ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια λαχανικά αξίζει να εντάξετε στη διατροφή για να τονώσετε τους μύες σας;

λαχανικά
Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και έχουν μια ιδιότητα που πολλοί παραλείπουν. Βοηθούν στην τόνωση των μυών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan, τα πλούσια σε νιτρικά άλατα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, ενισχύουν τη λειτουργία των μυών και επίσης αποτρέπουν τον τραυματισμό.

Το σώμα, μετατρέπει τα νιτρικά άλατα που περιέχονται μέσα σε αυτά τα λαχανικά, σε νιτρικό οξείδιο. Αυτό με τη σειρά του, βοηθά στην απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούν στην υγεία από 3.759 άτομα κατά τη διάρκεια 12 ετών. Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά που ήταν πλούσια σε νιτρικά άλατα, είχαν 11% ισχυρότερη δύναμη στα άκρα.

Επίσης σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις και στην ταχύτητα που περπατούσαν, η οποία ήταν κατά μέσο όρο τέσσερα τοις εκατό γρηγορότερη από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω, υπήρχε ένα ακόμη εκπληκτικό εύρημα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα φυλλώδη πράσινα προκάλεσαν αύξηση στη μυϊκή δύναμη, ανεξάρτητα από τις συνήθειες άσκησης των ατόμων.

Ο λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό, είναι επειδή η μυϊκή δύναμη είναι βασικό συστατικό της συνολικής σωματικής υγείας. Τα νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρικά οξείδια, μπορούν να βρεθούν κυρίως σε φυλλώδη λαχανικά.

Ωστόσο περιέχονται και μερικά ακόμη, όπως ο μάραθος, τα ραπανάκια, ο μαϊντανός, το λάχανο και η ρόκα. Εάν σας ενδιαφέρει να δυναμώσετε και να “χτίσετε” του μύες σας ή αν απλά θέλετε να διατηρήσετε την υγεία των αρθρώσεων, των μυών και των οστών σας, προσθέστε μερικά φυλλώδη χόρτα στη διατροφή σας, για να διαπιστώσετε εάν όντως θα κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση