ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι απαραίτητο να πίνουμε αρκετό νερό και τον χειμώνα

νερό
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό έχει ζωτική σημασία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Κατά τις θερμές περιόδους, όπως το καλοκαίρι, είναι λογικό να καταναλώνουμε ούτως ή άλλως μεγάλες ποσότητες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα όμως, η ποσότητα που καταναλώνουμε μειώνεται αρκετά. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον “μπακαλίστικο” τρόπο, για να ελέγχουν την ποσότητα νερού που λαμβάνουν μέσα στη μέρα. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι 8 ποτήρια είναι αρκετά.

Σύμφωνα με το  Heathline , αυτή η μακροχρόνια καθοδήγηση μπορεί να προέρχεται από έρευνα της δεκαετίας του 1940, που ανέφερε ότι «ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 1 ml νερού ανά θερμίδα τροφής που καταναλώνει». Για “μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα”, αυτό μεταφράζεται σε 2.000 ml ή οκτώ ποτήρια 8 νερό.

Όμως με την πάροδο του χρόνου, μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα παίρνουμε αρκετό νερό από τα τρόφιμα που τρώμε, υποδηλώνοντας ότι ίσως 8 ποτήρια νερό μπορεί να μην είναι πραγματικά απαραίτητα. Πράγματι, σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ, η μέση επαρκής πρόσληψη νερού είναι «περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τους άνδρες» και «περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών ημέρα για γυναίκες, σύμφωνα με το Mayo Clinic.

Αλλά αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, είναι ότι η απαιτούμενη πρόσληψη νερού αλλάζει στην πραγματικότητα μεταξύ των εποχών.

Ο χειμώνας επηρεάζει το σώμα με πολλούς τρόπους που μπορεί να προκαλέσουν δίψα.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιορίσετε πότε διψάτε κατά τους ψυχρότερους μήνες. Δεδομένου ότι δεν ιδρώνετε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ίσως να μην νομίζετε ότι είστε αφυδατωμένοι ή ιδιαίτερα διψασμένοι.

Σύμφωνα με την Ohio Health , τα σώματά μας χρησιμοποιούν πραγματικά περισσότερο νερό για να αναπνέουν στον κρύο καιρό: “Όταν η θερμοκρασία πέφτει, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά για να εκπνέει. Όταν αναπνέετε έξω στο κρύο, βλέπετε την αναπνοή σας. Αυτή η συμπύκνωση σχηματίζεται επειδή η αναπνοή έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό από το περιβάλλον. Επειδή αυτός ο αέρας είναι τόσο ξηρός, το σώμα πρέπει να τον υγραίνει, χρησιμοποιώντας περισσότερα υγρά.”

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό μέσα στον χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, η εσωτερική μας θερμοκρασία είναι υψηλή. Όσο ωραία αίσθηση μας προκαλούν τα ζεστά ρούχα και σκεπάσματα, τόσο περισσότερο μας αφυδατώνουν.

Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές με διάφορα σημάδια, όπως ξηρό δέρμα, σκασμένα χείλη ή ακόμη και προβλήματα στην πέψη.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η αφυδάτωση από τον κρύο καιρό, καλό είναι βάζουμε μια υπενθύμιση στο κινητό για να μην ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Διαφορετικά μπορείτε να κολλήσετε κάποιο post it στην κουζίνα, ή ακόμα καλύτερα να το θυμάστε από μόνοι σας.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο βοηθούν τα αυγά στην απώλεια βάρους

Tι μπορείτε να κάνετε αν η διατροφή απώλειας βάρους σας προκαλεί πονοκέφαλο

4 ροφήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση