσημες θεραπείες των νυχιών), που ενισχύουν τη δομή του νυχιού, τα σκληραίνουν και βοηθούν στην σωστή και υγιή ανάπτυξή τους, αποτρέποντας κάποιες φορές και την εύκολη προσβολή του νυχιού από μύκητες ή άλλα δερματόφυτα.

Σε περίπτωση που τα νύχια δεν πάσχουν από κάποια δερματική πάθηση (μύκητες, ψωρίαση, ψευδομονάδα κτλ) και σε περίπτωση που τα νύχια επιβαρύνονται με τακτική βαφή ημιμόνιμου manicure ή προσθήκη τεχνητών νυχιών επιβάλλεται η χρήση κατάλληλων προϊόντων για την υγεία των νυχιών, καθώς δε θα μπορέσουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, αν δεν βοηθηθούν μέσω κάποιας θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Χρήσιμες συμβουλές ομορφιάς που θα απογειώσουν τη ρουτίνα σας

Body Care: Τα ενυδατικά προϊόντα που θα αναζωογονήσουν την επιδερμίδα σας

Beauty Routine: Αυτά είναι τα boosters που θα επαναφέρουν την λάμψη στην επιδερμίδα σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση