ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο τρόφιμο προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

τρόφιμο
Φωτογραφία από τον χρήστη Luca Nardone στο Pexels

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικότερα τις γυναίκες, ενώ συχνά οφείλεται και στην κληρονομικότητα.

Η διατροφή, είναι ένα φυσικό «όπλο» που μπορεί να δράσει θετικά ως μέτρο πρόληψης. Ειδικά για τη χώρα μας τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς το τρόφιμο που θεωρείται κατάλληλο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο εκτός από άλλα οφέλη  που έχει για την υγεία, ενισχύει και την υγεία του εγκεφάλου.

Πώς το ελαιόλαδο μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Experimental Gerontology», εξέτασε πώς η καθημερινή κατανάλωση του, επηρέασε καταστάσεις που περιλαμβάνουν γνωστικά ελλείμματα όπως η ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) και το Αλτσχάιμερ μετά σε ένα χρόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια ομάδα 84 συμμετεχόντων, εκείνοι που κατανάλωναν το ελαιόλαδο είχαν χαμηλότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εξέλιξης της νόσου του μέχρι το τέλος του έτους. Συγκριτικά, η ομάδα που δεν λάμβανε ημερήσια πρόσληψη είχε αυξημένα επίπεδα αυτών των χαρακτηριστικών, όταν τελείωσε η περίοδος μελέτης.

Photo by Sam Hojati on Unsplash

Αυτή η διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μπορούν να επιβραδύνουν τα σημάδια γνωστικής μείωσης που σχετίζεται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο πιο υγιεινός τύπος ελαιολάδου επειδή δεν χρησιμοποιείται θερμότητα ή χημικές ουσίες για την επεξεργασία του, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρήσει τη θρεπτική του αξία.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αξιοποιήσιμα για την καθιέρωση φυσικών προϊόντων όπως το έξτρα παεθένο ελαιόλαδο, ως προληπτικό φάρμακο για την καταπολέμηση αυτής της νευροεκφυλιστικής διαταραχής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πόσο μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά

Ενώ η μελέτη δεν διευκρίνισε την ποσότητα της καθημερινής πρόσληψης από κάθε συμμετέχοντα, είναι καλύτερο να καταναλώνεται σε μικρές δόσεις. Η Healthline αναφέρει ότι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Επίσης, η FDA υποστήριξε ότι 1 1/2 κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετή δόση για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επειδή περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος (γνωστό και ως ένα υγιές λίπος), που έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διατροφολόγοι το περιλαμβάνουν και στα προγράμματα διατροφής, που έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους. Ως συνήθως συνιστούν ένα κουτάλι της σούπας στα κυρίως γεύματα και τις σαλάτες.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση