TRAVEL

Αυτοί είναι οι προορισμοί που θα μας απασχολήσουν το 2021

Γκουάμ, πηγή: Instagram

Φύση, αρχιτεκτονική και σύγχρονες καινοτομίες στο επίκεντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος για φέτος

To 2021 ξεκίνησε και μας βρίσκει να ζούμε ακόμη με τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού και η ανάγκη για την καταπολέμησή της.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα τον τελευταίο καιρό, τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά και η ελπίδα ότι οι δύσκολες μέρες θα περάσουν παραμένει ζωντανή. Αυτό μας επιτρέπει, λοιπόν, να ονειρευόμαστε ότι αυτό τον χρόνο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα ταξίδια, εξερευνώντας νέους προορισμούς.

Έτσι, το National Geographic συνέταξε μία λίστα με τους προορισμούς που θεωρεί ότι θα τραβήξουν τα βλέμματα τη φετινή χρονιά. Προορισμοί που ξεχωρίζουν για τη φύση, την αρχιτεκτονική ή τις σύγχρονες λειτουργίες και προκαλούν τις θετικότερες εντυπώσεις.

Ανάμεσά τους, μάλιστα, βρίσκεται κι ένας ελληνικός προορισμός.

Ας δούμε ποια είναι τα μέρη του πλανήτη που θα μας απασχολήσουν το 2021!

Φύση / άγρια φύση

Isle Royale, Μίσιγκαν

Το Isle Royale ανήκει στο σύμπλεγμα των Μεγάλων Λιμνών (Great Lakes), που αποτελείται συνολικά από 35.000 νησιά. Βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης Superior και είναι τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Το «βασιλικό νησί», μαζί με 450 μικρότερα νησιά, αλλά και τα ύδατα που το περιβάλλουν, συναποτελούν το Εθνικό Πάρκο Isle Royale.

Παράλληλα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί εντός λίμνης στον κόσμο, αλλά και το 33ο μεγαλύτερο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν έχει μόνιμους κατοίκους, καθώς οι μικρές κοινότητες των Σκανδιναβών ψαράδων απομακρύνθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των ΗΠΑ αφότου το νησί έγινε Εθνικό Πάρκο. Ωστόσο, περίπου 12 οικογένειες έχουν μίσθωση εφ’ όρου ζωής για τις καμπίνες που υπάρχουν εκεί, ενώ ισχυρίζονται πως το νησί είναι η κληρονομιά τους.

Δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν επιτρέπονται τροχοφόρα οχήματα, με μοναδική εξαίρεση τα αναπηρικά αμαξίδια.

Το Isle Royale μπορεί να υπερηφανεύεται για τον καθαρότερο χαλκό που υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο.

Κύριοι επισκέπτες του είναι κάτοικοι των κοντινών Οντάριο και Μινεσότα, που έρχονται για κυνήγι. Ωστόσο, το νησί προσφέρει μία σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα, κανό.

Υπάρχουν, επίσης, περιπατητικές διαδρομές συνολικής έκτασης περίπου 270 χλμ. Η δημοφιλέστερη διαδρομή είναι η Greenstone Ridge, μήκους 40 μιλίων, που οδηγεί στην κορυφή του όρους Desor, στα 425 μ. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσετε την έρημο Northwoods, εντυπωσιακές παγωμένες λίμνες, βάλτους, έλη και γραφικές ακτές.

Το Isle Royale είναι επίσης τόπος φιλοξενίας πολλών ναυαγίων, εξαιρετικά δημοφιλών στους λάτρεις της κατάδυσης, κυρίως στη δυτική άκρη του. Μεταξύ αυτών είναι και το SS America.

Υπάρχουν, τέλος, δύο μικροί οικισμοί, το Rock Harbour, το οποίο διαθέτει θέρετρο, μαρίνα και βασικές ανέσεις και το Windigo, μια μικρότερη εγκατάσταση στο δυτικό άκρο.

Yellowknife, Καναδάς

Το Yellowknife είναι η πρωτεύουσα, μοναδική πόλη και μεγαλύτερη κοινότητα της ομοσπονδιακής επικράτειας Northwest Territories του Καναδά. Βρίσκεται στη βόρεια όχθη της λίμνης Great Slave, περίπου 400 χλμ. νότια του Αρκτικού Κύκλου.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από την παλιά, τοπική φυλή Denem, κάποτε γνωστή και ως «Ινδιάνοι του Yellowknife».

Ο οικισμός θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 1934, μετά την εύρεση χρυσού στην περιοχή, αν και η εμπορική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1936. Το Yellowknife έγινε γρήγορα το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά και ονομάστηκε πρωτεύουσα το 1967.

Όταν η παραγωγή χρυσού άρχισε να εξασθενεί, μετατράπηκε από τόπο εξόρυξης σε κέντρο κυβερνητικών υπηρεσιών τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, η εξορυκτική δραστηριότητα επανήλθε το 1991, οπότε ανακαλύφθηκε στην περιοχή κοίτασμα διαμαντιού.

Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες έχουν αναδειχθεί ως σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες.

Το τοπίο είναι κατά κύριο λόγο βραχώδες, με πολλές λίμνες, πέρα από την Great Slave, που είναι η μεγαλύτερη. Υπάρχουν σημεία κατάφυτα με διάφορα είδη δέντρων και άλλα «απογυμνωμένα», όπου πρωταγωνιστούν τα βραχώδη εδάφη.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της περιοχής είναι το ευρύ γεωγραφικό πλάτος της, που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διακύμανση μεταξύ ημέρας και νύχτας. Έτσι, η ημέρα μπορεί να διαρκεί 5 ώρες τον Δεκέμβριο, αλλά μέχρι και 20 ώρες τον Ιούνιο.

Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής είναι τα πλωτά σπίτια των κατοίκων του νησιού Jolliffe. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν εκτός δικτύου από το 1978. Κι ενώ για τους τουρίστες αποτελούν αξιοθέατο, στην πραγματικότητα έχουν τεταμένες σχέσεις με την κοινότητα του Yellowknife, επειδή ζουν εκτός της φορολογικής δικαιοδοσίας της πόλης, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι ο λόφος Ranney Hill, που αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπορία.

Το 1978, ο σοβιετικός πυρηνικός δορυφόρος Kosmos 954 κατέρρευσε κοντά στο Yellowknife, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα ραδιενεργών πυρηνικών καυσίμων. Σήμερα, το Yellowknife είναι κατά κύριο λόγο μία κυβερνητική πόλη, που λειτουργεί ως κέντρο εξυπηρέτησης των ορυχείων διαμαντιών.

Cerrado savanna, Βραζιλία

Cerrado Savvana, Βραζιλία, πηγή: Instagram

Μία απέραντη τροπική οικολογική περιοχή είναι η εικόνα που θα αντικρύσετε φτάνοντας στο Cerrado της Βραζιλίας. Πρόκειται για έναν σημαντικό οικότοπο, με πολλά είδη σαβάνας, υγροτόπους και δάση.

Κι αν σε πολλούς από εμάς η περιοχή αυτή ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα, στην πραγματικότητα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Βραζιλίας, μετά το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα το 21% της έκτασης της χώρας.

Έρευνες έδειξαν ότι το Cerrado είναι μια από τις πλουσιότερες τροπικές περιοχές σαβάνας. Το World Wide Fund for Nature χαρακτήρισε το Cerrado τη «βιολογικά πλουσιότερη σαβάνα στον κόσμο», με περίπου 10.000 είδη φυτών, 200 είδη θηλαστικών και 10 ενδημικά είδη πτηνών. Ορισμένα εκ των ενδημικών ειδών, μάλιστα, εντοπίζονται μόνο στα δάση του Cerrado, που αποτελούνται από περίπου 800 είδη δέντρων.

Η βλάστηση του Cerrado πιστεύεται ότι είναι αρχαία. Μια δυναμική επέκταση και συστολή μεταξύ του cerrado και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πιθανότατα οδήγησε στην ανεξάρτητη σήμερα έκταση της σαβάνας.

Η περιοχή φιλοξενεί έναν πολυπρόσωπο τοπικό πληθυσμό, αποτελούμενο από ιθαγενείς και διάφορες άλλες φυλές, που βιοπορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους του περιβάλλοντα χώρου.

Από το 1975 ξεκίνησαν πολλά κυβερνητικά προγράμματα, με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης στην περιοχή. Αυτό, ωστόσο, είχε και επιπτώσεις, καθώς η ευρεία παρεμβατικότητα προκάλεσε ταχεία μείωση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, την ώρα που ο πληθυσμός στο Cerrado διπλασιάστηκε.

Οι ερευνητές που μελέτησαν τις δυνατότητες καλλιέργειας των εδαφών εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη σόγιας ήταν μία καλή ιδέα και, όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο: H Βραζιλία είναι σήμερα ο κύριος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο.

Σήμερα, η περιοχή παρέχει περισσότερο από το 70% της παραγωγής βοοειδών στη χώρα, αποτελώντας επίσης σημαντικό κέντρο παραγωγής σιτηρών, κυρίως σόγιας, φασολιών, αραβοσίτου και ρυζιού. Μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή χαρτοπολτού κυτταρίνης για τη βιομηχανία χαρτιού.

Τέλος, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα παρέχει και ο καφές που παράγεται στο Cerrado.

Lord Howe Island, Αυστραλία

Η γνωριμία με το Lord Howe Island δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στον κόσμο. Στο νησί που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Τασμανίας, ανάμεσα στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία και αποτελεί κατάλοιπο ηφαιστειακής έκρηξης, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο.

Αυτός ο άγνωστος, για πολλούς, παράδεισος φιλοξενεί μια τιρκουάζ λιμνοθάλασσα με τον νοτιότερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου. Αυτό, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή ηφαιστειακή γεωγραφία, τη σπάνια ενδημική πανίδα και τα εγγενή είδη φυτών, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη, οδήγησε το 1982 στην ανάδειξή του τόπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 1981 καθιερώθηκε ένα «Μόνιμο Πάρκο Διατήρησης», που καλύπτει περίπου το 70% του νησιού.  Το 1999, το νησί προστέθηκε στο μητρώο κρατικής κληρονομιάς της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ το 2007 συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Εθνικής Κληρονομιάς της Αυστραλίας.  Τα γύρω νερά είναι επίσης μια προστατευόμενη περιοχή, που ορίζεται ως «Θαλάσσιο Πάρκο Lord Howe Island».

Το Lord Howe Island περιλαμβάνει 28 νησιά, νησίδες και βράχια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του είναι σχεδόν ανέγγιχτο δάσος.

Μετά από μια επίσκεψή του το 1997, ο Βρετανός φυσικός και ιστορικός Sir David Attenborough περιέγραψε το νησί ως: «… τόσο εξαιρετικό, είναι σχεδόν απίστευτο».

Σε αυτό το απίστευτο, λοιπόν, μέρος ζουν περίπου 350 άνθρωποι, ενώ δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 400 επισκέπτες ταυτόχρονα. Όλα είναι χαλαρά στην ατμόσφαιρα, εκτός από τη θερμότητα με την οποία οι ντόπιοι προστατεύουν τον παράδεισό τους. Οι κάτοικοι παίρνουν πολύ σοβαρά τον ρόλο τους ως προστάτες του νησιού και ελέγχουν πιστά την εφαρμογή των κανονισμών που έχουν θεσπίσει για την παραμονή στο νησί.

Ανακαλύπτοντας τις 11 ακτές του νησιού με την κατάλευκη άμμο, θα συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο πλήθος που θα συναντήσετε θα είναι αυτό των ψαριών. Στην παραλία Ned θα απολαύσετε την άφθονη ζωή ψαριού, ενώ η Old Settlement είναι γνωστή ως το «σπίτι» των χελωνών της άμμου.

Αν βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά του Ειρηνικού, θα βρεθείτε να κολυμπάτε παρέα με πολύχρωμα ψάρια, ενώ αν απλώσετε τα χέρια σας, είναι πιθανό να έρθουν στην αγκαλιά σας χαρούμενα πουλιά.

Οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλυτοι, τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα, ο κλιματισμός απουσιάζει εντελώς, ενώ η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής. Οι κάτοικοι αξιοποιούν ό,τι τους προσφέρει η φύση: Από το νερό της βροχής για δημιουργία πόσιμου νερού, μέχρι τα ψάρια και τους σπόρους των φυτών για τροφή.

Απολαύστε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως σέρφινγκ και ορεινή ποδηλασία, κάντε καγιάκ ως το Rabbit Island και ανακαλύψτε την ιστορία του τόπου στο Μουσείο Lord Howe Island. Από τα ύψη του Malabar Ridge μπορείτε να δείτε τα υπέροχα ηφαιστειακά μνημεία του νησιού, καθώς και τα όρη Gower και Lidgbird.

Όπου κι αν κινηθείτε, θα σας συνοδεύει πάντοτε η γλυκιά μελωδία του τιτιβίσματος των πουλιών.

Το 2018, το Lord Howe Island έλαβε το κορυφαίο οικολογικό βραβείο της Αυστραλίας, το Gold Banksia, για τη μακρά ιστορία των προγραμμάτων βιωσιμότητας και διατήρησης, ενώ το φθινόπωρο του 2019 τράβηξε τα παγκόσμια βλέμματα πάνω του, μετά την κατάταξή του από το Lonely Planet ως μία από τις κορυφαίες 10 επιλογές επίσκεψης για το 2020.

Πολιτισμός / Ιστορία

Γκουάμ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Guam (@guam)

Το δυτικότερο νησί των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μικρονησία του Ειρηνικού Ωκεανού φημίζεται για το ενδιαφέρον μωσαϊκό του πληθυσμού του, αλλά την ιδιαίτερη ιστορία του.

Ο τόπος αυτός συχνά αναφέρεται και ως «εκεί όπου ξεκινά η ημέρα για την Αμερική», λόγω της γεωγραφικής του εγγύτητας με την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας.

Γηγενείς Αμερικανοί πολίτες συγκατοικούν με την ντόπια φυλή των Chamorros και έφτασαν εδώ πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Πρώτος ανακάλυψε το νησί ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάρδος Μαγγελάνος, με αποτέλεσμα να κατοικηθεί αρχικά από Ισπανούς αποικιοκράτες. Μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, η Γκουάμ ήταν μια σημαντική στάση για τα ισπανικά εμπορικά πλοία.

Κατά τη διάρκεια του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου, ο έλεγχος του νησιού πέρασε στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αργότερα, το νησί κουβάλησε μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας στις «πλάτες» του. Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, καταλήφθηκε από τους Ιάπωνες, οι οποίοι υπέβαλαν τους κατοίκους σε βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, φυλάκιση και εκτελέσεις, μέχρι που οι αμερικανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το νησί και το απελευθέρωσαν από τα δεινά του.

Το ρεύμα των τουριστών άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά κατά τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική στρατιωτική βάση για τους Αμερικανούς.

Στο Fort Nuestra Senora de la Soledad θα μάθετε λίγα πράγματα για την βαριά ιστορία αυτού του τόπου, ενώ στο Two Lovers Point θα νιώσετε τον ρομαντισμό σας να εκτοξεύεται στα ύψη. Επισκεφθείτε την Plaza de Espana και αφήστε τον εαυτό σας να περιπλανηθεί στο ιστορικό κέντρο.

Απολαύστε τη μαγευτική θέα από το Ritidian Point και χαλαρώστε σε μία από τις πολλές παραλίες του νησιού. Ξεχωρίζει η τροπική Matapang με τα καταγάλανα νερά.

Νέο Μεξικό, οδικό ταξίδι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη New Mexico (@newmexico)

Η αμερικανική Πολιτεία με τη διάσημη πρωτεύουσα Santa Fe και τον 36ο μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου είναι ένα παρεξηγημένο μέρος. Για πολλούς, είναι το «αποκούμπι» του Μεξικό, στην πραγματικότητα όμως η ιστορία του ορεινού αυτού μέρους της Αμερικής ξεκινά πολύ νωρίτερα.

Η περιοχή, μάλιστα, ονομάστηκε Νέο Μεξικό το 1563, περίπου 250 χρόνια πριν την ίδρυση και την ονομασία της χώρας του Μεξικό. Έτσι, η σημερινή πολιτεία του Νέου Μεξικού ουδεμία σχέση έχει με το σχεδόν ομώνυμο κράτος.

Στην αρχαιότητα, τα εδάφη της κατοικήθηκαν από γηγενείς Αμερικανούς, μέχρι να καταληφθούν από Ισπανούς αποικιοκράτες. Η ισπανική καταγωγή της Πολιτείας μαρτυράται και από την σημαία της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κλίμα της περιοχής, που ποικίλει ανάλογα με την επιμέρους τοποθεσία. Το βόρειο και ανατολικό Νέο Μεξικό εμφανίζει ένα ψυχρότερο, αλπικό κλίμα, ενώ το δυτικό και νότιο Νέο Μεξικό εμφανίζουν ένα θερμότερο, ξηρό κλίμα.

Επισκεφθείτε την πολύχρωμη πλατεία Santa Fe και ανακαλύψτε το μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Μνημείο White Sands με τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους. Το πέρασμα πάνω από την γέφυρα Rio Grande Gorge θα σας κόψει την ανάσα, ενώ το Εθνικό δάσος Lincoln θα σας φέρει την απαραίτητη επαφή με το φυσικό τοπίο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την απολαυστική βόλτα με το τελεφερίκ Sandia Peak και περάστε το βράδυ σας παρακολουθώντας μία παράσταση στην Όπερα του Santa Fe.

Αξίζει, τέλος, να αφιερώσετε χρόνο στην γαστρονομική εξερεύνηση αυτού του μέρους. Οι γηγενείς, ισπανικές, μεξικάνικες, λατινικές και αμερικανικές παραμεθόριες ρίζες αντικατοπτρίζονται στην επώνυμη κουζίνα του Νέου Μεξικού, αλλά και στη μουσική παραγωγή της.

Bitoria-Gasteiz, Alava, Χώρα των Βάσκων, Ισπανία

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δήμο της Χώρας των Βάσκων στην βόρεια Ισπανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζονται babazorros, που κανονικά σημαίνει «σάκοι φασολιών».

Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της πόλης μαρτυρούν το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο και έχουν διαμορφώσει μία αξιοζήλευτη καθημερινότητα. Έτσι, η Bitoria-Gasteiz κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα 5 καλύτερα μέρη για να ζει κανείς στην Ισπανία. Παράλληλα, είναι ο πρώτος ισπανικός δήμος στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας το 2012, ενώ βραβεύθηκε από τον ΟΗΕ και με το βραβείο Global Green City το 2019.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, καθώς στο κομμάτι της παλιάς πόλης στέκουν ακόμη ολοζώντανα μερικοί από τους πιο καλά διατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους και πλατείες. Η Εποχή του Σιδήρου αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στους οικισμούς Lastra  και Buradón.

Είναι, επιπλέον, μία από τις ελάχιστες πόλεις που έχει διατηρήσει μέχρι και σήμερα δύο καθεδρικούς ναούς. Στην πόλη θα βρείτε επίσης διάσπαρτα μεσαιωνικά φρούρια, που απογειώνουν την γραφικότητά της.

Η περιοχή φημίζεται για την υψηλής ποιότητας γαστρονομία της. Η κουζίνα της ξεχωρίζει, ενώ η εγγύτητά της σε παγκοσμίου φήμης οινοποιεία χαρίζει επίσης στους ταξιδιώτες της μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες δοκιμής κρασιού.

Εκτός. όμως, από τα καλοδιατηρημένα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, οι κάτοικοι της Bitoria-Gasteiz ξέρουν να αναδεικνύουν και το σήμερα, μέσα από τον πολιτισμό τους. Η πόλη φημίζεται για τα φεστιβάλ της. Ξεχωρίζουν το ροκ φεστιβάλ Azkena, το FesTVal, το φεστιβάλ τζαζ Vitoria-Gasteiz και τα πανηγύρια Virgen Blanca.

Gyeongju, Νότια Κορέα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyu-jin Jeong (@crazypooh_jin)

Αν κανείς σκεφτεί ότι αυτή η πόλη είναι γνωστή ως «μουσείο χωρίς τείχη» αρκεί για να καταλάβει το λόγο που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.

Το Gyeongju, ιστορικά γνωστό ως Seorabeol, είναι μια παράκτια πόλη στην νοτιοανατολική γωνία της Νότιας Κορέας με πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Στο παρελθόν, αποτέλεσε την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Σίλα (57 π.Χ. – 935 μ.Χ.), το οποίο κυβερνούσε περίπου τα δύο τρίτα της Κορεατικής Χερσονήσου μεταξύ του 7ου και του 9ου αιώνα, για σχεδόν χίλια χρόνια.

Όταν η Σίλα ήταν μια ευημερούσα και πλούσια χώρα, η Gyeongju ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών ιδιοτήτων από αυτήν την περίοδο υπάρχουν ακόμη στην πόλη.

Μεταξύ αυτών των ιστορικών θησαυρών, θα συναντήσετε σήμερα το σπήλαιο Seokguram, το ναό Bulguksa, τις ιστορικές περιοχές Gyeongju και Yangdong Folk Village. Τα δύο τελευταία, μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Χάρη σε αυτά τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία, το Gyeongju είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Κορέα. Εκτός από την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, όμως, έχει να σας αποκαλύψει κι ένα ενδιαφέρον φυσικό τοπίο, με πολλά χαμηλά βουνά, διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

Τάλσα, Οκλαχόμα

Μία πόλη με μεγάλες και σημαντικές διακρίσεις είναι η Τάλσα, η δεύτερη μεγαλύτερη και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην πολιτεία Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Forbes χαρακτήρισε την Τάλσα μία από τις πιο βιώσιμες μεγάλες πόλεις της Αμερικής, ενώ το περιοδικό FDi την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις πόλεις του μέλλοντος.  Το 2012, η ​​Τάλσα κατατάχθηκε επίσης στις κορυφαίες 50 καλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών από το BusinessWeek.

Η Τάλσα που έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις, δημιουργήθηκε μεταξύ 1828 και 1836 από μία φυλή ιθαγενών της Αμερικής. Ένας ισχυρός ενεργειακός τομέας τροφοδότησε την οικονομία της Τάλσα, με αποτέλεσμα, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, να κατέχει το ψευδώνυμο «Παγκόσμια πρωτεύουσα πετρελαίου», διαδραματίζοντας  σημαντικό ρόλο ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους για την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ωστόσο, σήμερα η πόλη έχει διαφοροποιηθεί, έχοντας αναδείξει άλλους οικονομικούς κλάδους. Παράλληλα, έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αυτό μαρτυρούν τα δύο πανεπιστήμια που φιλοξενούνται στην πόλη, οι αθλητικές ομάδες που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους, τα δύο μουσεία τέχνης, αλλά και οι επαγγελματικές σχολές όπερας και μπαλέτου.

Άλλωστε, η Τάλσα θεωρείται πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Οκλαχόμα, ενώ εκεί συγκεντρώνεται και ένα σημαντικό μέρος της έθνικ αρχιτεκτονικής αρτ ντεκό.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της πόλης είναι η γεωγραφική της θέση, ανάμεσα στον ποταμό Αρκάνσας και τους λόφους Osage, στους πρόποδες των βουνών Ozark. Η θέση αυτή την έχει αναδείξει ως «πράσινη χώρα».

Tonglu, επαρχία Zhejiang, Κίνα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Denis (@wonderful_world_ins)

Η κομητεία Tonglu ανήκει στην επαρχία Zhejiang, στις ανατολικές ακτές της Κίνας. Ολόκληρη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «η ραχοκοκαλιά της Κίνας», λόγω του ότι αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη στην κινεζική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα είναι η γενέτειρα πολλών αξιοσημείωτων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου εθνικιστή ηγέτη Chiang Kai-shek και του επιχειρηματία Jack Ma.

Η περιοχή αποτελούσε σχεδόν ανέκαθεν μία από τις σημαντικότερες της αχανούς χώρας. Στα τέλη της δυναστείας Ming και της δυναστείας Qing, τα λιμάνια της Zhejiang έγιναν σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου. Σήμερα, η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας.

Το φυσιογνωμικό τοπίο της περιοχής καταλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από λόφους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της συνολικής έκτασής του. Παράλληλα, ολόκληρη η επαρχία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Κίνας. Το Tonglu περικυκλώνει ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από 3.000 νησιά, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών στην Κίνα.

Εκεί θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Οι πιο αξιόλογες σχετίζονται με το όμορφο φυσικό περιβάλλον. Ξεχωρίζει η επίσκεψη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Dajishan, αλλά και η βαρκάδα στο εντυπωσιακό σπήλαιο Yaoling.

Πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν επίσης την ανάβαση στο όρος Jilong, αλλά και την επίσκεψη στους καταρράκτες Tialong. Αν θέλετε μία δόση ασιατικής πνευματικότητας, επισκεφθείτε το διάσημο ναό Yuantong, με την παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική.

Βιωσιμότητα

Αλόννησος, Ελλάδα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katia_Z (@missnoreality)

Ένας καταπράσινος παράδεισος της χώρας μας, η Αλόννησος έλαβε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα φέτος, λόγω των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου, που ήρθε να αναδείξει τα καταπληκτικά ευρήματα του ναυαγίου που έλαβε χώρα εκεί.

Όπως όλα δείχνουν, η αγάπη των ταξιδιωτών για την Αλόννησο καθιερώθηκε και η διεθνής αναγνώριση ήρθε για να μείνει.

Το καταπράσινο νησί των Σποράδων με τις υπέροχες παραλίες, την ατμοσφαιρική χώρα, αλλά και έναν κοσμοπολίτικο αέρα που έχουν φέρει οι ξένοι κάτοικοί του, έχει πραγματικά πολλά να δώσει στον ταξιδιώτη της.

Η Αλόννησος προσφέρει μία ήσυχη ταξιδιωτική εμπειρία και εικόνες από ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Η «καρδιά» του νησιού χτυπά στο Πατητήρι, το λιμάνι, μία περιοχή γεμάτη χρώμα και ήχους. Εδώ θα βρείτε τις περισσότερες υπηρεσίες και μαγαζιά, αλλά και τα καΐκια, που θα σας πάνε στις πολλές και διαφορετικές παραλίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο άγριο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού και δεν προσεγγίζονται διαφορετικά.

Εξερευνήστε τους γραφικούς οικισμούς της Αλοννήσου με τις όμορφες παραλίες και τις ατμοσφαιρικές ψαροταβέρνες, όπως ο Μεγάλος Μουρτιάς, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, και ο Αϊ-Δημήτρης.

Η Χώρα, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, χαρίζει θαυμάσια θέα του νησιού και της υπέροχης ελληνικής θάλασσας από ψηλά. Εκεί θα βρείτε και τον παλιό οικισμό της Αλοννήσου, που διατηρεί την παραδοσιακή φυσιογνωμία των σπιτιών και των στενών πλακόστρωτων δρόμων της.

Μην παραλείψετε να συμμετέχετε στην ημερήσια εκδρομή που πραγματοποιείται στα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας στην Ελλάδα.

Τέλος, μπορείτε να εξερευνήσετε μέρος του νησιού και με τα πόδια, καθώς υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια, που θα σας οδηγήσουν σε ονειρικές διαδρομές.

Κοπεγχάγη, Δανία

Ένας παραμυθένιος κόσμος, γεμάτος χρώμα και υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική έχει δημιουργηθεί στην δανέζικη πρωτεύουσα. Η όχι και τόσο πολυδιαφημισμένη Κοπεγχάγη έχει μία σειρά από άγνωστους πολιτιστικούς θησαυρούς να επιδείξει στον ταξιδιώτη που θα την επιλέξει.

Παλάτια μίας άλλης εποχής εναλλάσσονται με σύγχρονα κτήρια, θαυμάσιες γέφυρες, γραφικά κανάλια και όμορφες πλατείες.

Όσο «αθόρυβη» παραμένει ως ταξιδιωτικός προορισμός, τόσο ξακουστή είναι για την υψηλής ποιότητας καθημερινότητα των κατοίκων της. Η Κοπεγχάγη ανακυρήσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πόλεις με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, χάρη στην καθαριότητα, τις user friendly υπηρεσίες, τις εντυπωσιακά συνεπείς αστικές συγκοινωνίες της και πολλά ακόμη που έχει καταφέρει να καθιερώσει.

Ακολουθήστε τις συνήθειες των κατοίκων και νοικιάστε ένα ποδήλατο για να την εξερευνήσετε. Κατευθυνθείτε προς την Radhuspladsen (Πλατεία Δημαρχείου), με τον ιστορικότερο πεζόδρομο Stroget της πόλης, τα καταστήματα, τα cafes και τους πλανόδιους καλλιτέχνες.

Αν δεν είστε φαν του ποδηλάτου, επιλέξτε την περιήγηση δια… θαλάσσης. Η βόλτα μέσα από τα κανάλια της πόλης θα σας μαγέψει! Θαυμάστε την εκκλησία Vor Frelsers Kirke, έναν κομψό μπαρόκ ναό του 17ου αιώνα. Η κορυφή του, μετά από μία διαδρομή 400 σκαλιών, χαρίζει μαγευτική θέα.

Στην παλιά ψαραγορά Gammel Strand θα μπορέσετε να δείτε παραδοσιακά σπίτια του 18ου και το 19ου αιώνα. Αν, πάλι, θέλετε να βάλετε λίγο χρώμα στη εμπειρία σας, πηγαίντε προς το λιμάνι Nyhavn με τα πολύχρωμα σπίτια.

Αξιόλογο είναι και το κτήριο της Όπερας (Operaen) στο λιμάνι, ενώ μία βόλτα στην «χίπικη» συνοικία Christiania θα σας χαλαρώσει.

Φυσικά, κανείς δεν φεύγει από την Κοπεγχάγη αν δεν επισκεφθεί το διασημότερο αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν της, το μπρούντζινο άγαλμα της Μικρής Γοργόνας (Lille Havfrue).

Νέα Καληδονία, Γαλλία

Μία υπέροχη, τροπική εμπειρία θα ζήσει όποιος φτάσει στο υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, ανατολικά της Αυστραλίας. Η περιοχή της Νέας Καληδονίας αποτελείται από το κύριο νησί Grand Terre, το αρχιπέλαγος των Νήσων Loyalty (Iles Loyauté) και πολλά μικρά, αραιοκατοικημένα νησιά και ατόλες.

Το τροπικό νησί με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα διακρίνεται ιδιαίτερα για τις ονειρικές παραλίες του, με τον μαγευτικό βυθό, την επιβλητική ανάβαση στην κορυφή του βουνού, αλλά και μία γαστρονομική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από μερικά σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Tjibaou, ένα εντυπωσιακό κτήριο του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano, δώρο της γαλλικής κυβέρνησης. Συνεχίστε με το New Caledonia Barrier Reef, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, επίσης γνωστό ως «Λιμνοθάλασσα της Νέας Καληδονίας».

Περιπλανηθείτε στον Βοτανικό Κήπο, ενώ στη συνέχεια αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να απολαύσει τις μαγικές ακτές του νησιού. Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην πρωτεύουσα Noumea είναι οι παραλίες
Baie des Citrons και Anse Vata.

Μην παραλείψετε να ανακαλύψετε τον πλούτο του βυθού της Νέας Καληδονίας. Ανάμεσα σε όσα θα δείτε, ξεχωρίζει η καταπληκτική υποβρύχια κατασκευή Aiguille de Prony.

Πάρτε μέρος σε μία ομάδα πεζοπορίας, που θα σας οδηγήσει σε μαγικές διαδρομές του νησιού. Το Monts Koghis προσφέρει δύο όμορφους περιπάτους λίγο έξω από τη Noumea, ενώ δημοφιλής είναι και ο περίπατος 1,5 ώρας στο ιστορικό χωριό της περιοχής Prony.

Τέλος, δοκιμάστε την πραγματικά υψηλής ποιότητας τοπική κουζίνα, με τις προφανείς γαλλικές επιρροές.

Φράιμπουργκ, Γερμανία

Η πόλη έχει τη φήμη της πιο «ηλιόλουστης πόλης της Γερμανίας» και αυτό ισχύει σίγουρα σε ό,τι αφορά στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Το καταπράσινο φυσικό τοπίο συνδυάζεται υπέροχα με μία καλοδιατηρημένη αριστοτεχνική παλιά πόλη, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το Φράιμπουργκ χαρίζει επίσης μία μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τρεις διαφορετικές χώρες, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Γαλλία, ενώ είναι σε απόσταση αναπνοής και από την Ελβετία.

Παράλληλα, λειτουργεί ως «πύλη» στον Μέλανα Δρυμό, ένα από τα ομορφότερα δάση της Ευρώπης.

Το Φράιμπουργκ φημίζεται για το πανεπιστήμιο του, ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, αλλά και για τον καθεδρικό ναό Freiburg Minster γοτθικού ρυθμού, στην πανέμορφη πλατεία Münsterplatz.

Ο λόφος Schlossberg στη δυτική άκρη του Μέλανα Δρυμού αποτελεί για τους περισσότερους ταξιδιώτες  ένα από τα ομορφότερα σημεία του Φράιμπουργκ. Αν αποφασίσετε να φτάσετε μέχρι την κορυφή, θα πρέπει να πάρετε το τελεφερίκ. Στο τέλος της διαδρομής, θα συναντήσετε το Schlossbergturm, έναν πύργο που ανεγέρθηκε μόλις το 2002 με πανοραμική θέα.

Εντός της παλιάς πόλης, ξεχωρίζουν τα γραφικά αυλάκια (Bächle), σήμα κατατεθέν του Φράιμπουργκ. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, εάν πατήσετε κατά λάθος μέσα σε ένα, θα καταλήξετε να παντρευτείτε κάποιον από το Φράιμπουργκ.

Θα απολαύσετε, επίσης, την βαρκάδα στη λίμνη του Seepark.

Το Φράιμπουργκ είναι ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια ως μία από τις οικολογικότερες πόλεις της Ευρώπης, γεγονός που αναβάθμισε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του.

Αν είστε λάτρεις του φαγητού, το Φράιμπουργκ είναι η ιδανική πόλη για εσάς, αφού η τοπική κουζίνα θεωρείται μία από τις κορυφαίες της Γερμανίας. Δοκιμάστε λουκάνικα, σνίτσελ και φυσικά την τοπική μπύρα.

Γκαμπόν, Κεντρική Αφρική

Παρά την αφρικανική της καταγωγή, η Δημοκρατία της Γκαμπόν είναι ένα εντελώς διαφορετικό κράτος από τα υπόλοιπα της ηπείρου.

Κι αυτό γιατί, κατά παράδοση, δεν ακολουθεί τους «άγραφους νόμους» της Αφρικής, αλλά θυμίζει περισσότερο κράτος με ευρωπαϊκό αέρα. Η Γκαμπόν εμφανίζει τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αφρική.

Το άφθονο ιδιωτικό πετρέλαιο και οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις βοήθησαν το κράτος της Κεντρικής Αφρικής να γίνει μία από τις πιο ευημερούσες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Απολαύστε το γνήσιο αφρικανικό φυσικό τοπίο της Γκαμπόν στα Εθνικά Πάρκα Akanda και Ivindo, όπου θα δείτε και έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Θαυμάστε τα παραδοσιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής στον καθεδρικό Saint Louis και μάθετε λίγα πράγματα για την ιστορία του τόπου στο Μουσείο Τέχνης και Πολιτισμού της Γκαμπόν.

Τέλος, για λίγες στιγμές χαλάρωσης, προτιμήστε την εκπληκτική παραλία Pointe-Denis με την κατάλευκη άμμο και τα τροπικά νερά.

Ντένβερ, Κολοράντο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Denver (@denver)

Το 2016, το Ντένβερ ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες από την US News & World Report. Αυτό εξηγεί ίσως και το ότι είναι η 19η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, ενώ δικαιολογεί απόλυτα την παρουσία του σε αυτή τη λίστα.

Η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της πολιτείας του Κολοράντο βλέπει τις «μετοχές» της να ανεβαίνουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά στο τουριστικό της προφίλ.

Θα ακούσετε να αποκαλούν αλλιώς την πόλη και «Mile High City», επειδή το επίσημο υψόμετρό της είναι ακριβώς ένα μίλι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι κάτοικοι του Ντένβερ εξηγούν με καμάρι ότι η πόλη τους είναι το σημείο όπου «η αστική πολυπλοκότητα συναντά την υπαίθρια περιπέτεια». Η πόλη έχει καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα γνωστή για τα πολιτιστικά αξιοθέατα παγκόσμιας κλάσης που φιλοξενεί, ενώ είναι δημοφιλές και για την εγγύτητά του στα διάσημα Βραχώδη Όρη.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ με το περίεργο αρχιτεκτονικό σχήμα και έργα τέχνης που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις σας. Ιδιαίτερα δημοφιλές στους ταξιδιώτες είναι και το Molly Brown House Museum. Η ομορφιά της φύσης είναι στα καλύτερά της στους Βοτανικούς Κήπους, που μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο παραμύθι, αλλά και στις διαδρομές του βουνού Evans.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, που θα σας ανοίξει νέους γευστικούς ορίζοντες, ενώ ιδιαίτερα φημισμένη είναι η μπύρα που παράγεται στην περιοχή. Εκτός από τη μπύρα, όμως, το Ντένβερ φημίζεται και για το ουίσκι του. Οργανώνονται, μάλιστα, πολλές ξεναγήσεις σε χώρους επεξεργασίας. Στο Stranahan’s Colorado Whiskey Tour θα μάθετε πολλά για τον τρόπο παρασκευής του αγαπημένου ποτού.

Περιπέτεια

Ντομίνικα, Καραϊβική

Το μοναδικό φυσικό τοπίο της Καραϊβικής χάρισε στην Ντομίνικα τον χαρακτηρισμό «Νησί της Φύσης της Καραϊβικής». Το νησί διαθέτει πλούσια ορεινά τροπικά δάση και αποτελεί σπίτι για πλήθος σπάνιων φυτών, ζώων και ειδών πουλιών.

Στα εδάφη της βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο, η Boiling Lake. Χάρη στην πηγή, το νησί εξακολουθεί να σχηματίζεται από γεωθερμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το νησί πρωτοανακαλύφθηκε τον 5ο αιώνα. Αργότερα, αποικίστηκε από Γάλλους, οι οποίοι εισήγαγαν σκλάβους από τη Δυτική Αφρική για να εργαστούν σε φυτείες καφέ. Το 1763, το νησί καταλήφθηκε από τους Βρετανούς, ενώ το μόλις το 1978 απέκτησε ανεξαρτησία.

Eξερευνήστε τα βουνά με τα τροπικά δάση, τα ατελείωτα μονοπάτια πεζοπορίας, τα περίπου 40 σημεία κατάδυσης και τις παραλίες με τη μαύρη άμμο. Πολύ γρήγορα, θα αρχίσετε να σχεδιάζετε την επόμενη κιόλας επίσκεψή σας στο νησί.

Ανακαλύψτε τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς του Titou Gorge και θαυμάστε τους επιβλητικούς «δίδυμους» καταρράκτες Middleham. Η… «Μυστική Παραλία» (Secret Bay) θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και θα θέλετε να μοιραστείτε αυτό το μυστικό με όλους, ενώ η Pagua Bay θα σας γεμίσει με το τροπικό όνειρο που αναζητάτε.

Μην παραλείψετε, φυσικά, να επισκεφθείτε την Boiling Lake, για να δείτε από κοντά αυτό το φυσικό θαύμα.

Svaneti, Γεωργία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Svaneti (@svaneti_georgia)

Ακόμη ένας προορισμός – έκπληξη σε αυτή τη λίστα είναι η επαρχία Svaneti, στη βορειοδυτική Γεωργία. Πρόκειται για μία ιστορική περιοχή, που έχει διατηρήσει ζωντανούς πολλούς από τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της, για να αφηγούνται την ιστορία της.

Οι κάτοικοι ονομάζονται Svans και ταυτίζονται συνήθως με τους Soanes, που αναφέρονται από τον Έλληνα αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Οι Svans ήταν γνωστοί ως άγριοι πολεμιστές για αιώνες.

Ήδη από την αρχαιότητα, το Svaneti διεκδικήθηκε από πολλούς λαούς και αποτέλεσε σημείο διενέξεων και αιματηρών διαμαχών. Για κάποιο διάστημα, η επαρχία αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο, έως ότου καταφθάσουν οι Ρώσοι.

Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και ο επακόλουθος εμφύλιος πόλεμος της Γεωργίας δημιούργησαν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στην περιοχή, έτσι, για πολλά χρόνια, η επαρχία μετατράπηκε σε πεδίο δράσης εγκληματιών.

Ωστόσο, σήμερα το Svaneti έχει αλλάξει πρόσωπο, ενώ είναι γεμάτο αρχιτεκτονικά «κοσμήματα», αλλά και γραφικά φυσικά τοπία. Η βοτανική της περιοχής είναι θρυλική, ενώ οι διάσημοι πύργοι Svanetian, που χτίστηκαν κυρίως τον 9ο-12ο αιώνα, κάνουν τα χωριά της περιοχής πιο ελκυστικά.

Στην επαρχία υπάρχουν δεκάδες ορθόδοξες εκκλησίες της Γεωργίας και διάφορα οχυρωμένα κτίρια. Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά μνημεία της Upper Svanetia θεωρούνται κορυφαίας πολιτιστικής σημασίας, γι’ αυτό και περιλαμβάνονται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αν βρεθείτε στο Svaneti, μην παραλείψετε να συμμετέχετε σε κάποια γιορτή, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε παραδοσιακό τραγούδι και χορό.

Los Glaciares National Park, Αργεντινή

Το ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Εθνικό Πάρκο Los Glaciares είναι μια προστατευόμενη περιοχή στην επαρχία Santa Cruz της Αργεντινής. Με έκταση 7.269,27 τ.μ, είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας.

To Πάρκο φιλοξενεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα υποπολικού δάσους του Μαγγελάνου και της βιοποικιλότητας της στέπας της Δυτικής Παταγονίας.

To Πάρκο πήρε το όνομά του από την τεράστια μάζα πάγου που εντοπίζεται στις Άνδεις. Οι παγετώνες που γεννιούνται στο Ice Caps,τη μεγαλύτερη ηπειρωτική προέκταση πάγου μετά την Ανταρκτική, καταλαμβάνουν σχεδόν τη μισή έκτασή του.

Η έκταση είναι επίσης γνωστή ως «Patagonic Continental Ice», καθώς δημιουργεί 47 μεγάλους παγετώνες, 13 εκ των οποίων ρέουν στον Ατλαντικό. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 200 μικρότεροι παγετώνες, που δεν είναι συνδεδεμένοι με τα Ice Caps.

Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά που συναντάται εντός του πάρκου έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο φυσικό θαύμα.

Εντός των ορίων του θα έχετε την ευκαιρία να αντικρύσετε ένα σύνολο από βουνά, λίμνες και ξύλα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους των Άνδεων κάτω από πάγο και χιόνι στα δυτικά και την άνυδρη παταγονική στέπα στα ανατολικά.

Νότια, θα συναντήσετε τον πιο διάσημο παγετώνα, τον Perito Moreno. Ο παγετώνας είναι γνωστός λόγω των δυναμικών αλλαγών του, που δημιουργεί ένα κυκλικό φαινόμενο, με θεαματικούς πάγους να πέφτουν από τα μπροστινά του τείχη.

Στο βόρειο άκρο, οι κορυφές του γρανίτη, οι λίμνες, τα δάση και οι παγετώνες γίνονται ένα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη του κόσμου. Το μικρό χωριό El Chaltén προσφέρει καταφύγιο στους ορειβάτες και τους πεζοπόρους όλου του κόσμου.

Άλλα τουριστικά σημεία στο πάρκο περιλαμβάνουν το Lago del Desierto και το Lago Roca.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας με μία βόλτα στην πλησιέστερη πόλη, El Calafate, κέντρο όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Katmai National Park & Preserve, Αλάσκα

Το Katmai National Park and Preserve είναι ένα αμερικανικό εθνικό πάρκο στη νότια Αλάσκα, γνωστό κυρίως για την κοιλάδα των 10.000 καπνών και τις καφέ αρκούδες. Το πάρκο πήρε το όνομά του από το όρος Katmai, όπου φιλοξενείται και το κύριο ηφαίστειο.

Το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πάρκου είναι μια καθορισμένη περιοχή άγριας ζωής, όπου απαγορεύεται κάθε κυνήγι. Επίσης, περιλαμβάνει έως και 18 μεμονωμένα ηφαίστεια, 7 από τα οποία είναι ενεργά από το 1900.

Η περιοχή ορίστηκε εθνικό μνημείο το 1918, οπότε και κρίθηκε απαραίτητο να προστατευθεί η περιοχή μετά την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του Νοβαρούπτα του 1912, η ​​οποία σχημάτισε την κοιλάδα των 10.000 καπνών.

Το φυσικό μνημείο διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αφθονίας σολομού sockeye και των καφέ αρκούδων.

Οι δραστηριότητες στο Katmai δεν έχουν τελειωμό. Δοκιμάστε πεζοπορία, σκι, ψάρεμα, καγιάκ, περιηγήσεις με σκάφος και τολμήστε να κάνετε κάμπινγκ σε μία από τις πανέμορφες τοποθεσίες του πάρκου.

Η προστασία των ειδών άγριας ζωής που κατοικούν εντός του πάρκου είναι τεράστια σημασίας. Το Katmai περιέχει τον μεγαλύτερο προστατευόμενο πληθυσμό καφέ αρκούδας στον κόσμο, που εκτιμάται σε περίπου 2.200. Οι αρκούδες είναι ιδιαίτερα πιθανό να συγκεντρωθούν στην πλατφόρμα προβολής του Brooks Falls, όταν ο σολομός ωοτοκεί. Οι παράκτιες περιοχές, όπως οι κόλποι Hallo, Kukak, Kuliak, Kaflia, το γραφικό λιμάνι και ο κόλπος Chiniak, φιλοξενούν επίσης πολύ υψηλή πυκνότητα πληθυσμού αρκούδων όλο το χρόνο.

Άλλα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η λιμνοθάλασσα Swikshak, το American Creek, και οι περιοχές Moraine Creek και Funnel Creek.

Δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε την επαφή με τις αρκούδες του πάρκου. Οι rangers, μία ομάδα ειδικών, φροντίζουν ώστε οι αρκούδες να μη λαμβάνουν ανθρώπινη τροφή ή να έρχονται σε αντιπαράθεση με ανθρώπους. Έτσι, οι αρκούδες δεν έχουν μάθει να φοβούνται τον άνθρωπο, γι’ αυτό και θα σας επιτρέψουν να τις πλησιάσετε πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Αν δεν θέλετε να δοκιμάστε το κάμπινγκ, μπορείτε να μείνετε σε έναν από τους διαθέσιμους ξενώνες του πάρκου.

Οικογένεια

England Coastal Path

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miry (@miry_giramondo)

Το South West Coast Path, όπως ονομάζεται επίσημα, είναι το μακρύτερο μονοπάτι στην Αγγλία και αποτελεί σήμερα Εθνικό Μονοπάτι. Η διάσημη διαδρομή έχει μήκος 1.014 χλμ. και εκτείνεται από το Minehead στο Somerset, κατά μήκος των ακτών του Devon και της Κορνουάλης, μέχρι το λιμάνι Poole στο Dorset.

Το England Coastal Path έχει τη φήμη ενός από τα πιο δύσκολα μονοπάτια, κυρίως επειδή «ανεβαίνει» και «κατεβαίνει» με κάθε εκβολή του ποταμού. Το συνολικό ύψος αναρρίχησης έχει υπολογιστεί σε 35.031 μέτρα, σχεδόν 4 φορές το ύψος του όρους Everest.

Οι αναγνώστες του περιοδικού Ramblers Walk χαρακτήρισαν το μονοπάτι ως την «Καλύτερη διαδρομή για περπάτημα της Βρετανίας» δύο φορές στη σειρά, ενώ εμφανίζεται συχνά και σε λίστες με τους καλύτερους περιπάτους στον κόσμο.

Το μονοπάτι περνά μέσα από δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς: το Dorset και το East Devon Coast, γνωστό ως Jurassic Coast, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της UNESCO το 2001 και το Cornwall and West Devon Mining Landscape, που μπήκε το 2007.

Τρανσυλβανία, Ρουμανία

Το μυθικό μέρος όπου εκτυλίσσεται το διάσημο μυθιστόρημα του Κόμη Δράκουλα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο γοητευτικά της Ρουμανίας. Η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για τα Καρπάθια όρη και τα γύρω τοπία, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία της.

Στον συλλογικό νου του δυτικού κόσμου, η Τρανσυλβανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των βαμπίρ, λόγω της τεράστιας επιρροής που άσκησε το διάσημο μυθιστόρημα του Κόμη Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, αλλά και της σειράς ταινιών που ακολούθησαν.

Η εξερεύνησή σας στην περιοχή ξεκινά φυσικά από το διάσημο κάστρο Bran, εκεί όπου, σύμφωνα με την θρυλική ιστορία, ζούσε ο Κόμης Δράκουλας. Οι ιθύνοντες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ψηλά τη φήμη του κάστρου, διαμορφώνοντάς το κατάλληλα, ώστε να αποκαλύπτει τη ζωή και την ιστορία του διάσημου ιδιοκτήτη του.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η κεντρική πόλη της περιοχής, το Brasov, μία από τις -κατά κοινή ομολογία- ομορφότερες πόλεις της χώρας. Περιηγηθείτε στο ιστορικό κέντρο με τον διάσημο ναό. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στο σημείο όπου ένα γραφικό τελεφερίκ θα σας ανεβάσει στην κορυφή του όρους Tampa. Η θέα της πόλης από ψηλά είναι μαγική, ενώ αν το πετύχετε χιονισμένο, το σκηνικό είναι πραγματικά ονειρικό.

Εξαιρετική εμπειρία είναι και η επίσκεψη στο πάρκο Cheile Turzii, όπου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία πλάι στο φαράγγι, απολαμβάνοντας το εξαιρετικό φυσικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας.

Space Coast, Φλόριντα

Το Space Coast της Φλόριντα είναι το μέρος που λαμβάνουν χώρα τα σπουδαιότερα διαστημικά γεγονότα. Πρόκειται για την περιοχή γύρω από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy (KSC) και το Σταθμό Διαστημικής Δύναμης του Cape Canaveral.

Όλες οι διαστημικές πτήσεις της NASA έχουν αναχωρήσει από εδώ. Ο Σταθμός Πολεμικής Αεροπορίας έχει επίσης εκτοξεύσει μη επανδρωμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς πυραύλους.

Αυτή η τοποθεσία θεωρήθηκε κατάλληλη για την εκτόξευση πυραύλων γιατί συνδυάζει σημαντικούς παράγοντες. Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα στον Ισημερινό και για να επωφεληθεί από αυτό, προσθέτοντας στην τροχιακή ταχύτητα του πυραύλου, είναι πιο ωφέλιμο να εκτοξευτεί ένας πύραυλος από μια νότια τοποθεσία.

Επιπλέον, επωφελείται από την κατεύθυνση περιστροφής του πλανήτη, ξεκινώντας από μια τοποθεσία σε ανατολική ακτή, όπου δεν υπάρχει κατοικημένος πληθυσμός, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει κανείς σε περίπτωση ανάγκης.

Κατά τα άλλα, το Space Coast είναι ένα μέρος με αμμώδεις παραλίες και μεγάλα κύματα για τους επίδοξους σέρφερ, αλλά και στιγμές χαλάρωσης και χαράς για όσους μένουν στην ακτή. Η φύση χαρίζει ειδυλλιακές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και το τοπίο εμπλουτίζει τις αισθήσεις.

Με ακτή συνολικού μήκος πάνω από 72 μίλια, το Space Coast δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλομορφία του, καθώς πρόκειται για ένα τοπίο που αλλάζει δραστικά από το Βορρά στο Νότο, αποτελώντας μία πραγματική περιπέτεια για κάθε επισκέπτη.

Περιηγηθείτε στους επισκέψιμους χώρους των διαστημικών σταθμών, κάντε συναρπαστικό καγιάκ στον ποταμό και απολαύστε ατελείωτες ώρες στις εντυπωσιακές ακτές της περιοχής.

Hortobagy, Ουγγαρία

Το ουγγρικό χωριό με το περίεργο όνομα έγινε γνωστό λόγω ενός δυσάρεστου γεγονότος. Τον Ιούλιο του 2016, 4 εμπειρογνώμονες κατεδάφισης της Ουγγρικής Αμυντικής Δύναμης σκοτώθηκαν και 1 ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς προσπάθησαν να πυροδοτήσουν μια ρωσική βόμβα κατακερματισμού 250 κιλών που κατασκευάστηκε λίγο μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του Εθνικού Πάρκου, σε ένα σημείο που χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες από τις ουγγρικές δυνάμεις.

Το μέρος, όμως, στην πραγματικότητα κρύβει τις δικές του ομορφιές. Επισκεφθείτε ιστορικές τοποθεσίες, όπως το Μνημείο Hortobagyi Tank Battle, αλλά και γραφικά σημεία του χωριού, όπως ο παλιός, παραδοσιακός σιδηροδρομικός σταθμός Fishery Railway Hortobágy.

Το Pasztormuzeum θα σας εξιστορήσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή, ενώ σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται και η Nine-holed Bridge, μία επιβλητική γέφυρα με 9 καμάρες.

Indigenous British Columbia, Καναδάς

Η Βρετανική Κολομβία είναι η δυτικότερη επαρχία του Καναδά, ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τα Βραχώδη Όρη. Πρόκειται για την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά.

O ιδρυτής της, Richard Clement Moody επιλέχθηκε από το Λονδίνο για να μετατρέψει την περιοχή στο «προπύργιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην απομακρυσμένη Δύση», και «να βρει μια δεύτερη Αγγλία στις ακτές του Ειρηνικού».

Γρήγορα, η περιοχή απέκτησε το δικό της σύνθημα, το λατινικό «Splendor sine occasu», που σημαίνει «Λάμψη στο αμείωτο».

Κάντε βόλτα στο Stanley Park, μία μονάδα πρασίνου καταμεσής της πόλης. Περπατήστε στην εντυπωσιακή διαδρομή του Myra Canyon Park και νιώστε την ανάσα σας να κόβεται περνώντας τη γέφυρα του πάρκου και ατενίζοντας το απέραντο κενό που εκτείνεται κάτω της.

Στο Pacific Rim National Park θα δείτε αυθεντικό καναδικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ενώ αξιόλογο είναι και το ψαροχώρι Steveston Heritage.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 10 «κακόφημα» μέρη του πλανήτη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Όταν η πραγματικότητα υπερβαίνει τη φαντασία: Τα 10 πιο παραμυθένια κάστρα στον κόσμο

Είδαν, γεύτηκαν, ψήφισαν: Αυτές είναι οι 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2020

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση