ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τρόποι για να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας

αγάπη
Photo by Rowan Chestnut on Unsplash

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για την αυτοφροντίδα, την οποία σύμφωνα με τους ψυχολόγους, καλό είναι να την επιδιώκουμε το δυνατό περισσότερο.

Αν και η έννοια φαινομενικά είναι αρκετά απλή, η ουσία της έχει μεγαλύτερο βάθος. Μόλις κάνουμε ένα λάθος, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε ξαφνικά σε αρνητικές σκέψεις,  χωρίς να λαμβάνουμε ποτέ υπόψη τα θετικά της κατάστασης.

Η στάση αυτή, απέναντι σε μια αποτυχία, είναι ξεκάθαρα, μια δική μας επιλογή. Αυτό σημαίνει, ότι εξαρτάται από εμάς το πώς θα κρίνουμε κα θα επεξεργαστούμε μια κατάσταση.

Κάθε άτομο έχει την ιστορία του και τον δικό του τρόπο να αγαπάει. Εάν εστιάζετε μόνο στα αρνητικά, τότε κανείς δεν θα είναι σε θέση να σας βγάλει από το χάος. Η αυτοφροντίδα περιέχει σε μεγάλο βαθμό την αγάπη για τον εαυτό μας και είναι ένας τρόπος να συσχετιστείτε μαζί του χωρίς να τον κρίνετε ή να τον τιμωρείτε για κάθε λάθος που κάνετε.

Ακολουθούν 7 ισχυροί τρόποι για να αγαπήσετε περισσότερο τον εαυτό σας:

1- Προσέξτε ποιες είναι σκέψεις σας και το πώς αισθάνεστε. Εάν έχετε αρνητικές σκέψεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι μόνο μια φάση που μπορείτε να προσπεράσετε.

2- Τώρα που έχετε αναγνωρίσει τι σας ενοχλεί, αναζητήστε υποκείμενα συναισθήματα όπως θλίψη ή άγχος. Αποδεχτείτε τα για να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε φυσικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία, κρύο ιδρώτα ή ζαλάδα.

3- Μην υποκύψετε στις αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως σκεφτείτε τι μπορείτε να μάθετε από κάθε έντονη εμπειρία, καλή ή κακή. Κατηγορώντας τον εαυτό σας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μειώσετε την αυτοπεποίθηση σας και να σαμποτάρετε τα μελλοντικά σας σχέδια.

4- Κάθε άτομο πιστεύει ότι είναι το πιο άτυχο όταν του συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν λάθη και μερικοί δεν έχουν καν την ευκαιρία που μπορεί να είχατε εσείς. Επομένως είναι κακή ιδέα να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και να νιώθετε μονίμως αδικημένοι.

5- Ο εσωτερικός διάλογος, μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σας, αν σκέφτεστε μόνο αρνητικά. Πριν συνεχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, σκεφτείτε ότι για να είστε αντικειμενικοί θα χρειαστεί να δείτε σφαιρικά μια κατάσταση οχι μόνο από την αρνητική της πλευρά, αλλά και από τη θετική ή έστω τη θέση ενός τρίτου προσώπου.

6- Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είστε σε κάποιον. δεν ξέρετε τι περνούν ή πώς αισθάνονται.

7- Κανείς δεν είναι καλύτερος lifecoach από εσάς. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς φτάσατε εδώ, τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνετε. Πείτε του ότι έχετε άλλες επιλογές και δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κινηθείτε προς μια θετική κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση