ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι κάνουμε λάθος και παίρνουμε βάρος από τρόφιμα που φαινομενικά δεν παχαίνουν;

τρόφιμα
Photo by sina piryae on Unsplash

Στην προσπάθεια που κάνουν αρκετοί για να χάσουν κιλά χωρίς τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, πέφτουν συχνά σε μια μια παγίδα, που δεν τους επιτρέπει να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο.

Κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι ορισμένα υγιεινά φαγητά και τρόφιμα δεν παχαίνουν. Ωστόσο καλό είναι γνωρίζουν ότι ειδικά για τα παρακάτω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, στον τρόπο που παρασκευάζονται αλλά και στην ποσότητα που καταναλώνονται:

Σαλάτες:

Μία οποιαδήποτε σαλάτα δεν είναι υγιεινή και αυτό γιατί στα συστατικά της, μπορεί να περιέχει μαγιονέζα, μπέικον, τηγανισμένα κρέατα και κρουτόν ή μεγάλες ποσότητες από καλαμπόκι και παχυντικά τυριά και αλλαντικά. Ακόμα και το αβοκάντο, σε περίπτωση που είναι αρκετά μεγάλο και προστεθεί πάνω από το ένα τέταρτο του φρούτου, μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Επίσης η ποσότητα του λαδιού μπορεί να είναι περισσότερη από αυτή που χρειάζεστε σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε με το μάτι, να θυμάστε ότι μπορείτε να προσθέτετε, το πολύ μία κουταλιά της σούπας. Για να δώσετε περισσότερη γεύση, μπορείτε να ρίξετε λίξο ξύδι, ή λεμόνι και μουστάρδα σε μία σάλτσα που θα αραιώσετε με νερό ή ακόμα και αρωματικά μπαχαρικά.

Photo by Jo Sonn on Unsplash

Ξηροί καρποί:

Οι διατροφολόγοι, ως συνήθως θα σας πουν πόσα φουντούκια, ή καρύδια και αμύγδαλα μπορείτε να καταναλώσετε σε ένα ενδιάμεσο γεύμα. Ίσως και να σας προτείνου μία μικρή χούφτα, από αυτά. Ποτέ όμως δεν θα σας συμβούλευαν να φάτε ολόκληρη σακούλα. Αν και είναι πολύ θρεπτικά τρόφιμα, περιέχουν λιπαρά και αρκετές θερμίδες, που σας εμποδίζουν να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε. Αρκεστείτε σε μικρές ποσότητες και όχι σε τηγανισμένα ή επεξεργασμένα προϊόντα.

Φυσικά γλυκαντικά:

Τα φυσικά γλυκαντικά, τείνουν να είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη αλλά περιέχουν και αυτά θερμίδες όπως για παράδειγμα το μέλι. Μία κουταλιά της σούπας είναι αρκετή, ειδάλλως δεν θα δείτε εύκολα τον δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει. Επιπλέον ακόμα και τα υποκατάστατα, αν και δεν έχουν αυτές τις θερμίδες, μπορούν λόγω της γλυκύτητας τους, να σας κάνουν ακόμα πιο δελεαστική την ιδέα να φάτε ένα γλυκό. Επομένως δεν κόβουν την επιθυμία σας για μία πάστα. Προτιμήστε τα φρούτα στη θέση τους και ρίξτε ελάχιστο γάλα στον καφέ για να μετριάσετε την έντονη γεύση του.

Οτιδήποτε με βάση τα φρούτα πρέπει να είναι υγιές

Τα φρουτοποτά περιέχουν μόνο 25% χυμό φρούτων αρκετή ζάχαρη. Αλλά ακόμα και όταν πίνετε 100% χυμό φρούτων, χάνετε τις σημαντικές ίνες που προέρχονται φυσικά από τα φρούτα και βοηθούν το στομάχι να αναγνωρίσει ότι αισθάνεται χορτάτο. Άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα.

Τα smoothies φρούτων, αν και είναι ελαφρώς καλύτερα από τους χυμούς φρούτων, μπορεί πάλι να αποτελούν παγίδα. Γενικά παρασκευάζονται σε μεγάλες μερίδες και μπορεί να έχουν πρόσθετα σιρόπια ή παγωτά, μειώνοντας τη θρεπτική τους αξία.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι καλό να τρώτε μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Με ποιον τρόπο ωφελεί την καρδιά το σκόρδο

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση