ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε ψωμί

Photo by Helena Yankovska on Unsplash

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν σταματήσει να τρώνε ψωμί και προσπαθούν να ακολουθήσουν δίαιτες που δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Χιλιάδες bloggers έχουν μοιραστεί πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι άλλαξε στη ζωή τους, αφού αποφάσισαν να σταματήσουν να τρώνε προϊόντα με βάση το αλεύρι. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την προσωπική τους εμπειρία, είναι πραγματικά εντυπωσιακά: το δέρμα τους γίνεται πιο υγιές, χάνουν βάρος και νιώθουν πιο δραστήριοι.

Η διαφορά του λευκού ψωμιού με αυτό της ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής αλέσεως και το ψωμί που αποτελείται από σίκαλη είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με το λευκό, ακόμη και αν αυτό ανήκει στην κατηγορία «πολυτελείας». Τον 20ο αιώνα, το αλεύρι και η μαγιά άλλαξαν καθώς τα διάφορα πρόσθετα επηρέασαν πολύ τον χρόνο ωρίμανσης της ζύμης.

Για ποιο λόγο είναι καλό να το αποφεύγετε στην καθημερινότητα σας

Δεν έχει θρεπτική αξία

Στην αρχή της κατεργασίας για την παραγωγή του, οι κόκκοι σιταριού είναι πλούσιοι σε βιταμίνες . Όλες όμως οι χρήσιμες ουσίες εξαφανίζονται κατά την επεξεργασία τους. Ακόμα και τα λευκά αλεύρια εξαιρετικής ποιότητας διατηρούν μόνο περίπου το 30% των ευεργετικών ουσιών που περιείχαν πριν και δυστυχώς αυτές καταλήγουν να είναι ανενεργές μετά από μόλις 2 εβδομάδες. Παρεμπιπτόντως, η διάρκεια ζωής του αλευριού είναι περίπου 12 μήνες.

Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση

Ας παραδεχτούμε ότι το λευκό ψωμί δεν έχει καμία γεύση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το λατρεύουν. Δεν σας εμποδίζει να απολαύσετε τη γεύση του κρέατος, της σούπας ή του τυριού που τρώτε. Όμως, σε σύγκριση με τα προϊόντα αλεύρων ολικής αλέσεως, δεν βελτιώνει τη γεύση οποιουδήποτε φαγητού.

Μπορεί να γίνει τοξικό

Ο σύγχρονος κόσμος απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερο σιτάρι. Προκειμένου να καλλιεργηθεί σε μεγάλες ποσότητες αλλά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, οι αγρότες το πασπαλίζουν με φυτοφάρμακα για να το προστατεύσουν από τρωκτικά και μύκητες. Επιπλέον, για να κάνουν το αλεύρι λευκό, οι κατασκευαστές προσθέτουν τις ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο: υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, υπερθειικά άλατα και διοξείδιο του χλωρίου. Πριν αγοράσετε ψωμί, βεβαιωθείτε ότι είναι φτιαγμένο με οργανικό αλεύρι και όχι εξευγενισμένο αλεύρι, διότι υποβάλλεται στις παραπάνω διαδικασίες.

Photo by Mae Mu on Unsplash

Επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας

Ένα παλιό ρητό λέει ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση του λευκού ψωμιού. Έχει παρατηρηθεί, ότι τα άτομα που καταναλώνουν κυρίως προϊόντα αλευριού, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με δερματικά προβλήματα. Η ακμή προκαλείται συνήθως από τη γλουτένη, που περιέχεται στο ψωμί. Γι’ αυτό σε περίπτωση που πάτε σε έναν κοσμετολόγο ή έναν δερματολόγο για την οποιαδήποτε θεραπεία, δοκιμάστε να διακόψετε παράλληλα και την κατανάλωση του.

Προβλήματα στην πέψη

Όπως προαναφέρεται, η γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά πεπτικά προβλήματα. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει ένα σημαντικό στοιχείο τις ίνες, κάτι που δεν ισχύει για τα προϊόντα αλευριού. Συνολικά 5-6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, σας παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες που ικανοποιούν την ημερήσια πρόσληψη. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί ανάλογα σε 14 μήλα, 21 καρότα, 25 ντομάτες ή περίπου 5 κιλά αγγούρια.

Προκαλεί πρόωρη γήρανση

Είναι γνωστό ότι, το λευκό ψωμί είναι ένα προϊόν που δεν περιέχει ευεργετικές ουσίες. Η κατανάλωση τροφίμων που δεν περιέχουν βιταμίνες, προκαλεί πρόωρη γήρανση. Έτσι, όσοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά τα προϊόντα τείνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι από ό, τι στην πραγματικότητα.

Προκαλεί εθισμό

Το ψωμί είναι σαν ναρκωτικό. Το λευκό αλεύρι προκαλεί την αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα επίπεδα της ινσουλίνης προκαλώντας την αύξηση της. Όταν τρώτε ένα κομμάτι ψωμί, αυξάνεται απότομα η τιμη του σακχάρου, αλλά στη συνέχεια πέφτει γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες ώστε να νιώσετε καλύτερα. Τέτοιες μεγάλες αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διαβήτη.

Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

Για πολλούς, αυτός μπορεί να είναι ο νούμερο ένα λόγος να σταματήσουν να καταναλώνουν τρόφιμα από λευκό αλεύρι. Περισσότερο από το 70% των ατόμων που το κόβουν, χάνουν βάρος μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. Μια μεσαίου μεγέθους φέτα ψωμιού περιέχει συστατικά, τα οποία μετατρέπονται σε σωματικό λίπος. Μάλιστα, ο γλυκαιμικός δείκτης για το ψωμί, είναι ακόμη υψηλότερος από ό, τι για τη σοκολάτα. Επίσης το άμυλο στα γλυκά, διαλύεται στον πεπτικό σωλήνα και μετατρέπεται σε γλυκόζη, που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας κάνει να νιώσετε ότι πεινάτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης:

Vegan διατροφή: Πώς να την ακολουθήσετε και ποια τα οφέλη για την υγεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

Πώς να τρώτε μεγάλες μερίδες και να συνεχίσετε να χάνετε βάρος