ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτοί είναι οι 10 χρυσοί κανόνες της δίαιτας! – Του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη

πηγή: pexels

Ο στόχος του άρθρου που ακολουθεί, είναι να κατανοήσει ο αναγνώστης, ότι ο στόχος σε μία δίαιτα, δεν πρέπει να είναι απλά η απώλεια των κιλών, αλλά η διατήρηση του υγιούς βάρους.

Γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης*

Δεν έχει σημασία ποιο «πρόγραμμα» διατροφής ακολουθείτε προκειμένου να φτάσετε στον στόχο σας, υπάρχουν όμως μερικοί χρυσοί κανόνες που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να μειωθούν τα επιπλέον κιλά εύκολα, αλλά κυρίως για να διατηρηθούν.

Αν είστε τελικά έτοιμοι να αφήσετε το φαινόμενο «yo-yo»στο παρελθόν (να παίρνετε και να χάνετε βάρος συνεχώς), ακολουθήστε αυτή τη λίστα με τις συμβουλές που ακολουθούν ως τις προσωπικές σας 10 εντολές:

Κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας.

Σε αντίθεση με ό, τι ίσως πιστεύετε, το να «κάνει» κανείς «δίαιτα» δεν είναι μια προσωρινή, «γρήγορη» λύση στο να έχει μόνιμα αποτελέσματα. Αν κάνετε δίαιτα μόνο για να χάσετε βάροςχωρίς να προσπαθήσετε να τροποποιήσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά, τότε τα επιπλέον κιλά θα επιστρέψουν αμέσως μόλις επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες.

Άσκηση

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει και να κινήστε. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητο «κομμάτι» ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ιδανικά, η φυσική σας δραστηριότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και ασκήσεις με αντιστάσεις. Αν έχει περάσει κάποιο μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που ασκηθήκατε, θα πρέπει να επανέλθετε σταδιακά στο επίπεδο εκγύμνασης που ήσασταν.

Πίνετε νερό

Αν και προσλαμβάνετε νερό από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνετε , οι ιδικοί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού κάθε μέρα. Είναι πολύ σημαντικό, όταν αθλείστε να είστε βέβαιοι ότι πίνετε νερό πριν, κατά την διάρκεια και μετά από κάθε δραστηριότητα ώστε να μην αφυδατώσετε τον οργανισμό σας. Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, χαλιναγωγεί την όρεξή σας και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να καταναλώνει πολύ μεγάλες μερίδες τροφίμων. Να θυμάστε ότι το «περισσότερο» δεν είναι πάντα το καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για την ποσότητα του φαγητού στο πιάτο σας. Ακόμη και οι «υγιεινές» τροφές μπορούν να παρέχουν υπερβολικές θερμίδες αν τις καταναλώνετε σε μεγάλο βαθμό. Μάθετε πια είναι η σωστή – κατάλληλη μερίδα για εσάς και αποφεύγετε να «καθαρίσετε» το πιάτο σας.

Κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Είναι σημαντικό να καταγράφετε – παρακολουθείτε ό, τι τρώτε, έτσι ώστε να μάθετε να αποφεύγετε την άσκοπη κατανάλωση φαγητού στο μέλλον.

Μην παραλείπετε γεύματα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα χάσουν βάρος γρηγορότερα εάν παραλείψουν γεύματα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τρώγοντας κανονικά τα γεύματα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε λειτουργία. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι ακόμα καλύτερα να χωρίσετε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες και να τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Π.χ. Αν δεν καταφέρατε την επιθυμητή απώλεια βάρους αυτή την εβδομάδα, δοκιμάστε να σπάσετε τα γεύματά σας σε ακόμα μικρότερα γεύματα και να τρώτε κάθε 2-3 ώρες για να διατηρήσετε την ενέργεια σας και να αποφύγετε την πείνα.

Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέπετε τον πειρασμό να φάτε κάποιο «άδειο» από θρεπτικά συστατικά τρόφιμο, είναι να προσπαθήσετε να αδειάσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας από αυτά τα τρόφιμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό όσο το δυνατόν λιγότερες φορές.

Τροποποιήστε αγαπημένες σας συνταγές

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε και να καταναλώσετε τις αγαπημένες σας τροφές. Εάν προσπαθήσετε να τις στερηθείτε και να τις αποφύγετε είναι σίγουρο ότι θα αποτύχετε και θα χαλάσετε το πρόγραμμα σας. Αντί λοιπόν, να στερείτε από τον εαυτό σας τις αγαπημένες σας τροφές, προσπαθήστε να τις τροποποιείστε. Π.χ. Το τηγάνισμα, όταν δεν γίνεται σώστα προσθέτει λίπος στη διατροφή, το οποίο προσθέτει θερμίδες έτσι, μερικά αγαπημένα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να ψηθούν αντί να τηγανιστούν.

 Διαχειριστείτε το άγχος σας

Αν και το λίγο άγχος είναι φυσιολογικό, το πάρα πολύ άγχος μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό σας και στο σώμα σας. Το άγχος και η ένταση οδηγούν συνήθως τους ανθρώπους να παραλείπουν γεύματα, να τρώνε λάθος τρόφιμα ή σνακ ψυχαναγκαστικά. Βρίσκοντας τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος σας θα είναι πιο εύκολο να υιοθετήσετε έναν ποιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Σωστή υποστήριξη

Έρευνες συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην επίτευξη της επιτυχούς απώλειας βάρους. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι πιο πιθανό να επιτύχουν την απώλεια βάρους και τους στόχους τους με τη βοήθεια ενός ειδικού – επιστήμονα Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

*Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης είναι  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής της Διαιτολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General 

 

Διαβάστε επίσης:

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης: «Δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε, αλλά και ό,τι σκεφτόμαστε και πράττουμε»

Η συμβολή της διατροφής στην μάχη κατά του καρκίνου – Του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη

5 tricks απώλειας βάρους που δεν απαιτούν κόπο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση