ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λάχανο ή σπανάκι; Ποιο αξίζει να καταναλώνετε πιο συχνά;

λάχανο-σπανάκι
Photo by Leigh Skomal on Unsplash

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, τα τελευταία χρόνια συνιστούν ολοένα και περισσότερο, να βασίζουμε τη διατροφή μας στα φρούτα και τα λαχανικά, διότι σε σχέση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είναι πιο καλά για την υγεία.

Δύο από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα, είναι το λάχανο και το σπανάκι, τα οποία καταναλώνονται ωμά σε σαλάτες, ή μαγειρεμένα σε διάφορες συνταγές.

Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο λαχανικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για τον οργανισμό αλλά αν αναμετρηθούν μεταξύ τους, τότε ίσως κάποιο να υπερτερεί σε διατροφική αξία.

Το λάχανο ανήκει στο γένος λαχανικών Brassica και διατίθεται σε διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, λευκό, πράσινο και μοβ. Είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα και μοιάζει πολύ με το μαρούλι. Χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, όπως σαν σαλάτα, μαγειρεμένο με ρύζι ή σε λαχανοντολμά

Το σπανάκι, από την άλλη πλευρά, ανήκει στην οικογένεια Chenopodiaceae και έχει πικρή γεύση. Όσον αφορά τη σύγκριση αυτών των δύο λαχανικών, εδώ είναι μερικές διαφορές και ομοιότητες που έχουν μεταξύ τους.

Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Λάχανο

Το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει την ασυλία και την υγεία των οστών. Η βιταμίνη C, βοηθά στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις.

Το λάχανο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πήξη του αίματος και απαιτείται για τη σύνδεση του ασβεστίου στα οστά.

Σπανάκι

Τα φύλλα σπανακιού έχουν σκούρο πράσινο χρώμα λόγω της παρουσίας χλωροφύλλης και καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη, το βήτα καροτένιο και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των ματιών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B2, C και E μαζί με μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και σίδηρο. Περιέχει επίσης αρκετή ποσότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Το σπανάκι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των ελεύθερων ριζών, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη γήρανση. Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έτσι βοηθά στη διατήρηση του δέρματος λαμπερό και υγιές.

Επομένως, αν υπερτερεί κάποιο διατροφικά, τότε με ελάχιστη διαφορά αυτό θα μπορούσε να είναι το σπανάκι.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις