ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιταμίνη που χρειάζεστε στα γεύματα σας για απορροφάτε καλύτερα το σίδηρο

διατροφή και υγεία του εντέρου
Photo by amoon ra on Unsplash

Η αναιμία είναι μια συχνή κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά άτομα τα οποία ως συνήθως λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Συμπληρωτικά με αυτή όμως, υπάρχει κάτι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο σίδηρο. Αυτό μπορεί να συμβεί με την πρόσληψη λίγης βιταμίνης C.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιασδήποτε ηλικία, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας ξεκινώντας από τη δεκαετία των ’40, των ’50 ή των ’60, όπως χρόνια κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, αίσθημα των παλμών της καρδιάς, φλεγμονή και κατεστραμμένα μαλλιά, δέρμα και νύχια. Στην πραγματικότητα, κάπου μεταξύ 10 και 17% των ηλικιωμένων γυναικών, πάσχουν από έλλειψη σιδήρου .

Η θεραπεία της αναιμίας δεν είναι τόσο απλή όσο το να παίρνετε συμπληρώματα. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι πόση ποσότητα σιδήρου απορροφάται πραγματικά από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα για να το κάνει αποτελεσματικό.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Ευτυχώς, μια μελέτη έδειξε ένα εύκολο κόλπο για την αύξηση της ποσότητας σιδήρου που κυκλοφορεί στο σώμα: Προσθέστε χυμούς φρούτων που περιέχουν βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ντομάτα, στα γεύματά σας. Στην πραγματικότητα, διαπίστωσε ότι η λήψη 100 χιλιοστόγραμμων βιταμίνης C μαζί με ένα πλούσιο σε σίδηρο γεύμα, θα μπορούσε να αυξήσει τέσσερις φορές την απορρόφηση του.

Υπάρχουν επίσης μερικά ροφήματα, που καλό θα  ήταν να πίνετε με μέτρο εάν θέλετε να ανεβάσετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Περιορίστε οποιονδήποτε τύπο τσαγιού περιέχει ενώσεις που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες αναστέλλουν ενεργά την απορρόφηση σιδήρου και τον καφές που έχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι εμποδίζει την είσοδο του σιδήρου στην κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να σταματήσετε να τα απολαμβάνετε. Απλά καλό θα ήταν να μην τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση