ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγαπήστε το σώμα σας, ακριβώς όπως είναι: Τα 3 tips που θα βοηθήσουν

Αγαπήστε το σώμα σας, ακριβώς όπως είναι: Τα 3 tips που θα βοηθήσουν
Photo by Ava Sol on Unsplash

Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, από κάθε κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, έχουν περάσει στιγμές που δεν αγαπούν το σώμα τους όπως του αξίζει. Έχουν κακή σχέση με την εικόνα τους – κάτι που, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, νευρικότητα και άλλες πιο σοβαρές ψυχοσωματικές διαταραχές. Γι΄αυτό σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι σας απασχολεί πιο έντονα η εικόνα του εαυτού σας και έχετε μία αρνητική στάση σχετικά με το πώς βλέπετε το σώμα σας, καλό θα ήταν να κάνετε μία προσπάθεια αποδοχής του. Ο λόγος είναι προφανής, αφού αν δεν αγαπήσετε τον εαυτό σας, δεν θα μπορέσετε ποτέ να νιώσετε πραγματικά ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή.

Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους που συνιστούν οι ψυχολόγοι που θα σας βοηθήσουν να αποδεχτείτε το σώμα σας:

1. Αποτραβηχτείτε από τα social media

Τα social media βασίζονται στην εικόνα. Είναι ένα «εργαλείο», για πολλούς, να προωθήσουν τη δουλειά τους, η να αναπτύξουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Οι φωτογραφίες που βλέπετε με τα γυμνασμένα και αψεγάδιαστα κορμιά, είναι απλά ένα αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζετε τι θυσίες ή πόσο κόπο έχουν κάνει όλοι αυτοί που θαυμάζετε. Επίσης μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, (για να μην πούμε το μεγαλύτερο) αυτών των φωτογραφιών, έχουν επεξεργαστεί με φίλτρα και διάφορα προγράμματα όπως το photoshop.

Επομένως αυτό που εσείς προσπαθείτε να «αγγίξετε» και ακυρώνετε με το μυαλό σας τη δική σας εικόνα, είναι επί της ουσίας κάτι άπιαστο. Δείτε πιο ρεαλιστικά την εικόνα των άλλων και προσπαθήστε να αναδείξετε τα δικά ας δυνατά σημεία. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει πολλά όμορφα στοιχεία που τον κάνουν να διαφέρει από τους υπόλοιπους. Ακόμα και μία «ατέλεια» που εσείς βλέπετε στον εαυτό σας, μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν σας, αυτό που σας κάνει μοναδικούς.

Μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα έχουν βιώσει την επαγγελματική απόρριψη. Για παράδειγμα η Ζιζέλ Μπούντχεν, παραλίγο να μην κάνει καριέρα, όταν την απέκλειαν από τα casting λόγω της μύτης της. Εκείνη προφανώς και δεν προχώρησε σε πλαστική επέμβαση και απλά συνέχισε να αναζητά νέες ευκαιρίες, ώσπου στο τέλος τα κατάφερε και έγινε ένα από τα πλουσιότερα μοντέλα στον κόσμο.

2. Επιλέξτε ρούχα στο μέγεθος που σας ταιριάζει τώρα

Αν προσπαθείτε να χωρέσετε σε ένα παλιό τζιν ή σε ένα στενό φόρεμα που πλέον δεν σας κάνει, κάνετε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, που δεν θα σας βοηθήσουν να αγαπήσετε ξανά το σώμα σας. Αφήστε πίσω το παρελθόν κα επικεντρωθείτε στην εικόνα που έχετε τώρα. Αν δεν σας ικανοποιεί, το προσπαθείτε να χωρέσετε στα παλιά ρούχα, αποδεικνύετε ότι δεν αποδέχεστε την εικόνα σας. Ακόμα και αν έχετε βάλει στόχο την απώλεια βάρους, πρώτα θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε με τα κιλά σας και μετά να επιχειρήσετε να τα χάσετε. Διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, άρα δεν θα φτάσετε ποτέ στο επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα.

3. Μάθετε να σέβεστε τα σώματα των άλλων

Είναι πολύ δύσκολο να σεβαστείτε το σώμα σας, αν δεν μπορείτε να σεβαστείτε πρώτα τα σώματα των άλλων. Όταν επισημαίνετε τις αδυναμίες σε άλλους ανθρώπους, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι να προβάλλετε τους δικούς σας εσωτερικούς φόβους. Όταν είστε σε θέση να δείτε τους άνδρες και τις γυναίκες ως τους πιο όμορφους ανθρώπους, θα έρθει η ώρα που θα δείτε και τον εαυτό σας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε και, άθελά μας, προωθούμε την «κουλτούρα της δίαιτας»

Perfect Imperfections Project: Μία καμπάνια που ξεκίνησε από το Instagram, για να μας αγαπήσουμε λίγο παραπάνω

7 τρόποι για να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση