ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάπαρη: Αποδεικνύεται ότι δρα θεραπευτικά στον εγκέφαλο και την καρδιά

Photo by Christine Siracusa on Unsplash

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια ένωση που απαντάται συνήθως σε κάπαρη τουρσί, η κουερσετίνη, ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Σε μια νέα μελέτη της “Communications Biology” , οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κουερσετίνη μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για σωματικές διεργασίες, όπως ο καρδιακός παλμός, η γνωστική λειτουργία, η μυϊκή συστολή και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διαπίστωσαν ότι αυτό το φυτοβλαβονοειδές που προέρχεται από φυτά, ρυθμίζει τα κανάλια ιόντων καλίου στην οικογένεια γονιδίων KCNQ. Τα γονίδια αυτά, έχουν μεγάλη επιρροή στην ανθρώπινη υγεία και η δυσλειτουργία τους συνδέεται με πολλές κοινές ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή αρρυθμία και η επιληψία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κουερσετίνη ρυθμίζει τα κανάλια KCNQ, υποδηλώνοντας ότι η κάπαρη έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Ο μηχανισμός μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη στη διατροφή μας και σε συμπληρώματα διατροφής με βάση την κουερσετίνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν φυτικά εκχυλίσματα και διαπίστωσαν ότι 1% εκχύλισμα ενεργοποιημένων καναλιών κάπαρη τουρσί, είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανθρώπινη εγκεφαλική και καρδιακή δραστηριότητα.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία για την κατανάλωση κάπαρης από ανθρώπους, χρονολογούνται πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με ευρήματα από μεσολιθικές αποθέσεις εδάφους στη Συρία και από σπηλιές της ύστερης λίθινης εποχής στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η κάπαρη έχει χρησιμοποιηθεί από τη λαϊκή ιατρική για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, και βρίσκεται σε τρέχουσα χρήση ή μελετά για τις δυνατότητές τους ως αντικαρκινικές , αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και τα πιθανά οφέλη του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού.

Η υποστήριξη αυτής της μελέτης προήλθε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών και το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.

Διατροφική αξία της κάπαρης ανά 1 κ.σ.

Ενέργεια: 2 (kcal)

Πρωτεΐνες: 0,2 (g)

Λιπαρά: 0,07 (g)

Υδατάνθρακες: 0,4 (g)

Εκ των οποίων σάκχαρα: 0,04 (g)

Λιπίδια: 0

Κορεσμένα: 0.02 (g)

Πολυακόρεστα:0,03 (g)

Βιταμίνη Α: 12  (IU)

Βιταμίνη C: 0,4 (mg)

Βιταμίνη Κ: 2,1 (μg)

Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία                               

Νάτριο: 202 (mg)

Κάλιο: 3 (mg)

Ασβέστιο: 3 (mg)

Φυτοχημικά                      

Καμφερόλη: 11,3 (mg)

Κερκετίνη: 14,8 (mg)

 

Διαβάστε επίσης:

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

3 ομάδες τροφίμων που μειώνουν το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση