ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορείτε να τονώσετε τη μνήμη σας με τη βοήθεια της διατροφής

Photo by Sam Hojati on Unsplash

Η διατροφή, έχει τόση μεγάλη αξία για την υγεία, που επηρεάζει ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια της, την οποία ίσως και να έχετε βιώσει κάποια στιγμή.

Επιπλέον, η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων τροφίμων που δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά και γεμάτα χημικά, επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι όχι μόνο ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και βοηθούν στην πρόληψη του εκφυλισμού του εγκεφάλου. Εδώ είναι 5 από αυτά.

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει το λάδι καρύδας, το οποίο είναι ένα κορεσμένο λίπος με βάση τα φυτά που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει συγκεκριμένες γνωστικές ικανότητες σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Εάν το λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει τον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ που έχουν ήδη εμφανίσει σημάδια εκφυλισμού του εγκεφάλου, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει για έναν υγιή εγκέφαλο χωρίς σημάδια άνοιας, Αλτσχάιμερ ή απώλεια μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

Το δεύτερο τρόφιμο είναι το δεντρολίβανο. Αν και είναι γνωστό για την ξεχωριστή γεύση που προσδίδει στα πιάτα, το βότανο αυτό έχει επίσης δύο ενεργά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την οξείδωση των λιπών. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός είναι κυρίως λίπος, αυτό βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από τον νευροεκφυλισμό.

Στη συνέχεια προτείνεται η κουρκούμη, ένα αλμυρό μπαχαρικό από την Ινδία. Το δραστικό συστατικό της είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει πολλές νευροπροστατευτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και εμποδίζουν τη δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, η κουρκούμη βοηθά να κρατήσει τον εγκέφαλο καθαρό ωστε να υπάρχει διαύγεια.

Το τέταρτο φαγητό είναι τα καρύδια, τα οποία, αν το σκεφτείτε, μοιάζουν με εγκέφαλο μέσα σε ένα κρανίο. Η κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη βελτίωση της σηματοδότησης μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, επιτρέποντάς του να λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο. Τέλος, ένα «θαυματουργό» τρόφιμο για την υγεία του εγκεφάλου, είναι το παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτός ο τύπος λαδιού, είναι γεμάτος με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι τόσο ισχυρές όσο η λήψη ιβουπροφαίνης για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Αυτό είναι ένα ισχυρό φαγητό σαν φάρμακο και ένα από τα βασικά συστατικά της καλύτερης διατροφής του κόσμου, της μεσογειακής.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Φυτικό ή ζωικό: Ποιο γάλα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

6 λόγοι για να τρώτε περισσότερη φέτα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση