ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς σχετίζεται το κόλιανδρο με τις κρίσεις επιληψίας;

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Τα βότανα, συμπεριλαμβανομένου του κόλιανδρου, χρησιμοποιούνται εδώ κα χρόνια ως αντισπασμωδικά. Μέχρι σήμερα, πολλοί από τους βασικούς μηχανισμούς, ως προς το πώς λειτουργούν τα βότανα στον οργανισμό, παρέμειναν άγνωστοι.

Η μελέτη στο “FASEB Journal” εξηγεί τη μοριακή δράση του κόλιανδρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ ισχυρός ενεργοποιητής καναλιών KCNQ. Αυτή η νέα αντίληψη, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.

«Ανακαλύψαμε ότι το κόλιανδρο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό αντισπασμωδικό φάρμακο, ενεργοποιεί μια κατηγορία καναλιών καλίου στον εγκέφαλο, για να μειώσει τη δραστηριότητα των επιληπτικών κρίσεων», λέει ο Geoff Abbott, καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο της California, της ιατρικής σχολής Irvine και κύριος ερευνητής της μελέτης.

Photo by Heather Barnes on Unsplash

«Συγκεκριμένα, βρήκαμε ένα συστατικό του κόλιανδρου, που ονομάζεται δωδεκαναλίνη, το οποίο συνδέεται με ένα συγκεκριμένο μέρος των καναλιών καλίου, μειώνοντας την κυτταρική διέγερση. Αυτή η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση του βοτάνου ως αντισπασμωδικού ή σε τροποποιήσεις του δωδεκαδακτύλου για την ανάπτυξη ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων αντισπασμωδικών φαρμάκων».

Οι ερευνητές εξέτασαν τους μεταβολίτες του φύλλου του κόλιανδρου, αποκαλύπτοντας ότι κάποιος από αυτούς, ενεργοποιεί πολλαπλά κανάλια καλίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και καρδιά. Αυτός ο μεταβολίτης βρέθηκε επίσης να επιβεβαιώνει την αντισπασμωδική δράση του κόλιανδρου, καθυστερώντας ορισμένες χημικά επαγόμενες επιληπτικές κρίσεις. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για τις θεραπευτικές δράσεις του και δείχνουν ότι αυτό το πανταχού παρόν μαγειρικό βότανο επηρεάζει εκπληκτικά τα κλινικά κανάλια καλίου.

Η τεκμηριωμένη χρήση βοτανικών λαϊκών φαρμάκων, εκτείνεται σε όλη την καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Υπάρχουν στοιχεία DNA, που χρονολογούνται 48.000 χρόνια πριν, τα οποία υποδηλώνουν την κατανάλωση φυτών για φαρμακευτική χρήση, από τον Homo neanderthalensis. Αρχαιολογικά στοιχεία, που χρονολογούνται 800.000 χρόνια πριν, μαρτυρούν μη φυτική χρήση φυτών από τον Homo erectus ή παρόμοια είδη. Σήμερα, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των βοτανικών λαϊκών φαρμάκων, κυμαίνεται από ανεπίσημες έως κλινικές δοκιμές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα «φάρμακα», συχνά σε μεγάλη κλίμακα, ως τρόφιμα ή αρωματικά.

Το κόλιανδρο, είναι ένα παράδειγμα από αυτά. Οι άνθρωποι φαίνεται ότι το καταναλώνουν για τουλάχιστον 8.000 χρόνια. Βρέθηκε στον τάφο των Τουταγχαμών και πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους.

«Εκτός από τις αντισπασμωδικές ιδιότητες, το κόλιανδρο έχει επίσης αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασική, αντιβακτηριακή, δράση. Επίσης προστατεύει την καρδιά, τη γαστρική υγεία και είναι φυσικό αναλγητικό», λέει ο Abbott.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Γενικής Ιατρικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστήριξαν την έρευνα αυτή.

 

Διαβάστε επίσης:

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

8 tips για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη δίαιτα σας

Smoothies: Τα συστατικά που βοηθούν στην απώλεια λίπους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση