ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

To Νορβηγικό μυστικό για να απολαύσετε το χειμώνα με λιγότερο άγχος

Καθώς οι μέρες γίνονται πιο σκοτεινές και πιο κρύες στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, επηρεάζουν περισσότερο την ψυχολογία, που ήδη είναι πεσμένη εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown.

Η θλίψη οδηγεί σε ένα κοινό ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε το δικαίωμα της επιλογής να βγούμε έξω, να συναναστραφούμε με κόσμο, ούτε και να ταξιδέψουμε. Έχουμε όμως το σπίτι, καθώς είναι πλέον ο μόνος χώρος ζωτικής σημασίας.

Επομένως δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Mια καλή ιδέα είναι να υιοθετήσουμε για αρχή το «koseling», τη μυστική τακτική των Νορβηγών που ακολουθούν στις παγωμένες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι ή κάπου αναπαυτικά και να σκεφτείτε ποιο θα ήταν το ιδανικό μέρος που θα θέλατε να βρίσκεστε αυτή τη στιγμή.

Ίσως σε ένα σαλέ δίπλα σε ένα τζάκι παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ή μέσα σε ένα αεροπλάνο να ταξιδεύετε στον κόσμο. Όταν μεταφέρεστε έστω και νοερά σε ένα μέρος που σας κάνει να αισθάνεσθε ασφαλείς και ευτυχισμένοι, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία σας.

Επομένως δεν έχετε να χάσετε κάτι παρά να το δοκιμάσετε.

Μία άλλη αλάνθαστη «συνταγή» για να νιώσετε καλύτερα, είναι το «hygge». Πρόκειται για μια νοοτροπία που βοηθά τους κατοίκους των βόρειων χωρών να ανακουφιστούν από το σκοτάδι και την απομόνωση, δημιουργώντας από μόνοι τους φως και ζεστασιά στο σπίτι.

Γνωρίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα σύνδεσης και να μειώσουν τη μοναξιά. Γι’ αυτό και φροντίζουν να απολαμβάνουν ροφήματα με τρόπο σχεδόν τελετουργικό.

Φροντίζουν να βρουν την πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού, ίσως το καθιστικό και να αφεθούν στα αναπαυτικά μαξιλάρια του καναπέ, παρέα με ένα βιβλίο ή τη συντροφιά του απαλού φωτός των κεριών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Yale, κάνοντας ένα ζεστό ρόφημα, προωθεί τα συναισθήματα της γενναιοδωρίας και της φροντίδας. Το ζεστό φως (κεριά ή φωτιά) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώ το να κοιτάζετε τη φωτιά προκαλεί χαλάρωση και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη, όταν δίνεται έμφαση στο koselig ενώ βρίσκεστε στη φύση αποδεικνύεται επίσης ευεργετικό για την υγεία σας.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση αναφέρουν λιγότερο επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις. Παρά τα αυστηρά μέτρα, μπορούμε ακόμα να βγαίνουμε έξω για έναν περίπατο μέσω της ατομικής άσκησης για να ενισχύσουμε την ψυχική και σωματική μας κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογία

6 δώρα που μπορείτε να στείλετε στους αγαπημένους σας για να τους αναπτερώσετε τη διάθεση

Πώς να κάνετε πιο ευχάριστα τα βαρετά κομμάτια της εργασίας σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση