ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το μεταβολισμό σας

μεταβολισμός
Photo by Nate Johnston on Unsplash

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία τα τρόφιμα που τρώμε μετατρέπονται σε ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει το σώμα. Με άλλα λόγια, είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καίει τις θερμίδες για να μας κρατήσει υγιείς. Μας βοηθά να αναπνέουμε, να σκεφτόμαστε, να χωνεύουμε, να ανταποκρινόμαστε στο ζεστό και το κρύο. Επομένως είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, γι ‘αυτό και είναι απαραίτητο να τον διατηρήσετε σταθερό, εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές βάρος και να μην αρρωσταίνετε εύκολα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουν μερικοί όσον αφορά στον τρόπο ζωής, τα οποία μπορεί να τον επιβραδύνουν και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Ο αργός ρυθμός μεταβολισμού καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να χάσει βάρος και να το κρατήσει μακριά.

Ακολουθούν τα 6 κοινά λάθη στον τρόπο ζωής που μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας:

Μείωση των θερμίδων

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, εάν μειώσετε δραστικά την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα σας θα αισθανθεί ότι υπάρχει έλλειμμα θερμίδων και μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο τις καίει. Επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και σας δυσκολεύει να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Υψηλή πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών

Τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν φρουκτόζη που μπορεί να μειώσει το μεταβολικό σας ρυθμό και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η έρευνα έχει δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη ποτών που περιέχουν φρουκτόζη, μπορεί να μειώσει το μεταβολικό σας ρυθμό και να προωθήσει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά και το συκώτι.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Το να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία σας. Σας βοηθούν να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Επίσης σαν κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και βελτιώνουν την πέψη.

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε το μεταβολικό σας ρυθμό και να σας κρατήσει σε φόρμα.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Χωρίς αρκετό νερό στο σύστημά σας, ο μεταβολισμός σας μπορεί να σταματήσει. Συνεχίστε να πίνετε νερό όλη την ημέρα και τρώτε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν εκ φύσεως νερό όπως το αγγούρι και αργότερα το καλοκαίρι, το καρπούζι.

Η έλλειψη ύπνου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Endocrinology», ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Για να μη σας συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να κοιμάστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ.

Έλλειψη σωματικής άσκησης

Πολλοί από εμάς περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι για πολλές ώρες στη δουλειά και δεν κάνουμε σχεδόν καθόλου σωματική άσκηση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό και τη γενική υγεία. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε για να αντισταθμίσετε τις πολλές ώρες που έχετε καθίσει στην καρέκλα του γραφείου και να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια λαχανικά αξίζει να εντάξετε στη διατροφή για να τονώσετε τους μύες σας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση