ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια τρόφιμα δρουν κατά της κατάθλιψης

τρόφιμα
Photo by Toni Koraza on Unsplash

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την ψυχική υγεία. Γι’αυτό και ορισμένα λάθη που κάνουμε σχετικά με αυτά που τρώμε μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα της κατάθλιψης. Επομένως αν θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερα φασόλια στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Menopause, το περιοδικό The North American Menopause Society, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων), μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες που βρίσκονται σε προ εμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Ενώ υπάρχουν πολλές γνωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως άσκηση, διαλογισμός κ.λπ.) που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή συμπτωμάτων κατάθλιψης, αυτή η μελέτη εστίασε την προσοχή της στη σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και πρόσληψης διαιτητικών ινών.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ των ινών και της ψυχικής υγείας, ωστόσο αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που επικεντρώνεται σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Photo by Adrienn from Pexels

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις δίαιτες περισσότερων από 5.800 γυναικών διαφόρων ηλικιών και σταδίων ζωής, μέσω ερευνών που διενεργήθηκαν σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών, ήταν υψηλότερη μεταξύ των γυναικών σε προ εμμηνοπαυσιακό στάδιο, που δεν υπέφεραν από κατάθλιψη, υποδηλώνοντας την αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια σχέση δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Πιστεύεται ότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, είναι ένας παράγοντας δεδομένου ότι αυτή η ορμόνη επηρεάζει την ισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου.

Προσθέτει επίσης ότι η φλεγμονή θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί δυνητικά να μειώσει τη φλεγμονή, τροποποιώντας τόσο το pH (το επίπεδο οξύτητας) όσο και τη διαπερατότητα (πόσο εύκολα η ύλη ρέει μέσω του εντερικού τοιχώματος) του εντέρου.

Ωστόσο, παρόλο που οι φυτικές ίνες – που βοηθούν στην πέψη και διατηρούν την αίσθηση του κορεσμού – δεν φαίνεται να επηρεάζουν την κατάθλιψη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι με τους οποίους αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να ενισχύσει την ψυχική της υγεία μέσω της διατροφής.

Το Brooking προτείνει να τρώτε περισσότερα από τα γνωστά τρόφιμα που ενισχύουν τη διάθεση , όπως ο σολομός.

Άλλες διατροφικές επιλογές περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως τα μούρα, καθώς και ο καφές, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, ο καφές παρέχει πολλές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης και του χλωρογονικού οξέος, που μπορεί να ενισχύσουν τη διάθεσή σας, σύμφωνα με το Brooking.

Όσο πιο καλά αντιληφθούμε ότι η ισορροπημένη διατροφή δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους, τόσο περισσότερο θα βελτιώσουμε ή θα ενισχύσουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού;

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση