ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 μύθοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Photo by cottonbro from Pexels

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί έχουν την τάση να την παραμελούν, ή ακόμα χειρότερα να την αντιμετωπίζουν ως ένα θέμα taboo.

Aυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος τους, καθώς δεν δίνουν στον εαυτό τους την ευκαιρία να απαλλαγούν από όλα όσα τους βασανίζουν.

Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές, που ψυχολογικά αίτια, οδηγούν σε σωματικές παθήσεις.

Η ψυχική υγεία αναφέρεται στη γνωστική και συναισθηματική ευεξία ενός ατόμου. Αν και πλέον υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις ψυχικές ασθένειες, υπάρχουν κάποια  στίγματα που σχετίζονται με αυτές.

Σχετίζονται με παρανοήσεις, μύθους και στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με ψυχικές ασθένειες. Ακόμα και σήμερα, τα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια,  κρίνονται βάναυσα, αποφεύγονται και μενουν δακτυλοδεικτούμενα.

Δείτε παρακάτω τους 5 μύθους, που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες:

Μύθος 1: Οι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από μία ψυχική ασθένεια, αρκεί να το θέλουν

Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψει κανείς, οι άνθρωποι που πάσχουν από μια ψυχική ασθένεια, είναι δύσκολο να απαλλαγούν από αυτή, όσο και αν το προσπαθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ψυχικές νόσοι, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και απαιτούν κατάλληλη θεραπεία, είτε πρόκειται με φάρμακα είτε με ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό και των δύο.

Μύθος 2: Μόνο οι μοναχικοί χαρακτήρες χρειάζονται θεραπεία

Συχνά επικρατεί η γνώμη ότι εάν κάποιος έχει φίλους, δεν απαιτεί καμία θεραπεία ή συμβουλευτική, καθώς μπορεί να μοιραστεί ό, τι θέλει μαζί τους. Στην πραγματικότητα όμως, οι άνθρωποι πάντα φοβούνται ότι μπορεί να κριθούν από τους φίλους τους. Ένας θεραπευτής όμως δεν θα σας κρίνει ποτέ και θα ξέρει πώς να χειριστεί τα συναισθήματά σας.

Μύθος 3: Οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν

Με τη σωστή θεραπεία και φροντίδα, ένα άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί. Ακριβώς όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ψυχικές ασθένειες παραμένουν εφ ‘όρου ζωής. Όμως οι περισσότερες από αυτές, μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ζουν μια επιτυχημένη και παραγωγική ζωή.

Μύθος 4: Τα άτομα με ψυχική ασθένεια πρέπει να οδηγηθούν σε ίδρυμα

Αυτό είναι ίσως το πιο κοινό στίγμα που σχετίζεται με ψυχικές ασθένειες. Η κοινωνία θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους ως απρόβλεπτους και βίαιους. Ωστόσο, μερικοί καταλήγουν να πάσχουν από μια ψυχική νόσο, ακριβώς επειδή κακοποιήθηκαν σωματικά.

Τα άτομα με λιγότερο σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν ή να διαχωριστούν. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν είναι ικανά να αυτοτραυματιστούν ή να βλάψουν τους άλλους.

Μύθος 5: Είναι απλώς μια τακτική που αναζητά την προσοχή

Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί μια ψυχική ασθένεια. Δεν είναι μια φανταστική αλλά πραγματική κατάσταση, που επηρεάζει το μυαλό και χρειάζεται θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

To Νορβηγικό μυστικό για να απολαύσετε το χειμώνα με λιγότερο άγχος

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος

10 μόλις λεπτά μασάζ μπορούν να αποτρέψουν από το στρες και το άγχος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση