ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο καλό είναι για την υγεία το καυτερό φαγητό;

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

Τα καυτερά φαγητά, είναι τόσο έντονα, που είτε κάποιος δεν διανοείται να τα φάει, είτε είναι φανατικός με αυτά. Εκτός όμως από το κομμάτι της γεύσης, έχει σημασία να γνωρίζουμε το αν τελικά είναι ωφέλιμα ή όχι για την υγεία.

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι μάλλον κάνουν καλό, δεδομένου ότι τα μπαχαρικά έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα όμως, τα πολύ καυτερά φαγητά, δεν προάγουν πάντα την υγεία και αυτό γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Η ανοχή που έχει ο καθένας στα πικάντικα τρόφιμα διαφέρει. Ενώ μερικοί μπορούν να δεχθούν με ευκολία περισσότερες ποσότητες, άλλοι τείνουν να αισθάνονται άρρωστοι μετά την κατανάλωση μπαχαρικών.

Αυτά περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου ή των εντέρων και μπορεί επίσης να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα κατά την πέψη.

Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αίσθημα καψίματος. Όταν τα κατιόντα TRPV1 ανιχνεύουν υψηλές θερμοκρασίες – όπως από την καψαϊκίνη – σηματοδοτούν στον εγκέφαλο να διεγείρει τον πόνο.

Οι υποδοχείς δεν βρίσκονται μόνο στο στόμα, αλλά διασκορπίζονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού συστήματος. Δεδομένου ότι είναι περιορισμένο και ενεργοποιείται περισσότερο από ό, τι χρειάζεται, σας κάνει να θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

Επίσης σημειώνεται, ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν καούρα και παλινδρόμηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία ενός ατόμου.

Η διάρροια είναι ένα άλλο σύμπτωμα που προκαλείται από υπερβολικά μπαχαρικά στη διατροφή. Ορισμένες αναφορές λένε επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού και του οισοφάγου, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αυτό.

Επιπλέον, το μαγείρεμα με πολλά μπαχαρικά συνεπάγεται επίσης περισσότερο λάδι και αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία και την κατάσταση του δέρματος.

Όλα αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα οδηγούν σε γενικές ασθένειες που αφορούν και το δέρμα, επειδή είναι ο «καθρέφτης» του σώματός μας και αντανακλά τη γενική μας κατάσταση και ευεξία. Έτσι, η διατήρηση ενός υγιούς στομάχου και του εντέρου, συνεπάγεται και ένα λαμπερό δέρμα. Το πικάντικο φαγητό μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή και άλλα εξανθήματα.

Τα πικάντικα φαγητά, αποτελούν μία μεγάλη απόλαυση για πολλούς, όμως όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε αυτή, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, για να αποφεύγονται οι παρενέργειες τους.

 

Διαβάστε επίσης:

4 τρόφιμα που βοηθούν να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση