ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ισχυρό «φάρμακο» για την υγεία που έχουμε στην κουζίνα και δεν το γνωρίζουμε

Photo by Jason Leung on Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Υπάρχει όμως ένα μπαχαρικό, το οποίο υπάρχει στην κουζίνα μας και προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών από την Αγιουβέρδα και την κινέζικη ιατρική.

Πρόκειται για τον κουρκουμά, ένα πολύ θρεπτικο μπαχαρικό της οικογένειας του τζίντζερ και βασικό συστατικό στη μαγειρική της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πρόσφατα, η δυτική ιατρική αναγνώρισε επίσημα τη θρεπτική του αξία και παρακάτω μπορείτε να διαπιστώσετε, ότι όντως μπορεί να μας προστατεύσει από πολύ επίκνδυνες για τη ζωή ασθένειες.

πηγή: pexels

Δείτε όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό:

Προστασία από τον καρκίνο

Οι γιατροί στο UCLA, διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά, φάνηκε να εμποδίζει ένα ένζυμο που προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου του εγκεφάλου και του φάρυγγα.

Σε αυτή τη μελέτη, 21 άτομα με καρκίνο σε αυτά τα μέρη, μάσησαν δύο δισκία που περιείχαν 1.000 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης. Ένα ανεξάρτητο εργαστήριο στο Μέριλαντ αξιολόγησε τα αποτελέσματα και διαπίστωσε ότι τα ένζυμα που προάγουν τον καρκίνο παρεμποδίστηκαν από την κουρκουμίνη και έτσι δεν εμφάνισαν μεταστάσεις.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Κατά συνέπεια, βοηθά στη μείωση ή πρόληψη ορισμένων βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του προστάτη, του δέρματος και του παχέως εντέρου.

Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη στο American Journal of Geriatric Psychiatry, αποκάλυψε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την αλλαγή της διάθεσης σε άτομα που πάσχουν από ήπιες περιπτώσεις απώλειας μνήμης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 40 ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 51 και 84 ετών, να λαμβάνουν είτε χάπι κουρκουμίνης είτε εικονικό φάρμακο για 18 μήνες. Στο τέλος, η μνήμη και η προσοχή των συμμετεχόντων που έλαβαν χάπι κουρκουμίνης βελτιώθηκε κατά 28%.

Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο κουρκούμη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη δεν είναι γνωστός, οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι επειδή το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Ο κουρκουμάς, είναι ένα ισχυρό, φυσικό αντιφλεγμονώδες. Σε ένα Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μια μελέτη εξέτασε την επίδραση του σε αρουραίους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η προθεραπεία, ανέστειλε πλήρως την εμφάνιση της. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση του κουρκουμά για προϋπάρχουσα ρευματοειδή αρθρίτιδα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα της.

Ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος με έναν άλλο τύπο αρθρίτιδας. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη εκχυλίσματος, μπορεί να μειώσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Σε μια μελέτη, το μπαχαρικό αυτό λειτούργησε όπως η ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

Δυσπεψία και καούρα

Η κουρκουμίνη διεγείρει τη χοληδόχο κύστη, για να παράγει χολή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Στη Γερμανία, ο κουρκουμάς, μπορεί να συνταγογραφηθεί για πεπτικά προβλήματα. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στο στομάχι, το φούσκωμα και τα αέρια. Ο κουρκουμάς συμβάλει επίσης στη μείωση της εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) σε άτομα που κατά τα άλλα είναι υγιή.

Καρδιακή ασθένεια

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας, που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπτώσεις στον διαβήτη

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη του μπαχαρικού σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ατόμων σε προ-διαβητικό στάδιο.

Είναι γεγονός ότι ένα τόσο οικονομικό και γευστικό μπαχαρικό αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της υγείας μας. Επομένως, για έξτρα προστασία η λύση είναι να προσθέτουμε μια μικρή δόση στο μαγείρεμα, για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες του.

Διαβάστε επίσης:

Tι θα αλλάξει στο σώμα αν τρώτε μια μπανάνα κάθε μέρα

Καρύδια Vs Πεκάν: Ποια είναι η διαφορά τους;

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση