ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η δύσκολη παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ

παιδική ηλικία
Photo by Andrew Seaman on Unsplash

Η δύσκολη παιδική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει πτώση της μνήμης και της σκέψης στην ενήλικη ζωή και να κάνει εντονότερο τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ για ένα άτομο, με άσχημα βιώματα.

Σύμφωνα με το sciencefocuw.com, η ερευνήτρια Ρούμπι Τσανγκ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι οικογενειακές οικονομικές δυσκολίες στην πρώιμη ζωή και η κακή ψυχική υγεία στην παιδική ηλικία, προβλέπουν σημαντική μείωση της γνωστικότητας.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Alzheimer Research UK Virtual Conference, δείχνει ότι οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Πύλη Δεδομένων της Dementias Platform UK (DPUK), η δρ Τσανγκ, μελέτησε 15.309 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 πρώην δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για την παιδική τους ηλικία σχετικά με την οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, την υγεία τους και εάν υπήρξαν θύματα κακοποίησης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των εθελοντών σε μια σειρά από τεστ μνήμης και σκέψης.

Η δρ Τσανγκ. βρήκε τρία πρότυπα μνήμης και σκέψης, τα οποία αντανακλούν την ανθεκτικότητα στη γνωστική παρακμή, τη σταδιακή μείωση που σχετίζεται με την ηλικία και την ταχεία γνωστική πτώση.

Τα αποτελέσματα όσων ανέφεραν ότι είχαν ανεπαρκή εκπαίδευση, οικογενειακές οικονομικές δυσκολίες στην πρώιμη ζωή και κακή υγεία ως παιδιά, έδειξαν μεγαλύτερη μείωση στη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης.

Στα σχόλια της η ερευνήτρια είπα ότι «η κοινωνικοοικονομική μας κατάσταση συνδέεται στενά με πολλές πτυχές του τρόπου ζωής μας και σχετίζεται ιδιαίτερα με τον κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων υγείας, καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και στην παιδική ηλικία, αυτές οι εμπειρίες έχουν μεγάλη και σημαντική επίδραση στη γνωστική μας απόδοση».

«Βρήκαμε βασικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην ανθεκτική ομάδα».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της έρευνας στο Alzheimer Research UK, Κάρολ Ρούντλετζ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας. Μπορούμε όμως να διατηρούμαστε ψυχικά και σωματικά ενεργοί, με το να φροντίζουμε για ένα υγιές βάρος, να μην καπνίζουμε, να μην πίνουμε πολύ, και να τρεφόμαστε υγιεινά ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Όλα τα παραπάνω, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε».

Αν και η μελέτη αυτή δεν διερεύνησε αν οι άνθρωποι συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στην πτώση της γνωστικότητας, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν καλύτερες στρατηγικές για να διατηρήσουν υγιή τον εγκέφαλο των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση