ΔΙΑΤΡΟΦΗ

To σνακ που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Photo by alleksana from Pexels

Ο τρόπος ζωής και οι επιλογές στη διατροφή και στις καθημερινές μας συνήθειες, συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά επιδόσεια μπορούν να αποφευχθούν μέχρι και κατά 80%, αρκεί κανείς να ακολουθεί μία συγκεκριμένη υγιή ρουτίνα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, είναι και οι δύο παράγοντες, που συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επομένως οι τροφές που τρώμε και ο τρόπος που ζούμε έχουν μεγάλη σημασία. Ακολουθούν τέσσερα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Επιλέξτε καρύδια για σνακ: Η κατανάλωση μιας μερίδας αυτού του λιπαρού ξηρού καρπού μία φορά την εβδομάδα, βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 17% εκατό, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή υγιούς για την καρδιά άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ενός φυτικού τύπου ωμέγα-3, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας, θρόμβων αίματος και εξασθένησης των αγγείων.

Τρόφιμα με άφθονο κάλιο: Η μείωση του νατρίου, θεωρείται συχνά ως η λύση για την αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε και άφθονο κάλιο. Η ουσία αυτή, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπτώσεων του νατρίου στην κατακράτηση νερού για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να μειώσετε το νάτριο στα 2.300 mg / ημέρα (1.500 εάν έχετε υπέρταση) και στοχεύστε να λάβετε 4.700 mg καλίου.

Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες είναι: μπανάνες, μπρόκολο, σπανάκι, γλυκοπατάτες και πορτοκάλια.

Μειώστε το άγχος: Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, προκαλεί φλεγμονή και επιδεινώνει την αγγειακή λειτουργία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η εργασία πάνω από 10 ώρες την ημέρα για 50 ημέρες του έτους, αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά σχεδόν 30%.

Σωματική άσκηση: Η άσκηση είναι ένα από τα πιο κρίσιμα συστατικά της σωματικής υγείας. Συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σχεδόν κάθε είδους ασθένειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι περπατούν με έντονο ρυθμό καθημερινά, έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Στις ΗΠΑ, η συχνότητα που μπορεί κάποιος να πάθει εγκεφαλικό, είναι ένα άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα. Παρόλα αυτά, οι επιλογές του τρόπου ζωής, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης. Ακόμα κι αν δεν ανήκετε σε μια κατηγορία υψηλού κινδύνου, η ενσωμάτωση αυτών των εύκολων υγιεινών συνηθειών στη ρουτίνα σας, θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την αγγειακή και συνολική σας υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Tα 9 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

4 τρόφιμα που βοηθούν να χάσετε λίπος από την κοιλιά

5 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση