ΥΓΕΙΑ

Οι γυναίκες παραμελούν την υγεία τους στην πανδημία – Έρευνα δείχνει ότι αγνοούν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Photo by LinkedIn Sales Navigator from Pexels

Όσο διαρκεί η πανδημία πολύς κόσμος ρίχνει όλη του την προσοχή να μη μολυνθεί, καταλήγοντας να αγνοεί αυτό που τόσο προσπαθεί να προστατεύσει, την ίδια του την υγεία.

Μια νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι λιγότερες από 2 στις 10 γυναίκες λένε ότι θα κλείσουν ένα επείγον ραντεβού στο γυναικολόγο, εάν είχαν επίμονο φούσκωμα, το οποίο αποτελεί βασικό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.

Η ζωή των γυναικών τίθεται σε κίνδυνο επειδή τα έντονα συμπτώματα του καρκίνου παραβλέπονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας , σύμφωνα με νέα έρευνα από την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον καρκίνο.

Μια προειδοποίηση έχει εκδοθεί το Target Ovarian Cancer, πριν από τον μήνα του καρκίνου των ωοθηκών τον Μάρτιο. Νέα έρευνα δείχνει ότι λιγότερες από δύο στις 10 γυναίκες (μόλις το 17%) δηλώνουν ότι θα κλείσουν ένα επείγον ραντεβού στο γυναικολόγο (εντός μίας εβδομάδας) εάν αντιμετώπιζαν επίμονο φούσκωμα.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με άλλα, πιο γνωστά συμπτώματα καρκίνου, όπως ένας ανεξήγητος όγκος ή μια ελιά που έχει αλλάξει σχήμα, με πάνω από το 50% των γυναικών να λένε ότι θα λάβουν σοβαρά τα συμπτώματα αυτά και θα επισκεφτούν το γιατρό τους μέσα σε μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Target Ovarian Cancer, η πανδημία έχει αντίκτυπο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών με γυναίκες που διστάζουν να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους. Ωστόσο, πολλές δεν αναγνωρίζουν ορισμένα συμπτώματα ως “επείγοντα”. Οι καθυστερήσεις που προκύπτουν μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση του καρκίνου όταν αυτός έχει ήδη εξαπλωθεί.

Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των γυναικών διαγιγνώσκονται αργά, όταν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί και είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Εάν διαγνωστεί στο πρώιμο στάδιο, εννέα στις 10 γυναίκες θα ζήσουν για πέντε χρόνια ή πολύ περισσότερο. Όταν διαγνωστεί στο πιο προχωρημένο στάδιο μόλις το 13% θα επιβιώσει.

Το Target Ovarian Cancer παραθέτει τα ύποπτα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να ζητήσετε άμεσα την παρέμβαση του γιατρού σας. Μπορεί να μην είναι καρκίνος απαραίτητα, όμως καλό είναι να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο:

Συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών

• Επίμονο φούσκωμα – όχι φούσκωμα που έρχεται και φεύγει

• Αίσθημα πλήρους γρήγορης ή / και απώλειας όρεξης

• Πυελικός ή κοιλιακός πόνος (αυτή είναι η κοιλιά σας και κάτω)

• Συμπτώματα ούρων  (συχνότερα από το συνηθισμένο)

Περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως:

• Αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου (π.χ. διάρροια ή δυσκοιλιότητα)

• Ακραία κόπωση (αίσθημα κόπωσης)

• Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση πρέπει πάντα να διερευνάται από ιατρό.

Συμπτώματα:

• Συχνότητα – συμβαίνουν συνήθως περισσότερες από 12 φορές το μήνα

• Διάρκεια – δεν εξαφανίζονται

• Κάτι νέο – δεν είναι φυσιολογικό για εσάς

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός καρκίνος: Μέχρι και 90% τα ποσοστά ίασης – Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις θεραπείες για όλα τα παιδιά

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του εντέρου

Πανδημία & Καρκίνος Μαστού: 2ος Κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για γυναίκες από το «Άλμα Ζωής»

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση