ΔΙΑΤΡΟΦΗ

O τέλειος τρόπος να λάβετε περισσότερη βιταμίνη D μέσα στον χειμώνα

Photo by Ponyo Sakana from Pexels

Η βιταμίνη D διευκολύνει σημαντικές διαδικασίες σε ολόκληρο το σώμα. Οι κύριες ιδιότητες της σχετίζονται με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση των ορμονών και τη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Δεδομένου ότι μία από τις κύριες πηγές, είναι ο ήλιος, τον χειμώνα καθίσταται αρκετά δύσκολη η πρόσληψη της.

Όπως εξηγεί το Insider , η βιταμίνη D λειτουργεί σαν ένα στεροειδές στο σώμα, ρυθμίζοντας την ανάπτυξη άνω των 200 γονιδίων. Επειδή εμπλέκεται στην υποστήριξη βασικών λειτουργιών, όπως η ανοσία και η πρόληψη του καρκίνου, καθώς και η νευρολογική, καρδιαγγειακή και οστική υγεία, η χαμηλή πρόσληψη της μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τύποι αυτής της βιταμίνης. Η D2 που προέρχεται από φυτά και θεωρείται “λιγότερο δραστική” από την αντίστοιχη, D3. Αυτή, προέρχεται από ζωικές πηγές και εκθέτει vegan και χορτοφάγους, σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

Εκτός από τη διατροφή, καλό είναι να βγαίνετε το πρωί για μια σύντομη βόλτα σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα.

Photo by ready made from Pexels

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η σύνθεση βιταμίνης D πραγματοποιείται σε ξεχωριστούς ρυθμούς για διαφορετικούς τόνους δέρματος. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμε επιδερμίδες, χρειάζονται δέκα λεπτά την ημέρα έκθεσης στο 10% της επιφάνεια του σώματός τους, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η σύνθεση της βιταμίνης D μειώνεται με την ηλικία, αυτό το ποσό αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Επιπλέον, όσοι έχουν πιο σκούρους τόνους δέρματος, χρειάζονται δύο έως τρεις φορές το παραπάνω ποσό για πλήρη απορρόφηση της θρεπτικής ουσίας.

Όταν μια βόλτα έξω στον ήλιο δεν είναι εφικτή, τότε μπορείτε να αναζητήσετε άλλες εναλλακτικές, από φυτικές πηγές.

Μία από αυτές που περιέχουν βιοδιαθέσιμη βιταμίνη D παρόμοια με τα ζωικά προϊόντα, είναι το μανιτάρι, το οποίο φυσικά απορροφά τη θρεπτική ουσία αφού καθίσει στον ήλιο.

Σύμφωνα με το Cooking Light , η κατανάλωση μανιταριών παρέχει τον ίδιο τύπο βιταμίνης D, που ενδεχομένως να λάβατε από ένα φαρμακευτικό συμπλήρωμα. Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη που ενισχύουν τη διάθεση και ενισχύουν τα οστά, προμηθευτείτε με μανιτάρια morel ή chanterelle, τα οποία έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D από τότε που καλλιεργούνται έξω. Ωστόσο, κάθε είδος μανιταριού μπορεί να σας προσφέρει την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 απαραίτητα τρόφιμα για την υγεία αυτή την περίοδο

7 τρόφιμα για να χάσετε βάρος φυσικά χωρίς δίαιτα

Αυτά τα 5 τρόφιμα θα σας ανεβάσουν τη διάθεση μέσα στο χειμώνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση