ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Αρκετές φορές συμβαίνει να παίρνουν προαγωγή λάθος άτομα. Ο πιθανότερος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή δείχνουν αποφασιστικότητα και ξέρουν να χειραγωγούν.

Επίσης, η παρόρμηση τους δεν συνοδεύεται από απολύτως καμία αίσθηση ενοχής (ψυχοπαθητική συμπεριφορά), αφού είναι τόσο εγωκεντρικοί έχοντας πάντα μια αίσθηση μεγαλείου και ανωτερότητας που αγγίζει τον ναρκισσισμό.

Σαφώς και πρόκειται για τοξικά άτομα. Οι υπάλληλοι με ένα ή και περισσότερα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά προσωπικότητας, γνωστά ως «σκοτεινή τριάδα», είναι πιο πιθανό να εξαπατήσουν, να εμπλακούν σε δόλια συμπεριφορά συμπεριφορά, και να δεχθούν ανήθικες προτάσεις προκειμένου να αναρριχηθούν στην ηγεσία.

Όσο απογοητευτικό και αν είναι για τους υπόλοιπους έντιμους και πιο ταπεινούς υπαλλήλους, τα τοξικά άτομα τα καταφέρνουν και ανεβαίνουν πιο ψηλά από τους άλλους. Επομένως προκύπτει το ερώτημα, πώς το πετυχαίνουν αυτό;

Σε μία μελέτη του Harvard, εξετάστηκαν οι πολιτικές δεξιότητες των εργαζομένων. Δηλαδή η κοινωνική δεξιότητα που τους βοηθά να δικτυωθούν, να επηρεάσουν τους άλλους, να είναι κοινωνικά επιδέξιοι και να δείχνουν ειλικρινείς στις σχέσεις με τους άλλους.

Η διαπίστωση που έγινε, είναι ότι όλοι οι τοξικοί άνθρωποι, είχαν ανεπτυγμένες αυτές τις ικανότητες, τις οποίες και χρησιμοποιούσαν μπροστά στους εργοδότες ώστε να ανέβουν στην εκτίμηση τους για να προωθηθούν σε ανώτερες βαθμίδες.

Photo by Felipe Bustillo on Unsplash

Οι οργανωτικοί ψυχολόγοι που γνωρίζουν την προσωπικότητα και τις εκτιμήσεις συμπεριφοράς, μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των τοξικών προσωπικοτήτων νωρίς, αλλά εάν ο υπάλληλος διαθέτει πολιτική ικανότητα, το έργο τους γίνεται πιο δύσκολο.

Τα αφεντικά θα μπορούσαν επίσης να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους και τους υφισταμένους ενός υπαλλήλου, προτού προβούν σε προαγωγή, καθώς τα τοξικά άτομα μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στους συναδέλφους και τους υφισταμένους, από τα αφεντικά που έχουν δύναμη απόφασης.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προέκυψε, είναι πως όταν ελέγχονταν οι πολιτικές ικανότητες, δεν υπήρχε διαφορά στις μέσες βαθμολογίες απόδοσης, μεταξύ τοξικών και ειλικρινών υπαλλήλων. Μάλιστα σε καθήκοντα όπως η διευκόλυνση της ομάδας, οι ειλικρινείς μετριοπαθείς υπάλληλοι, σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες από τους τοξικούς συνομηλίκους τους. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν επίσης στην εξήγηση γιατί υπάρχουν πολλοί μη τοξικοί άνθρωποι που ανεβαίνουν στις τάξεις.

Εάν είστε ένας από αυτούς τους έντιμους και ταπεινούς ανθρώπους που αισθάνονται ότι έχουν παραγκωνιστεί, αυτή η έρευνα προτείνει ότι μπορείτε να κάνετε μια προσπάθεια για την ίδια προώθηση, αποκτώντας πολιτική δεξιότητα:

– Δημιουργήστε το δίκτυο σας με διάφορες ομάδες βασικών ατόμων, εντός και εκτός του επαγγελματικού χώρου.

– Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους.

– Ακούστε ενεργά τους άλλους και ρωτήστε τους για τα επαγγελματικά και προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Όταν είστε σε θέση να δημιουργήσετε καλή σχέση με άλλους, θα ακούσουν επίσης περισσότερο τις προτάσεις σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Oι πιο τοξικοί τύποι αντρών που καλό είναι να αποφύγετε

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

Tι πρέπει να γνωρίζετε πριν ζητήσετε αύξηση στη δουλειά σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση