ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η κατανάλωση μανιταριών να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

μανιτάρια
Photo by Andrew Ridley on Unsplash

Τα μανιτάρια, είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, που δεν αγαπούν ιδιαίτερα μόνο όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή αλλά και οι vegeterians και οι υπόλοιποι.

Οι ιδιότητες τους είναι εξαιρετικές, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κατασκευή βιώσιμων ενδυμάτων, μέχρι τη θεραπεία της κατάθλιψης, όπως επίσης και για την ενίσχυση της γενικής υγείας. Σήμερα, έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένη ακόμα μια από αυτές, καθώς μέσα από μια νέα μελέτη από το Penn State College of Medicine φάνηκε ότι η κατανάλωση μανιταριών θα μπορούσε να βοηθήσει και στην προστασία από τον καρκίνο. 

Η μελέτη ανέλυσε 17 μελέτες για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 και διαπίστωσε ότι τα άτομα που ενσωμάτωσαν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή, είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών καθημερινά είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα κατανάλωναν. 

Οι ερευνητές, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το όφελος για την υγεία συνδέεται με την υψηλή συγκέντρωση εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό αμινοξύ, που περιέχεται στα μανιτάρια. Αναλύοντας περισσότερο την έρευνα και κοιτώντας λεπτομερώς όλες τις πτυχές της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μανιταριών είναι ιδιαίτερα ευεργετική όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. 

Παρά τα θετικά αποτελέσματα που προκαλούν αισιοδοξία για το μέλλον, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής σύνδεσμος μεταξύ μανιταριών και καλύτερης υγείας. 

Ωστόσο αυτή η μελέτη δίνει μια σημαντική πληροφορία. Επομένως για όσους επιθυμούν να δώσουν ώθηση στην υγεία τους, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη αφορμή για να εντάξουν περισσότερα μανιτάρια στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα.

Οι επιλογές μαγειρέματος είναι κυριολεκτικά αμέτρητες, αφού μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ψημένα στο φούρνο, σε σαλάτες, ομελέτες, συνδυασμένα με άμυλο και υδατάνθρακες αλλά και μαζί με κρέας.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση