ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 συνήθειες που μπορείτε να αλλάξετε, αντί να στραφείτε σε στερητικές δίαιτες

δίαιτα
Photo by Maxwell Nelson on Unsplash

Πολλοί είναι διατεθειμένοι να χάσουν το περιττό βάρος που τους ταλαιπωρεί, ξεκινώντας με δίαιτες που δεν οδηγούν πουθενά.

Σίγουρα καταφέρνουν να μειώσουν τα κιλά που επιθυμούν, όμως μετά από μήνες επιστρέφουν στα αρχικά τους. Στην περίπτωση αυτή, δεν ευθύνεται ο διατροφολόγος, αλλά οι επιλογές τους.

Αυτό σημαίνει, ότι για να διατηρεί κάποιος ένα υγιές βάρος, σημαίνει ότι δεν στερείται, αλλά ούτε κάνει κατάχρηση στο φαγητό. Επίσης, ακολουθεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που πέραν της διατροφής, λειτουργεί υποστηρικτικά στην υγεία του.

Επομένως, όσο και αν κάποιος στερείται και προβληματίζεται με τα κιλά του (σε περίπτωση που δεν ευθύνονται άλλα παθολογικά αίτια), δεν θα καταφέρει ουσιαστικά να αλλάξει την εικόνα του και αυτό γιατί δεν εναρμονίζει τη διατροφή με τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Η εικόνα που έχουμε είναι το αποτέλεσμα του τρόπου ζωής, των συνηθειών στη διατροφή και της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Γι’ αυτό και πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε στερητική δίαιτα, δοκιμάστε να κάνετε τα εξής, σύμφωνα με όσα συστήνουν οι ειδικοί:

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

1: Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα

Τα λαχανικά και τα φρούτα χορταίνουν και έχουν χαμηλές θερμίδες. Επίσης είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να διατηρήσουν το σώμα σας υγιές και δυνατό. Επιπλέον, είναι μια καταπληκτική πηγή ινών για τη μείωση της χοληστερόλης και την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων σχετικών νοσημάτων.

2: Πιείτε άφθονο νερό.

Το νερό σας κρατά ενυδατωμένους, πράγμα που βοηθά στην πέψη και το μεταβολισμό. Πολλές φορές τρώμε γιατί νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Επομένως όσο περισσότερο νερό καταναλώνετε, τόσο λιγότερο θα πέφτετε σε αυτή την παγίδα. Η ιδανική ποσότητα για τον καθένα προκύπτει αν υπολογίσει ότι για κάθε του κιλό, αντιστοιχούν 50ml νερού.  Αν σας αρέσει λίγο άρωμα, αναζητήστε ένα αφρώδες νερό. Εναλλακτικά ο καφές και το τσάι μπορούν επίσης να προστεθούν στην ποσότητα που πίνετε καθημερινά.

3: Παραμείνετε σε ένα 12ωρο πλαίσιο φαγητού

Μοιράστε τα γεύματα που καταναλώνετε στο χρονικό όριο των 12 ωρών. . Εάν τρώτε πρωινό στις 8 π.μ., τότε το τελευταίο γεύμα ή σνακ σας πρέπει να είναι στις 8 μ.μ. (Μπορείτε να το προσαρμόσετε προς τα πίσω ή προς τα εμπρός σε καθημερινή βάση ανάλογα με το πρόγραμμα και τα σχέδιά σας.)

Αυτή είναι μια πιο ευέλικτη εκδοχή της διαλείπουσας νηστείας , μια προσέγγιση που αποδεικνύεται ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση του βάρους.

4: Κάντε τους χρόνους γεύματος να έχουν σημασία.

Με την εργασία από το σπίτι και την εξ αποστάσεως μάθηση, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του γραφείου ή της τάξης σας και της κουζίνας. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη δουλειά και το γεύμα εκτός προγραμματισμού, προγραμματίζοντας τις ώρες γεύματος και καθιστώντας την “χωρίς τηλέφωνο / ηλεκτρονική ζώνη”. Έχοντας ρυθμό διατροφής και αφαιρώντας τις περισπασμούς, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ακούτε τις υποδείξεις της πείνας σας και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής, βυθίζοντας πλήρως τον εαυτό σας στη διατροφική σας εμπειρία

5: Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη λαιμαργία από την πείνα

Η αλήθεια είναι ότι όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, έχουμε περισσότερες λιγούρες. Ο λόγος είναι η πλήξη. Αρκετοί από εμάς όταν βαριούνται, κατευθύνονται πάντα στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας, χωρίς να πεινούν πραγματικά.  Έτσι, είναι σημαντικό κάθε φορά που είμαστε έτοιμοι να τσιμπήσουμε κάτι να αναρωτηθούμε: «Είμαι πραγματικά πεινασμένος ή απλά ψάχνω για σνακ γιατί βαριέμαι;»

Διαβάστε επίσης:

3 Βήματα για να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό φαγητό

Πόσο καλό είναι για την υγεία το καυτερό φαγητό;

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση