ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 για vegan και χορτοφάγους

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την υγεία. Αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό παίζει ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματός μας. Βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην προστασία των νευρικών κυττάρων, στον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει τα τρόφιμα και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αποκλειστικά φυτικές δίαιτες, ανησυχούν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές, ώστε να μπορείτε να μην τρώτε κρέας χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση της υγείας σας.

Όσοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική ή vegan δίαιτα, δε γνωρίζουν πάντα αν λαμβάνουν αρκετή B12. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό από ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν χορτοφαγικά και εγκεκριμένα για χορτοφάγους τρόφιμα, που είναι επίσης πλούσιες πηγές Β12.

 Ακολουθούν μερικά που μπορείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας.

Εάν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να πάρετε το B12 από αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε θρεπτική μαγιά και μανιτάρια. Μια ημερήσια δόση Β12 μετρά περίπου 50 γραμμάρια μανιταριών

Εάν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή πηγής Β12 επειδή προσφέρει επίσης ευεργετικά προβιοτικά.

Για vegans, το τυρί και το γάλα δεν αποτελούν επιλογή, αλλά τα μανιτάρια, τα φύκια και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν επίσης B12! Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ζυμωμένα τρόφιμα, σκεφτείτε να τα κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Η εμπορική διαδικασία παραγωγής, μπορεί να εξοντώσει μερικά από τα ζωτικά Β12, οπότε η ζύμωση στο σπίτι είναι ένας καλός τρόπος για τη διατήρηση αυτών των επιπέδων θρεπτικών ουσιών.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι μια άλλη καλή επιλογή. Πολλά δημητριακά είναι «εμπλουτισμένα», που σημαίνει ότι έχουν προσθέσει B12 σε αυτά. Ελέγξτε την ετικέτα των αγαπημένων σας δημητριακών πρωινού και πόση ποσότητα B12 λαμβάνετε από μία μερίδα. Όπως και η βιταμίνη D και το ασβέστιο, υπάρχουν επίσης συμπληρώματα Β12 διαθέσιμα για να αντικαταστήσουν ορισμένες από τις διατροφικές σας ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση