ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό για την υγεία του δέρματος που σπάνια αναφέρεται

Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Η υγεία του δέρματος εξαρτάται ως ένα μεγάλο βαθμό και από τη διατροφή. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που το προστατεύουν και τονώνουν τη φυσική του λάμψη είναι οι βιταμίνες και κυρίως η C, E και Α, που είναι γνωστή και ως ρετινόλη. Επίσης υπάρχει μία ακόμα σειρά από άλλα δραστικά συστατικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο για τη φροντίδα της επιδερμίδας.

Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι ένα λιγότερο γνωστό αντιοξειδωτικό που ίσως να μη γνωρίζετε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για το δέρμα. Ονομάζεται σουλφοραφάνη γλυκοσινολάτη (SGS, ή συνήθως αναφέρεται απλώς ως σουλφοραφάνη).

Δείτε παρακάτω μερικές πληροφορίες για αυτό το περιζήτητο συστατικό:

Περιέχεται κυρίως στα σταυρανθή λαχανικά  (δηλαδή μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών): Αυτή η οικογένεια λαχανικών περιέχει ενώσεις που περιέχουν θείο, που ονομάζονται γλυκοσινολάτες.

Κατά τη διάρκεια της πέψης, ο οργανισμός μας διασπά αυτές τις ουσίες  και παράγει πολλές ενώσεις, μία εκ των οποίων ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Μέχρι τώρα, μέχρι ένα βαθμό οι περισσότεροι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Η βασικότερη ιδιότητα που έχουν, είναι να σταθεροποιούν άμεσα τις ελεύθερες ρίζες, ή να τις διαλύουν καθιστώντας τες αβλαβείς.

Photo by FOODISM360 on Unsplash

Αυτό ισχύει για τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά αυτό που κάνει η σουλφοραφάνη, είναι να ενεργοποιεί την πρωτεΐνη Nfr2, η οποία με τη σειρά της  ενεργοποιεί ορισμένα αντιοξειδωτικά γονίδια  στο σώμα.

Με άλλα λόγια, το SGS δεν σταθεροποιεί μόνο τις ελεύθερες ρίζες με τον ίδιο τρόπο που κάνει η βιταμίνη C, η οποία ενεργοποιεί τη φυσική αποτοξίνωση του σώματος και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα.

Ουσιαστικά, η σουλφοραφάνη μπορεί να υποστηρίξει το δέρμα με τον ίδιο τρόπο που κάνει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, «ξεπλένοντας» όλους τους επιβλαβείς παράγοντες.

Σε αρκετές μελέτες, η σουλφοραφάνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αντιστρέφει τη φωτογήρανση προστατεύοντας από βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με μια μελέτη  για τα προστατευτικά αποτελέσματα της σουλφοραφάνης , η χρήση εκχυλίσματος βλαστών μπρόκολου για τρεις συνεχόμενες ημέρες πριν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, βοήθησε στη διαχείριση της βλάβης των κυττάρων του δέρματος. Επιπλέον, βοήθησε και στη διατήρηση της φλεγμονής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι όπως συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε αρκετή σουλφοραφάνη για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη που ενισχύουν το δέρμα. Ο καλύτερος όμως είναι να τη λάβετε κατευθείαν από λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό

Ποια τρόφιμα προστατεύουν το δέρμα από την ακτινοβολία του ήλιου

4 τρόφιμα που μειώνουν το φούσκωμα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση