ΥΓΕΙΑ

10 μόλις λεπτά μασάζ μπορούν να αποτρέψουν από το στρες και το άγχος

Μία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Konstanz της Γερμανίας, ξεκίνησε να διερευνά τις επιδράσεις του μασάζ στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS), έναν σημαντικό κλάδο του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ασυνείδητες λειτουργίες, όταν το σώμα βρίσκεται στο στάδιο ξεκούρασης, όπως η αναπνοή και η πέψη.

Το PNS μας βοηθά επίσης να καταπολεμήσουμε το άγχος, όταν αισθανόμαστε απειλή και επομένως μας ωθεί να εισέλθουμε σε κατάσταση χαλάρωσης. Το σύστημα αυτό του εγκεφάλου, περιλαμβάνει το νεύρο του κόλπου, που είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος και έχει συνδεθεί με μια σειρά από προηγμένες ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών κατά της γήρανσης και της παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρεται στο “New Atlas”, οι συγγραφείς της νέας μελέτης συνέταξαν πειράματα στα οποία 63 υγιείς γυναίκες, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε 10 λεπτά μασάζ κεφαλής και λαιμού για να διεγείρει ενεργά το νεύρο του κόλπου και με τη σειρά του, το PNS. Η δεύτερη ομάδα έλαβε το ίδιο μασάζ 10 λεπτών, αλλά με απαλές κινήσεις χαϊδεύοντας σε όλη τη διάρκεια, ενώ η τρίτη ομάδα κλήθηκε να καθίσει ήσυχα στο τραπέζι.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε τη φυσιολογική χαλάρωση στα άτομα παρακολουθώντας τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού τους, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του τρόπου με τον οποίο το PNS ανταποκρίνεται σε αλλαγές στο περιβάλλον και με τη σειρά του, πόσο χαλαρό είναι το σώμα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο χαλαροί ή άγχοι ένιωθαν οι συμμετέχουσες σε ψυχολογικό επίπεδο.

Όλες οι ομάδες εμφάνισαν μείωση του φυσιολογικού στρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απλώς ξεκουράζονταν στο τραπέζι. Σημαντικές αυξήσεις στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, παρατηρήθηκαν σε όλες τις γυναίκες, δείχνοντας ότι το PNS ήταν ενεργοποιημένο και το σώμα ήταν πιο χαλαρό. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο για όσες έλαβαν μασάζ, ανεξάρτητα από το αν αυτό ήταν έντονο ή χαλαρο.

Βλέποντας από επιστημονική άποψη πώς ένα μασάζ μπορεί πραγματικά να μειώσει το στρες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κατάθλιψη.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

3 πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Τα απρόσμενα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα παντζάρια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση