ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 tips για την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας των εφήβων

έφηβοι
Photo by Clarisse Meyer on Unsplash

Η ψυχική ευεξία είναι απαραίτητη για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Αποτελεί το σύνολο της ψυχολογικής, συναισθηματικής και κοινωνικής μας ευημερίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε καθημερινά.

Όλα τα παραπάνω, επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών μας, το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και πώς συσχετιζόμαστε με άλλα άτομα στη ζωή μας.

Ένας συναισθηματικά υγιής άνθρωπος, μπορεί να προσαρμοστεί στις δυσκολίες της ζωής του και να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες. Αλλά εάν παραμελήσει όμως  την ψυχική του υγεία τότε μπορεί να νιώθει άγχος, στρες, μοναξιά και τον φόβο της απώλειας, ιδίως οι έφηβοι.

Πώς προκαλείται άγχος ή άγχος ή εξάντληση;

Η συναισθηματική αναταραχή είναι πιο συχνή στους εφήβους από ό, τι νομίζετε. Η ψυχική τους ισορροπία επηρεάζεται σημαντικά από παράγοντες όπως η πίεση των μαθημάτων και των καθηγητών τους, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, τα ζητήματα σχέσεων είτε αυτές είναι φιλικές ή ρομαντικές, οι προσδοκίες που έχουν οι γονείς για εκείνους και οι επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων.

Αυτές οι πτυχές απαιτούν πολλή προσοχή, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να οδηγούνται σε σωματική και συναισθηματική εξάντληση, χωρίς να επιτυγχάνουν σε κανένα από αυτά. Η εμπειρία χρόνιου στρες ή εξάντλησης κάνει κάποιον να αισθάνεται άδειος, να χάνει τη συναισθηματική του ενέργεια και κατά συνέπεια και τα κίνητρα του.

Μελέτες δείχνουν ότι το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δυσαρέσκεια και μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.

Γι ‘ αυτό οι ειδικοί προτείνουν 4 tips στους γονείς για να βοηθήσουν να παιδιά τους, να βρουν από μόνα τους τη δύναμη να προστατευτούν από την ψυχική εξάντληση:

Παρακολουθήστε τις αρνητικές σας σκέψεις

Το σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι έφηβοι για να αντιμετωπίσουν το άγχος, είναι να παρακολουθούν τις ανεπιθύμητες σκέψεις τους. Για να τους είναι πιο εύκολο, μπορούν να κρατήσουν ένα τετράδιο με σημειώσεις. Επίσης καλό θα ήταν σε καθημερινή βάση να εξασκούν την τεχνική της ευγνωμοσύνης και να σκέφτονται όλα όσα υπάρχουν στη ζωή τους και τους ευχαριστούν. Έτσι θα εστιάζουν περισσότερο στα θετικά και όχι στα αρνητικά δεδομένα.

Ανταλλάξτε τις αρνητικές σκέψεις με κάτι πιο επικοδομητικό

Μπορούν να εντοπίσουν τις αρνητικές λέξεις και φράσεις που επαναλαμβάνουν στον εαυτό τους και να ανακατευθύνουν τις σκέψεις τους αντικαθιστώντας τις αρνητικές λέξεις με θετικές.

Ελαττώστε τη χρήση τεχνολογίας

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο εφηβικό άγχος στην τρέχουσα εποχή. Η απενεργοποίηση της τεχνολογίας είναι σίγουρα μια φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Το κλειδί είναι να τους παρακαλέσετε να απενεργοποιήσουν την τεχνολογία και να επενδύσετε το χρόνο τους σε κάτι εποικοδομητικό, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου. Θα τους επιτρέψει να παραμείνουν λιγότερο εστιασμένοι στην οθόνη και περισσότερο στον εαυτό τους.

Τι χρειάζεται προσοχή

Οι πρακτικές συνειδητοποίησης είναι ασκήσεις όπου το άτομο μαθαίνει να δίνει έντονη έμφαση σε ό, τι κάνει εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται για μια θεραπευτική τεχνική που επικεντρώνεται στην εμπειρία της παρατήρησης και της εστίασης. Η συνείδηση ​​μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με μεγάλες διαταραχές άγχους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το στρες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να πείτε «δεν ξέρω» με αυτοπεποίθηση

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας βιώνει στρες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση