BEAUTY

Ραγάδες: Όσα πρέπει να ξέρετε για την εμφάνιση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους

Πηγή φωτογραφίας Instagram @ariviere

Οι ραγάδες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς το σώμα και η επιδερμίδα περνάει από διάφορα στάδια. Οι «ρίγες» του ανθρώπινου σώματος μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν, όμως ας δούμε πιο αναλυτικά τι πραγματικά είναι και πώς εμφανίζονται.

Τι είναι οι ραγάδες;

Αρχικά, το δέρμα μας αποτελείται από τρία επίπεδα, την επιδερμίδα που είναι το εξωτερικό στρώμα, το χόριο που είναι το μεσαίο στρώμα και το υποδόριο που είναι και το τελευταίο στρώμα. Οι ραγάδες είναι λεπτές γραμμές που σχηματίζονται στο μεσαίο στρώμα όταν ο συνδετικός ιστός τεντώνεται παραπάνω από το ελαστικό του όριο. Το τέντωμα αυτό προκαλεί στο μεσαίο στρώμα «τραύμα» ή σκίσιμο, το οποίο περνάει στο υποδόριο δημιουργώντας τις ραγάδες.

Οι αιτίες εμφάνισης τους

Το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη κυρίως λόγω του ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, επιβραδύνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καθιστώντας το δέρμα πιο ευάλωτο. Επίσης, κατά την περίοδο πρόσληψης αντισυλληπτικών για τους ίδιους λόγους με την εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες εμφανίζουν, επίσης, κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω της απότομης ανάπτυξης.

Άλλη μία σημαντική και συχνή αιτία εμφάνισης ραγάδων, είναι η μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος. Ακόμα και οι ορμονικές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης ή το σύνδρομο, η πρόσληψη φαρμάκων (π.χ κορτιζόνη) και η ταχεία αύξηση μυϊκής μάζας. Επιπλέον, η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμίνης Α και πρωτεϊνών και το κάπνισμα, μπορούν να μειώσουν την ελαστικότητα του δέρματος με αποτέλεσμα της εμφάνιση τους.

Οι ραγάδες εμφανίζονται αρχικά σαν κόκκινες ή μωβ λεπτές γραμμές. Στην συνέχεια, γίνονται λευκές και πλαταίνουν. Για ορμονικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες από τους άνδρες.

Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στα εξής σημεία του σώματος: Στήθος, μηροί, γλουτοί, μπράτσα, στομάχι κα προσαγωγοί.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδα, μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ραγάδων. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προμηθευτείτε προϊόντα με ειδικές φόρμουλες, που στοχεύουν στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Αναζητήστε, λοιπόν, εκείνα που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα καλεντούλας, η οποία συμβάλει στην ανάπλαση νέων ιστών και την επαναφορά της ελαστικότητας του δέρματος, μαύρη ορχιδέα, επειδή έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και βάλσαμο, που χάρη στην υπερφορίνη, την υπερικίνη, τα φαινολικά οξέα και τις τανίνες του, αναπλάθει τους ιστούς του δέρματος και το βοηθά να ενισχύσει την ελαστικότητά του.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες:

-Βιταμίνη Α, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός ελαστικού δέρματος.

-Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα η βιταμίνη Β3 απαλλάσσει το σώμα από τοξίνες και προστατεύει το δέρμα. Ακόμα, το φολικό οξύ, που ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γνωστή ως βιταμίνη Βc, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος.

-Βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και επιταχύνει την επούλωση πληγών, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη σφριγηλότατα του δέρματος.

-Βιταμίνη Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και θεραπεύει προβλήματα στο δέρμα.

Ακόμα, πρέπει να δώσετε προσοχή στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους για το σώμα σας αλλά και στο ποσοστό λίπους του, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες αυξομειώσεις και άρα το τέντωμα της επιδερμίδας. Τέλος. υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για θεραπεία των ραγάδων με την πιο διαδεδομένη τα αφαιρετικά και μη αφαιρετικά Laser, όπως και η κλασματική φωτοθερμόλυση, τις οποίες θα βρείτε σε εξειδικευμένα ιατρεία.

Διαβάστε επίσης:

Spring Perfumes: Τα αρώματα που όλοι αναζητούν αυτήν την περίοδο

Χημικό Peeling: Όσα πρέπει να ξέρετε για την έντονη θεραπεία απολέπισης

CC Creams: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση