ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τρόποι για να ενισχύσετε τη σχέση σας το νέο έτος

σχέση
Photo by Luis Fernandes from Pexels

Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη. Ο κορονοϊός δεν έφερε κρίση μόνο στην οικονομία αλλά και στις σχέσεις. Πολλά ζευγάρια, έφτασαν μέχρι και στον χωρισμό μη μπορώντας να διαχειριστούν τις νέες προκλήσεις. Άλλα πάλι, διανύουν ακόμα μια περίεργη περίοδο, ενώ όσα παραμένουν αγαπημένα ανήκουν σε ένα μικρότερο ποσοστό.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για εσάς τους ίδιους αλλά και για τον σύντροφο σας, είναι να εξετάσετε με αφορμή τον νέο χρόνο, πώς θα μπορούσατε να σώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας.

Δείτε 7 τρόπους που συνιστούν οι ειδικοί:

Διατηρήστε μια επιτυχημένη νοοτροπία: Η νοοτροπία που έχουμε απέναντι σε διάφορα ζητήματα, επηρεάζει σημαντικά την επιτυχία μας στην αντιμετώπισή τους. Δημιουργήστε μια που να εστιάζει στα θετικά της σχέσης σας, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. Η χρήση αυτής της θετικής νοοτροπίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη σχέση σας, πρόκειται να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια αισιόδοξη προοπτική και να αναπτύξετε ενσυναίσθηση για τον σύντροφό σας.

Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι: Μιλώντας για αισιοδοξία, μια ερευνητική μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι σύντροφοι που είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά μια κρίση στη σχέση τους.

Γίνετε πιο ευέλικτοι ψυχολογικά: Η δημιουργία μιας νοοτροπίας όπου μπορείτε να κάνετε αλλαγές, σάς επιτρέπει να χειρίζεστε τις αναπόφευκτες καμπές που μπορεί να φτάσετε όταν βρίσκεστε σε μια σχέση. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή των συμπεριφορών σας προς το καλύτερο. Ακριβώς επειδή κάνατε πάντα κάτι με έναν τρόπο, δεν σημαίνει ότι αυτός είναι και ο καλύτερος.

Θυμηθείτε ότι είναι εντάξει να βάζετε μπροστά τον εαυτό σας: Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας, δεν θα είστε ούτε και με τον σύντροφο σας. Είναι φυσιολογικό να κάνετε συμβιβασμούς σε μια σχέση, αλλά μην ξεχάσετε να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς. Αφιερώστε χρόνο για αυτο-φροντίδα και θυμηθείτε να αναπτύξετε τις φιλίες και τα ενδιαφέροντά σας εκτός της σχέσης σας. Εάν είστε ευτυχισμένοι και υγιείς, η σχέση σας θα επωφεληθεί από αυτήν τη σταθερότητα.

Κάντε κάτι για τον σύντροφό σας: Όταν δείχνετε πόσο σημαντικός είναι ο σύντροφος σας για εσάς, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο κοντά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να κάνετε κάτι μεγάλο. Μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο απλό όπως να πιείτε έναν καφέ στην πρωινή σας βόλτα ή να ετοιμάσετε ένα γεύμα για δύο μετά από μια κουραστική μέρα.

Μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας: Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να επιτύχετε υψηλούς στόχους ως προς την εικόνας σας. Είναι λάθος να βασίζεστε στη σκέψη ότι θα συνεχίσει να σας αγαπά αν φροντίζετε σε υπερβολικό βαθμό  την εμφάνιση σας. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, ίσως όντως να μην αξίζει τον κόπο.

Διατηρήστε τη φυσική επαφή: Έρευνες διαπίστωσαν ότι η φυσικής επαφής ενισχύει το δέσιμο ενός ζευγαριού. Αυτή άλλωστε μας επιτρέπει να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους γύρω μας. Σε μια στιγμή που το ανθρώπινο άγγιγμα είναι πολύ περιορισμένο, θυμηθείτε να δείξετε στοργή στον σύντροφό σας.

Αυτές οι στρατηγικές δεν ισχύουν μόνο για ρομαντικές σχέσεις. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν ανάλογα για να βελτιώσουν τις φιλίες και τις οικογενειακές σχέσεις για γενικά καλύτερους δεσμούς με τους γύρω μας το 2021.