ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 tips για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο του απατεώνα στο lockdown

σύνδρομο του απατεώνα
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Tο σύνδρομο απατεώνα, είναι ένας όρος που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τους ψυχολόγους στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ορίζεται ως ένα ψυχολογικό πρότυπο συμπεριφοράς, στο οποίο ένα άτομο αμφιβάλλει για τα επιτεύγματά του και φοβάται επίμονα. Αυτό έχει ως συνέπεια, να πιστεύει ότι εξαπατά τους άλλους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους περνά με σκέψεις όπως: “Θα δουν ότι δεν είμαι τόσο καλός όσο νομίζω. Θα με απολύσουν σίγουρα. Είμαι μια τέτοια αποτυχία. ” Αυτό είναι πολύ εξαντλητικό και σίγουρα προκαλεί άγχος.

Το lockdown στάθηκε αφορμή για να γίνει πιο έντονο αυτό το φαινόμενο, κυρίως στα άτομα που νιώθουν αρκετή ανασφάλεια για τον εαυτό τους.

Η απομόνωση και οι αρνητικές σκέψεις που είναι πιο έντονες αυτό το διάστημα, είναι οι βασικές παράμετροι στις οποίες οφείλεται η αύξηση του φαινομένου των “απατεώνων”.

πηγή: Pexels

Αν σας βασανίζει και σας καταβάλει το γεγονός ότι πάντα αμφισβητείτε τον εαυτό σας και ότι η “ανικανότητα” σας θα γίνει αντιληπτή από τους άλλους, δείτε 3 βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε:

1. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα για το τι σκέφτονται οι άλλοι 

Δεν μπορούμε να «ξέρουμε» τι σκέφτεται το αφεντικό μας – μπορούμε μόνο να «υποθέσουμε» και η υπόθεση δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα. Επομένως ελέγχετε συχνά τις σκέψεις σας και βεβαιωθείτε ότι μπορούν να υποστηριχθούν, με αποδεικτικά στοιχεία.

2. Παραμείνετε κοινωνικοί

Μπορείτε να βρείτε λίγο χρόνο στην ημέρα σας για να συνομιλήσετε με έναν συνάδελφο στο τηλέφωνο. Μία καλή λύση είναι να το κάνετε γύρω στις 10 το πρωί κάθε μέρα.  Με τον τρόπο αυτό οργανώνετε τη μέρα σας και την ίδια στιγμή έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε πώς αισθάνεστε και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας για πράγματα που σας απασχολούν.

Η συζήτηση είναι πολύ διαφορετική από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η απόκτηση της σύνδεσης και η πραγματική συνομιλία, είναι πολύ σημαντική εάν παλεύετε να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο του απατεώνα. Είναι καλό να κάνουμε ειλικρινή σχόλια  σε αυτήν την κλήση. Ο λόγος είναι ότι θα βοηθήσει στην ανακούφιση κάθε αρνητικής σκέψης. Ακόμα καλύτερα, κάντε μια βιντεοκλήση με έναν συνάδελφο.

3. Να θυμάστε ότι όλοι κάνουμε λάθη

Κάνοντας λάθη, είναι αυτό που μας κάνει υπέροχους. Εάν δεν κάνουμε λάθη δεν μαθαίνουμε. Έτσι, πρέπει να κάνετε λάθη για να αποκτήσετε μεγαλύτερη εμπειρία μέσα από αυτά.

Τέλος, μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας. Αυτήν τη στιγμή, θυμηθείτε ότι όλοι ζούμε ακόμα σε μια πανδημία: υπάρχει αβεβαιότητα, η ζωή έχει αλλάξει δραστικά και όλα όσα γνωρίζαμε είναι τώρα διαφορετικά. Γίνετε λοιπόν πιο επιεικείς με εσάς τους ίδιους. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα αντιμετωπίζατε έναν από τους φίλους σας.

Διαβάστε επίσης:

Tα 10 πράγματα που δεν λένε ποτέ οι έξυπνοι άνθρωποι

7 tips για να αποτρέψετε το στρες στα επαγγελματικά σας

Τα 4 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και μένουν πίσω στα επαγγελματικά τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση